Spānijas un Lielbritānijas premjerministri piektdien vienojās tuvāko mēnešu laikā tikties, lai apspriestu strīdīgās Spānijas dienvidu piekrastē esošās britu kolonijas Gibraltāra jautājumu, pavēstīja avoti valdībā.
Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs un viņa spāņu kolēģis Hosē Luiss Rodrigess Sapatero tikās piektdien Ungārijā, kur viņi abi bija ieradušies uz kreisi centrisko partiju līderu sanāksmi.

"Viņi vienojās tuvāko mēnešu laikā viens ar otru tikties, lai apspriestu virkni divpusēju jautājumu, tai skaitā, pēc Sapatero pieprasījuma, par Gibraltāru," teica avots Spānijas valdībā.

Avots norādīja, ka abi valstsvīri piektdien nav runājuši par šo nelielo strīdīgo teritoriju, kuras atrašanās pie ieejas Vidusjūrā piešķir tai stratēģisku nozīmi.

Spānija Gibraltāru nodeva Lielbritānijai 1713.gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu un kopš tā laika ir vienmēr to centusies atgūt.

Paredzēts, ka Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeks Strovs un Spānijas ārlietu ministrs Migels Anhels Moratinoss tiksies oktobra beigās, lai atsāktu sarunas par Gibraltāru.

Iepriekš sarunas starp abām valstīm noslēdzās ar 2002.gada līgumu, kas paredzēja dalītu suverenitāti pār strīdīgo teritoriju, taču vienošanās nestājās spēkā, jo referendumā to noraidīja 99% Gibraltāra iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!