Foto: Publicitātes foto
Ņemot vērā Baltijas valstu atrašanās vietu un lidsabiedrību nemitīgo attīstību reģionā, aviotūrisms katru gadu kļūst aizvien populārāks - 2016. gadā Baltijas valstu lidostās pasažieru skaits pieaudzis par 6,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un visas lidostas kopā apkalpojušas 12,2 miljonus pasažieru.

Starp šīm lidostām Rīga joprojām ir nemainīgs līderis, jo tā apkalpojusi gandrīz 45% no kopējā pasažieru skaita jeb vairāk nekā 5,4 miljonus cilvēku. Arī lidojumu skaita ziņā Rīga izteikti pārspēj tuvākās lidostas - Rīgā gada laikā tiek apkalpoti aptuveni 68 tūkstoši lidojumu, savukārt Tallinā un Viļņā - katrā ap 40 tūkstošiem lidojumu.

Pieckāršs pasažieru skaita pieaugums kopš 2004. gada

Pēdējo divpadsmit gadu laikā lidostā "Rīga" apkalpoto pasažieru skaits ir pieaudzis vairāk nekā piecas reizes - 2004. gadā lidosta apkalpoja nedaudz vairāk nekā vienu miljonu cilvēku, bet 2016. gadā jau 5,4 miljonus cilvēku. Šī gada pirmajā pusgadā pasažieru skaits jau pārsniedzis 2,7 miljonus cilvēku.
2017. gada 19. aprīlī lidosta "Rīga" sagaidīja sešdesmit miljono pasažieri kopš tās dibināšanas – zviedru zinātnieku Kurtu Almkvistu, kurš lidostā ieradās ar Latvijas aviokompānijas airBaltic reisu no Stokholmas. Ja lidostas attīstība turpināsies tikpat strauji kā līdz šim, paredzams, ka nepilnu 10 gadu laikā tiks sagaidīti simt miljoni pasažieru.
Analizējot situāciju reģionā kopumā, var secināt, ka pasažieru skaits pakāpeniski pieaug arī Viļņas un Tallinas lidostās - Viļņā pasažieru skaits kopš 2007. gada pieaudzis 1,9 reizes, savukārt Tallinā - par 25%.

Lidostas galamērķi-rekordisti: Ņujorka un Liepāja
Lidostas "Rīga" sniegtā informācija par populārākajiem galamērķiem vēsta, ka 2016. gadā visvairāk cilvēku no Rīgas devās uz Londonu, Maskavu un Oslo, turklāt interesanti, ka Maskavas virzienā tika piedzīvots ievērojams pasažieru pieaugums, jo par 87% palielinājās tranzīta pasažieru skaits. Savukārt populārākās valstis, uz kurām devās pasažieri no lidostas "Rīga", bija Vācija, Lielbritānija un Krievija.

No Rīgas iespējams doties uz vairāk nekā 89 galamērķiem, no tiem tālākais ir Ņujorka (6752 km, kurus ar aviosabiedrības Uzbekistan Airways gaisa kuģi iespējams pārvarēt 10 stundās), bet tuvākais - Liepāja (218 km jeb 40 min ar nacionālo aviopārvadātāju airBaltic). Tas ir vislielākais galamērķu skaits reģionā un pārsniedz gan Tallinas (iespējams nokļūt 36 galamērķos), gan Viļņas (54 galamērķi) un pat Varšavas (85 galamērķi) lidostas. Tuvākā lidosta, kas piedāvā vairāk galamērķu nekā Rīga, ir Helsinki, taču uz šo pilsētu Latvijas ceļotāji parasti dodas no lidostas "Rīga", tādēļ lidostas nevar uzskatīt par konkurējošām.

No lidostas "Rīga" iespējams ceļot ar 17 aviolīnijām, no tām populārākās ir airBaltic un Ryanair

No starptautiskās lidostas "Rīga" uz ārzemēm iespējams doties ar 17 aviolīnijām, un 2016. gadā 50,2% pasažieru jeb 2,7 miljonus cilvēku apkalpoja valsts nacionālā aviosabiedrība airBaltic.
Otrajā vietā bija Ryanair, kas apkalpoja 18,3% jeb nepilnu miljonu pasažieru, tai sekoja aviosabiedrības Wizzair, Norwegian un Lufthansa. Salīdzinot ar citām reģiona lidostām, no Viļņas iespējams aizlidot ar 20 lidsabiedrībām, bet no Tallinas - ar 18 lidsabiedrībām, tomēr jāmin, ka daļa no tām piedāvā tikai sezonālos lidojumus. Turklāt lidosta "Rīga" atšķirībā no Tallinas un Viļņas apkalpo gan pilna servisa, gan zemo cenu aviokompānijas.

2016. gada beigās lidostā strādāja 1108 darbinieki, no tiem 40,2% rūpējās par pasažieru drošību
26,1% nodarbojās ar pasažieru apkalpošanu, 17,2% rūpējās par infrastruktūras apkalpošanu, savukārt 16,5% strādāja administrācijā. Salīdzinājumam Viļņas lidostā strādā vairāk nekā 300 darbinieku, bet Tallinā - 235 cilvēki.

"Lidosta "Rīga" pašlaik piedāvā plašāko galamērķu skaitu un savienojamību Baltijas reģionā, apkalpojot vairāk nekā 5 miljonus pasažieru gadā. Lai piesaistītu jaunus pasažierus un stiprinātu konkurences priekšrocības, lidostai jāattīsta tālie lidojumi, veidojot savienojumus, kas dotu pasažieriem iespēju caur Rīgu nokļūt gan pasaules lielajos aviācijas centros, gan attālākajos nostūros," norāda starptautiskās lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Ilona Līce.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!