Ogrē no akām sākta piesārņotā ūdens izsūknēšana, taču to ūdeni, kas akās ieplūst joprojām, nedrīkst lietot uzturā, informēja Ogres novada domes Preses dienesta vadītājs Nikolajs Sapožņikovs.
Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras Vides laboratorijas veiktie ūdens paraugu testēšanas rezultāti, piesārņotajā ūdenī Ogrē konstatēta trikotāžas uzņēmumos izmantotās krāsvielas spektra sakritība.

Otrdienas pēcpusdienā operatīvajā sanāksmē pie Ogres novada domes izpilddirektora Pētera Špakovska tika nolemts uzsākt ūdens izsūknēšanu no akām, vispirms izsūknējot aku Baldones ielā 6, kur ūdens ir vizuāli vispiesārņotākais.

Šo aku ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) tehniku izsūknēja otrdienas pievakarē, ūdeni cisternās nogādājot uz attīrīšanas iekārtām. Rīt, kad ūdens akā atkal būs pieplūdis, atkārtoti tiks ņemti ūdens paraugi analīžu veikšanai.

Trešdien trikotāžas kombināta ražotņu apkaimē SIA "Vides konsultāciju birojs" speciālisti veiks kontrolurbumus un turpinās meklēt noplūdes vietas kolektoru sistēmā. Biroja speciālistu slēdziens nepieciešams arī ražotņu SIA "Ogres trikotāža", "Ogres jarns" un "Aurora Baltica" vadībai, jo pagaidām nav pierādīts, ka piesārņojums dzeramajā ūdenī būtu radies ražotņu kanalizācijas sistēmas bojājumu dēļ.

"Ogres novada dome ir ieinteresēta pēc iespējas ātrāk nodrošināt iedzīvotājus ar kvalitatīvu dzeramo un sadzīves vajadzībām lietojamo ūdeni, diemžēl šobrīd nav iespējams pateikt, cik ilgs paies līdz brīdim, kad ūdens no akām būs lietojams," sacīja Sapožņikovs.

Kamēr no akām nevarēs lietot ūdeni, tā piegādi cisternās tāpat kā pašlaik turpinās nodrošināt Ogres novada pašvaldības aģentūra "Mālkalne" un VUGD.

Ogrē, Baldones ielas, Mazās ielas un tai paralēlā Rīgas ielas posma dzīvojamo māju grodu akās 27.februārī parādījās ūdens, kas bija piesārņots ar zilu krāsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!