45% Sanktpēterburgas iedzīvotāju Latviju uzskata par Krievijai nedraudzīgu valsti, 29,7% respondentu ir pretējās domās, bet 25,3% aptaujāto vilcinās paust skaidru nostāju, liecina informācijas aģentūras "Rosbalt" veiktā aptauja.
Gandrīz 42% krievu uzskata, ka, ierodoties Latvijā, viņus sagaidītu nelabvēlīga attieksme, 25% iedzīvotāju to noliedz, bet 33% aptaujāto atbildējuši izvairīgi. 65%respondentu pieļauj, ka vieglāk ir iegūt Somijas, nevis Latvijas vīzu.

Kā skaidro Latvijas ģenerālkonsuls Sanktpēterburgā Hardijs Baumanis, Krievijas informatīvajā telpā tiek izplatīts diezgan daudz negatīvas informācijas par Latviju, kur it kā tiekot "apspiesti" krieviski runājošie nepilsoņi.

Savukārt pozitīvu informāciju izplatīt nav tik vienkārši, atzīst Latvijas pārstāvis. "Katrs, kurš ir braucis uz Jūrmalu vai citām piejūras kūrortvietām, zinās, ka nekādas apspiešanas nav," norāda Baumanis.

Krievijas medijos tiek publicēti Latvijas politiķu negatīvie izteikumi, bet pozitīvie - daudz retāk, tādēļ arī 45% aptaujāto uztver Latviju kā Krievijai nedraudzīgu valsti, pieļauj Baumanis.

Runājot par Latvijas precēm, diplomāts atzīst, ka to Krievijas tirgū ir pietiekami daudz. Veikalu plauktos redzami Latvijas uzņēmumu "Lauma" un "Dzintars" ražojumi, tiek tirgoti Latvijas piena produkti. Krievijas pilsētās darbojas Latvijas nekustamā īpašuma aģentūras, arī "Parex banka".

"Iespējams, ka, ņemot vērā pastāvošo informatīvo gaisotni, ne visas firmas afišē to, ka ir no Latvijas," atzīst ģenerālkonsuls.

Raitākai vīzu izsniegšanai būtu jāpalielina pārstāvniecību tehniskā personāla apjoms. Baumanis cer, ka tuvākā gada laikā Latvija spēs efektivizēt vīzu izsniegšanas procedūru par 30%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!