Foto: egoPERFECTUS

Jau divus gadus Latvijā darbojas kompānija egoPERFECTUS, kas šajā laikā kļuvusi par personalizētas izglītības nozares līderi Latvijā un Lietuvā. Uzņēmums piedāvā Latvijas tirgum unikālu pakalpojumu – karjeras testu egoCOMPASS, kas ar 100 procentu precizitāti nosaka ne tikai spējas, intereses, personības tipu un piemērotāko profesionālās darbības jomu, kurā pilnveidoties, bet arī cilvēka talantus. Kā ideālajā gadījumā būtu jāizvēlas karjera? Kas ir svarīgāks – laba alga vai sirdij tīkams darbs? Ko parāda karjeras testa rezultāti? Uz šiem un citiem jautājumiem sarunā ar “Delfi” atbild egoPERFECTUS izpilddirektore Latvijā Oksana Pinčuka.

Laimīgu cilvēku īpašā enerģija

– Domājot globāli, kādēļ pareiza karjeras izvēle ir svarīga? Vai tikai tādēļ, lai izvēlētos nākotnes profesiju, kas atbilst cilvēka vēlmēm un spējām, vai tomēr ir arī kādi citi mērķi?

– Uzņēmumā egoPERFECTUS, mēs esam pārliecināti – karjera nav tikai noteikts punkts cilvēka koordinātu sistēmā, tas ir nepārtraukts process, kas norisinās visu mūžu. Tas sākas salīdzinoši agri un nav atdalāms no cilvēka ikdienas dzīves kopumā. Tiek uzskatīts, ka mēs strādājam astoņas stundas dienā, piecas dienas nedēļā. Tā ir iūzija! Cilvēki strādā ilgāk. Pat ja strādā astoņas stundas dienā, darbā aizrit lielākā daļa mūsu apzinātās dzīves. Un te rodas jautājums – kā tu attiecies pret savu darbu? Vai tas tevi attīsta? Vai tev tas patīk, vai tomēr uz darbu tu dodies ar piespiešanos? Vai ikdiena tevi iedvesmo? Bet varbūt katra minūte darba vietā tev ir kā neciešamas zobu sāpes? Lai saprastu, kurp virzīties, visi šie jautājumi ir ļoti svarīgi. Runāsim atklāti – darbu atrast nav grūti. Grūtāk ir atrast tādu darbu, kas sniedz prieku un attīsta personību.

– Vai par karjeras izvēli jādomā pusaudža vecumā, kad pie kājām ir visa plašā pasaule, vai tomēr vecums nav svarīgs?

– Par karjeras izvēli vislabāk, protams, domāt pusaudža gados. Jo ātrāk cilvēks sapratīs, kas ir viņa aicinājums, kādas ir viņa unikālās spējas, kāda joma viņu patiesi interesē, jo vienkāršāk un vieglāk būs doties tieši pa šo karjeras ceļu. Un tad jautājums par ienākumiem atrisināsies pats no sevis. Esmu pārliecināta, ka tad, ja cilvēks dara to, kas viņam patiešām patīk, parādās īpaša enerģija, kas pievelk apkārtējos. Protams, ir tādas nozares, kurās atalgojums nav augsts, tomēr piekritīsiet, ka ir sarežģīti izmērīt naudaszīmēs to prieku, ko jūtam darot darbu, kas patiešām aizrauj.

Karjeras rats: ne tikai realitāte, bet arī sapņi

– Nereti jaunieši profesiju izvēlas pēc principa: iešu uz to augstskolu, kur mazāks konkurss, vai – studēšu ekonomiku, bet pēc tam skatīšos, kā ies. Aplami?

– Uzņēmumā egoPERFECTUS, mēs uzskatām, ka šāds princips nav pareizs. Karjeras izvēles ratu veido trīs vienlīdz svarīgas daļas. Un viena no tām ir realitāte. Kas tas ir? Tā ir vide un apstākļi, kur mēs atrodamies. Neraugoties uz sapņiem un plāniem, ar to ir jārēķinās. Piemēram, cik es varu pelnīt šajā profesijā? Vai es varēšu šajā jomā veidot veiksmīgu karjeru? Un galu galā – vai es varēšu šo profesiju apgūt Latvijā, gadījumā, ja nav iespēju studēt ārzemēs? Nianšu ir daudz, ieskaitot pavisam vienkāršu lietu – saprast, ko patiesībā nozīmē izvēlētā profesija, un kādu darbu varēsi darīt ar iegūto izglītību. Diemžēl ne visi jaunieši, kas iestājas augstskolā, lai studētu ekonomiku, apjauš, kas patiesībā ir ekonomista darbs, ko šis speciālists dara, un kur var strādāt pēc augstskolas beigšanas. Tā rezultātā jaunieši izvēlas vieglāko ceļu un iegūst diplomu, kuru pēc tam noliks plauktā. Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka aptuveni 80% jauniešu un 99% vecāku izvēlas profesiju, ņemot vērā realitāti.

– Bet varbūt tas nemaz nav tik slikti? Mūsdienās naudai ir ļoti svarīga loma.

– Tas nenoliedzami ir svarīgi, bet karjeras izvēlē finansiālie jautājumi nav vienīgais kritērijs. Karjeras izvēles ratā ir vēl divi citi sektori, kas saistīti ar spējām un vēlmēm. Mēs jauniešiem jautājam, kas viņiem patīk, kas viņus aizrauj, kas ir viņu sirdslieta. Mums ir svarīgi noskaidrot, kādas ir jaunieša spējas, un kas viņam padodas vislabāk. Veidojot karjeru ne tikai caur materiālo, bet arī emociju un jūtu prizmu, dzīves ceļš būs daudz harmoniskāks.

Izvēlei – 12 profesijas

– Tādā gadījumā galvenais jautājums – kā atrast savas spējas, savu kaislību, kā saprast, ka esi piemērots konkrētai profesijai?

– Atbildes uz šiem jautājumiem atrast palīdzēs mūsu karjeras tests egoCOMPASS. Tas ir izstrādāts Lielbritānijā un ir patiešām unikāls. Lielākā daļa karjeras testu pārbauda tikai jauniešu intereses. Bet tas ir tikai viens no kritērijiem. Svarīgas ir arī cilvēka spējas un personības tips – citos testos tas netiek ņemts vērā, bet ar egoCOMPASS tiek noteikts ļoti precīzi.

Testā visas trīs sfēras – intereses, spējas un personības tips – tiek savienotas. Kā viens no testa rezultātiem tiek piedāvātas 12 profesijas, kas atbilst cilvēkam, ņemot vērā viņa unikālās īpašības un dabas dotos talantus. Tāpat arī tiek sniegti ieteikumi, kādā jomā cilvēks varēs pilnveidoties un kļūt par profesionāli. Mēs iesakām izvērtēt ne tikai jaunietim ieteiktās profesijas, bet arī realitāti – noskaidrot, kas īsti slēpjas aiz šīm profesijām. Papildus šiem rezultātiem, tests piedāvā arī papildu jeb asociētās profesijas – arī tās var apsvērt kā klientam piemērotas. Pēc tam šo sarakstu mēs izmantojam kā pamatu augstskolu programmu izvēlē – lai atrastu tās programmas, kuras palīdzēs nokļūt pie profesijām, kuras pēc testa rezultātiem tiek piedāvātas kā konkrētajam cilvēkam ideālās.

– Kādā vecumā vislabāk pildīt šādu testu?

– Karjeras tests egoCOMPASS ir piemērots jauniešiem sākot no 15 gadu vecuma, tomēr tie, kas meklē savu ideālo profesiju, to var pildīt jau 9.-11. klasē. Kādēļ ir svarīgi to darīt tieši skolas vecumā? Testa rezultāti jauniešiem palīdz noteikt tos mācību priekšmetus, kurus vajadzētu apgūt padziļināti, lai efektīvāk dotos pretim izvirzītajam mērķim. Tāpat egoCOMPASS palīdz noteikt to, kāda mācību vide jaunietim būs vispiemērotākā. Piemēram, ir zinātniski pētnieciskās augstskolas, kur galvenais akcents tiek likts uz lekcijām un eksāmeniem, bet mazāk – uz projektu tipa darbiem. Ir lietišķo zinātņu universitātes, kur uzsvars tiek likts uz praktiskām zināšanām un pieredzi. Ar testa palīdzību var noskaidrot, kur studēt cilvēkam ar konkrēto personības tipu. Ja jaunietim ir vājākas verbālās spējas, taču labi attīstīta skaitļu, grafiku un zīmējumu uztvere, studijas akadēmiskā augstskolā viņam varētu sagādāt grūtības. Taču studijas, kas ilgst trīs līdz piecus gadus, ir viens no galvenajiem posmiem ceļā uz veiksmīgu karjeru, un ir ļoti svarīgi, lai cilvēkam šis ceļš būtu aizraujošs un vērtīgs.

Tests ar mājasdarbu

– Ja tests ir tik nopietns, tad arī testēšana prasa daudz laika?

– Jā, karjeras tests egoCOMPASS ir ilgs process, un tam jāpieiet nopietni. Testa izpildīšana aizņem aptuveni 4 stundas. Pēc nedēļas mēs saņemam 16 lappušu garu rezultātu analīzi – tā satur detalizētu informāciju par konkrētā cilvēka spējām, interesēm, personības tipu un rakstura iezīmēm, kā arī karjeras "koku", sarakstu ar 12 piemērotākajām profesijām un piemērotākajiem studiju virzieniem universitātē, kā arī sarakstu ar mācību priekšmetiem, kurus būtu jāapgūst padziļināti.

Kad ir saņemti egoCOMPASS rezultāti, ar klientu tiekas profesionāls karjeras konsultants. Jaunieši šo tikšanos apmeklē kopā ar vecākiem – mēs visi kopā apsēžamies un izanalizējam testa rezultātus. Parasti šāda konsultācija ilgst apmēram 2 stundas.

Vispirms mēs paskaidrojam, kā tiek iegūti testa rezultāti, kas ir to pamatā – lai gan bērni, gan vecāki saprastu testēšanas būtību. Tad mēs detalizēti izvērtējam rezultātus – jaunieša spējas, personību, intereses. Izskatām piedāvātās profesijas, apspriežam tās. Un galu galā atbildam uz tiem jautājumiem, ar kuriem jaunieši pie mums pašā sākumā vispār atnāca. Piemēram, kurā valstī varētu mācīties? Kādu mācību iestādi varētu ieteikt Latvijā? Kas nepieciešams, lai sasniegtu izvirzīto mērķi? Kādas īpašības palīdzēs to sasniegt?

Konsultācijas beigās testa pildītājam tiek uzdots mājasdarbs, proti – nākamais solis, kurš jāsper. Citiem vārdiem sakot, kā izmantot visu šo iegūto informāciju.

– Kāds šeit būtu jūsu ieteikums?

– Piemēram, izprast vienu vai otru profesiju – noskaidrot, kāda tā ir patiesībā. Iespējams, ieviest kādus jaunus paradumus, lai attīstītu savas stiprās puses. Piemēram, kādai meitenei testa rezultāti parādīja noslieci uz dizainu, tajā pašā laikā uzrādot labi attīstītas verbālās spējas, kuras viņa praktiski neizmantoja. Mēs izstrādājām plānu, kā viņai šīs verbālās spējas attīstīt un nostiprināt. Sarunā mēs norādām uz to, kam ir jāpievērš uzmanība, lai šis konkrētais cilvēks sasniegtu savu karjeras sapni. Taču iespējas, kā īstenot šo sapni, cilvēkam ir jāmeklē pašam.

Kā izmainīt savu dzīvi

– Par jauniešiem viss skaidrs, bet vai šis karjeras tests palīdzētu arī pieaugušajiem?

– Pie mums vēršas arī daudzi pieaugušie, kuri izpilda egoCOMPASS. Neskaitot jau iepriekš minēto, tests palīdz noskaidrot, kādas ir cilvēka stiprās puses, kā tās pareizi pielietot darbā un kā, izmantojot šīs zināšanas, sadalīt pienākumus komandā. Rezultāti mēdz būt pārsteidzoši! Pieņemsim, ka cilvēks komandā pilda uzdevumus, kas ir orientēti uz gala rezultātu, bet izrādās, ka šis cilvēks patiesībā ir ideju ģenerators. Un tas viņam padodas vislabāk. Savukārt sīkie, piņķerīgie rutīnas darbi viņam nesniedz ne iedvesmu, ne rezultātu. Šādam darbiniekam tā taču ir "lēna nāve"! Bet, ja ņem vērā egoCOMPASS rezultātus, komandā uzdevumus var sadalīt tā, ka visi darbinieki būs savās īstajās vietās, bet rezultāts kļūs vēl labāks.

Esam konsultējuši arī pieaugušos, kuri kādā posmā saskaras ar problēmu – panākumi darbā ir, ienākumi ir, bet viņi vēlas darīt vēl kaut ko. Bet ko? Tad viņi vēršas pie mums pēc padoma. Gadās, ka egoCOMPASS rezultāti parāda – cilvēkam vajadzētu darīt kaut ko pavisam citu – ideālajā variantā viņam vajadzētu citu nodarbošanos, tādu, kura atbilst viņa spējām un stiprajā pusēm.

– Un ko viņam darīt? Vai tiešām mainīt darbu?

– Mēs nevaram ignorēt to realitāti, kurā cilvēks jau atrodas – viņa darbu, pieredzi, kolektīvu, pienākumus. Tādā gadījumā mēs domājam, kā šis pieaugušais var īstenot savu sapni, neatsakoties no pamatdarba. Iespējams, plānu realizēšanai nepieciešams noteikt kādas robežas. Iespējams, nepieciešamas papildu prasmes. Varbūt pat cita izglītība vai kursi, ar kuru palīdzību cilvēks ievirzīs savu dzīvi tādā virzienā, par kuru jau sen ir sapņojis.

Esmu pārliecināta, ka karjera un profesijas izvēle dzīves laikā var mainīties. To var salīdzināt ar laulību – ir veiksmīgas savienības uz visu mūžu. Bet gadās, ka cilvēki maina profesiju, un tas ir normāli.

– Kā jums šķiet, vai bērnam pašam jāpieņem lēmums par profesijas izvēli, vai labāk ieklausīties vecāku padomos?

– Vecāki vēlas saviem bērniem radīt līdzenu un gludu karjeras ceļu. Arī mēs neizsniedzam laimes puteklīšus. Mēs piedāvājam labu instrumentu, ar kuru var strādāt un ļoti pareizi izmantot dzīvē. Ja jaunietis tikai izlasīs testa rezultātus un noliks tos plauktiņā, tie tur arī paliks.

Runājot par izvēli, kādā brīdī vajag vienkārši uzticēties savam bērnam un ļaut viņam izdarīt izvēli pašam. Un pēc tam viņam pašam arī ir jābūt par to atbildīgam. Lēmumam jābūt izsvērtam un apzinātam, bet galvenais – tam jābūt paša bērna lēmumam, nevis viņa vecāku. Pat ja pēc kāda laika viņš aptvers, ka bija jāiet cits ceļš, viņš to sapratīs pats.

Tuvākās karjeras testa egoCOMPASS grupas notiks 18. maijā (latviešu valodā) un 19. maijā (krievu valodā). Lai iegūtu plašāku informāciju par karjeras testu, kā arī pieteiktos tam, rakstiet info@egoperfectus.lv vai zvaniet 67334428.

egoPERFECTUS piedāvā arī vidējo un augstāko izglītību ārzemēs, īstermiņa mācību programmas un nometnes ārzemēs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!