Jūrmalas attīstības biedrība aicina pārplānot Latvijas teritorijas, kas iekļautas Eiropas nozīmes īpaši aizsargājamā dabas teritorijā "Natura 2000" Nacionālo parku, Dabas parku un dažādu liegumu veidolā, jo tās veidotas bez teritorijā esošo privātīpašumu īpašnieku ziņas.
Šādā teritorijā pēc Eiropas Savienības (ES) normām nebūtu iekļaujami iedzīvotāju īpašumi bez to piekrišanas, šādu viedokli pauda Jūrmalas attīstības biedrības valdes priekšsēdētājs Oskars Brambergs.

Viņš uzsvēra, ka "Natura 2000" teritoriju izveidošanas process veikts, nesaskaņojot īpašumu iekļaušanu bez privātīpašnieku ziņas.

"Pēc likuma "Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām" pielikuma "Latvijas Natura 2000 - Eiropas nozīmes dabas teritoriju saraksts" pieņemšanas, valdības pārstāvji turpina šīs teritorijas paplašināt, nedomājot, kā tuvākajā laikā taisnīgi atlīdzināt radītos zaudējumus," teikts biedrības sagatavotā vēstulē medijiem.

Brambergs uzsvēra, ka Latvijā radusies unikāla situācija, kad privātīpašnieki nevar izmantot savas likumiskās tiesības brīvi rīkoties ar īpašumu. "Ir apgrūtināta vai pat aizliegta jebkāda veida saimnieciskā darbība uz savas zemes. Turklāt šo īpašumu vērtība tiek pielīdzināta nullei gan apgrūtinājumu uz konkrētā zemes gabala dēļ, gan nesakārtotās apkārtējās vides dēļ," uzskata Brambergs.

Šie apgrūtinājumi nopietni kavējot gan pašvaldību, gan reģionālo attīstību, kas varētu negatīvi atsaukties uz visas valsts ekonomisko stāvokli.

Kā ziņots, no 7.jūlija Ķemeru iedzīvotāju biedrība un Jūrmalas attīstības biedrība sadarbībā ar vietējām pašvaldībām sāka iedzīvotāju parakstu vākšanu, lai pieprasītu izslēgt no Ķemeru nacionālā parka teritorijas apdzīvotas vietas un privātīpašumā esošus zemesgabalus. Pret šādu ieceri iebilst Ķemeru nacionālais parks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!