Foto: egoPERFECTUS

Pie mums vasara, bet Austrālijā un Jaunzēlandē – ziema. Taču krietni patīkamāka, jo laikapstākļi janvārī tur ir gluži kā pie mums maijā. Arī daba neparasta: Lielais Barjerrifs, koalas, ķenguri un leģendām apvīti tuksneši. Eiropeisks komforts un drošība. Augstākie izglītības standarti un iespēja skolēniem pilnīgi iekļauties angliski runājošā vidē. Tās ir tikai dažas no priekšrocībām mācoties Austrālijā un Jaunzēlandē – valstīs, kur ar egoPERFECTUS palīdzību Latvijas skolēni var doties mācīties kultūras un izglītības apmaiņas programmu ietvaros.

Austrālija no mums atrodas ļoti tālu, ko spilgti ilustrē pavisam vienkāršs fakts – šobrīd no Eiropas uz šo eksotisko zemi nav neviena tiešā avioreisa. Plānots, ka pirmais tiešais lidojums uz Austrāliju notiks 2018. gada pavasarī. To nodrošinās aviokompānija "Quantas", un ceļš no Londonas ilgs aptuveni 17 stundas. No transporta viedokļa pasaule kļūst aizvien pieejamāka – piemēram, 1947. gadā bija nepieciešamas četras dienas un septiņas pārsēšanās, lai pārvarētu šo attālumu. Laiks iet, bet tā joprojām ir tā pati Austrālija – sapņu zeme otrā pasaules malā ar neparasti skaistu dabu un ļoti augstiem dzīves un izglītības standartiem.

Vai gan ir jārunā par to, ka Austrālija eiropiešiem ir viena no eksotiskākajām, bet tajā pašā laikā ērtākajām un saprotamākajām vietām pasaulē? Vai jāstāsta par brīnišķīgo klimatu, unikālām kultūras tradīcijām, par stabilo ekonomiku? Par Uluru klinti? Par fantastiskajām dabas ainavām Jaunzēlandē, kur tika uzņemta kulta filma "Gredzenu pavēlnieks"? To visu savām acīm var aplūkot arī skolēni no Latvijas – semestri vai visu mācību gadu pavadot kādā no Austrālijas vai Jaunzēlandes skolām. Tā ir neatkārtojama iespēja pieredzēt šo visu klātienē, krietni uzlabot angļu valodas zināšanas un pārbaudīt savu patstāvību, dzīvojot citā pasaules malā.

Dodoties mācīties uz šīm eksotiskajām valstīm, visticamāk jaunieši nokļūs privātskolā, kurā tiek uzturētas britu tradīcijas – piemēram, lielākajā daļā Austrālijas skolu audzēkņiem ir jāvalkā skolas formastērpi. Taču vienlaikus šī vide piedāvā izbaudīt arī vietējo kolorītu. Sporta nodarbībās skolēni šeit spēlē regbiju vai kriketu, bet, ja skola atrodas netālu no okeāna, – sērfo! Mācību gads šeit sākas vasaras sākumā, t.i., janvāra beigās (dažādos štatos un skolās mācību gads var sākties citos laikos). Mācības pamatā notiek angļu valodā, bet Jaunzēlandes skolās var apgūt arī maoru valodu.

Kopumā bērni šajās valstīs skolas solā pavada 12 gadus: līdz 12-13 gadu vecumam viņi apmeklē sākumskolu, pēc tam vidusskolu, bet no 17 līdz 19 gadu vecumam mācās vecākajās klasēs, ko atsevišķos štatos sauc par koledžām. Nokārtojot eksāmenus, 12. klases absolventi iegūst sertifikātu, kurš ļauj iestāties universitātē. Starp citu, sešas Austrālijas universitātes ir iekļautas "Times Higher Education" veidotajā 100 labāko pasaules augstskolu sarakstā, savukārt septiņas Jaunzēlandes augstskolas ir ierindotas starp 500 labākajām.

Mācības notiek šai pasaules daļai raksturīgā mierīgā un draudzīgā atmosfērā. Pietiek ar vienu semestri Austrālijas skolā, lai bērns kļūtu daudz disciplinētāks un patstāvīgāks. "Atšķirīgo laika joslu dēļ skolēniem nav tik daudz iespēju ikdienā sazināties ar ģimeni un draugiem Latvijā. Varētu šķist, ka tas nav ērti, taču tādā veidā skolēns iekļaujas vietējā ikdienā, angļu valodas vidē, un pierod pats organizēt savu dzīvi. Un vecākiem nav jāsatraucas – Austrālija un Jaunzēlande ir vienas no drošākajām valstīm pasaulē," stāsta egoPERFECTUS izglītības ārzemēs konsultante Liene Pommere.

Vēlaties pamēģināt? egoPERFECTUS palīdzēs atrisināt visus organizatoriskos jautājumus – rūpīgi izvērtēsim skolēna gatavību šādam ceļojumam, vecāku vēlmes un iespējas, un atradīsim tādu skolu, kura būs vispiemērotākā konkrētajam bērnam. Šī ir pieredze, kuru bērns atcerēsies visu savu mūžu!

Pieteikties konsultācijai pie egoPERFECTUS speciālistiem variet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!