Bauskas rajona padomes projekts, kura gaitā bija plānota desmit upju posmu tīrīšana Mūsas, Mēmeles un Lielupes upēs, rudenī netika atbalstīts, taču rajona padome ieceri nav atlikusi un ir sākusi citu projektu vides sakārtošanai, kura gaitā plānots sekot vides kvalitātei rajona ūdenstilpnēs, informēja Bauskas rajona padomes Attīstības un plānošanas nodaļas galvenā speciāliste Egija Stapkēviča.
"Tā kā pasākums par upju tīrīšanu joprojām ir aktuāls, tad ir sagatavoti vairāki projektu pieteikumi un iesniegti dažādās programmās. Zinām, ka Latvijas-Lietuvas sadarbības programmā šo projekta pieteikumu neatbalstīja, tagad gaidām rezultātus no norvēģu programmas," sacīja Stapkēviča.

Bauskas rajona padome ir sākusi Leonardo da Vinci partnerības projektu "Ūdens-dzīvībai, izglītība ūdenim". Projekta ieviešanas darba grupā iesaistīti pašvaldību speciālisti, vides skolotāji un metodiķi, vides aizsardzības eksperti no Bauskas rajona.

Projektā ir paredzēts īstenot aktivitātes, starp kurām ir starptautiskās konferences un starptautiskā semināra "Ūdens mācību takas modeļa izstrāde un integrēšana mācību vielā" organizēšana Bauskas rajonā, sadarbībā ar Latvijas, Zviedrijas, Austrijas un Slovēnijas augstākās profesionālās vides izglītības pasniedzējiem un ekspertiem; ūdens monitoringa taku izveidošana sadarbībā ar rajona skolu skolēniem un pasniedzējiem, kā arī pašvaldību pārstāvjiem un vides speciālistiem; sadarbībā ar vides aizsardzības ekspertiem vides kvalitātes monitoringa Bauskas rajona ūdenstilpnēs īstenošana; skolu nodrošināšana ar nepieciešamo aprīkojumu.

Jau ziņots, ka Bauskas rajona padome bija sagatavojusi projektu "Kopīgi pasākumi vides kvalitātes uzlabošanai un apziņas celšanai Lielupes baseina teritorijās", kura gaitā plānota desmit upju posmu tīrīšana Mūsas, Mēmeles un Lielupes upēs. Projekta galvenais partneris bija Zemgales plānošanas reģions, kas projekta pieteikumu iesniedzis konkursā "Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2007.-2013.gadam".

Pasākuma mērķis bija tīrīt upes, jo Bauskas rajonā ir intensīva lauksaimniecība un nitrāti sekmē upju aizaugšanu, līdz ar to upes kļūst atpūtai nepiemērotas. Tās plānoja tīrīt desmit vietās - posmā starp Mežotnes pilskalnu un Mežotnes pili, starp Mežotnes pili un Cepli, pretī Važītes kapiem, pretī Bauskas attīrīšanas iekārtām, pie rakstnieka Viļa Plūdoņa dzimtajām mājām-muzeja "Lejenieki", divās vietās pie Mūsas trases, pie dambja Gailīšu pagasta Uzvarā, starp Uzvaras ciematu un Lauksaimniecības mašīnu muzeju.

Pasākuma budžets bija ap divarpus miljoniem eiro (aptuveni 1,4 miljoniem latu), no kā Bauskas rajonā aktivitātes tika plānotas par 151 960 latiem. Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas Apvienotā uzraudzības un vadības komiteja šo projektu rudenī noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!