Foto: stock.xchng
Arvien vairāk Valkas iedzīvotāju pēc vietējās slimnīcas slēgšanas medicīnisko palīdzību meklē nevis Valmieras slimnīcā, bet Igaunijā - Valgas slimnīcā, līdz ar to arī nauda no Latvijas veselības aprūpes budžeta nonāk pie kaimiņvalsts mediķiem, svētdien vēstīja LNT raidījums "Top 10".

Pērn slimnīcu Valgā apmeklēja apmēram 70 Latvijas pacienti. Taču šogad šis skaits ir krietni audzis un piecos mēnešos pie igauņu dakteriem vērsās jau 80 Latvijas iedzīvotāji. Tikmēr Vidzemes slimnīcā pēc neatliekamās palīdzības vērsušies 35 valcēnieši.

"Tur ir lētāk. Ja jāpaliek slimnīcā, par dienu jāmaksā tikai 25 kronas – tas ir lats un 12 santīmi, Latvijā – deviņi lati. Man te jāstrādā divas dienas, lai šo naudu nopelnītu un pat tad nenopelnīšu, lai Latvijas slimnīcā paliktu kaut vienu dienu," raidījumam norādīja kāda Valkas iedzīvotāja.

Doties pie igauņu dakteriem daudzus mudina Eiropas veselības apdrošināšanas karte, kas apliecina tiesības saņemt neatliekamo mediķu palīdzību jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī.

2009.gadā Latvija citām valstīm par medicīniskās palīdzības sniegšanu saviem valsts piederīgajiem samaksājusi 941 000 latus. Visvairāk Vācijai, Zviedrijai, Norvēģijai, kur ir dārgāki medicīnas pakalpojumi. Igaunijai pērn pārskaitīti 13 500 lati.

Uz Valgas slimnīcu Valkas iedzīvotāji dodas, lai saņemtu ne tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet arī citus pakalpojumus. Slimnīcas ārste, Latvijas iedzīvotāja Ērika Kaša apliecina, ka Valgas slimnīcu kā dzemdību vietu izvēlas arī Latvijas topošās māmiņas.

"Valkas sievas saka, ka negrib braukt uz Valmieru, jo tā ir sveša. Turklāt autobusa izdevumi. Uzskata, ka vienkāršāk ir te atnākt," skaidro ārste. Turklāt Igaunijā par dzemdībām nav jāmaksā, par brīvu ir arī netradicionālie dzemdību veidi.

Valgas slimnīcas vadītājs Mareks Sēre uzsver, ka arī Valgas slimnīca ir ieinteresēta, lai pacienti no Latvijas izmantotu ārstniecības pakalpojumu - jo vairāk pacientu, jo mazāks risks, ka slimnīcu varētu slēgt, turklāt budžetā ienāk papildu nauda.

Vidzemes slimnīcas izpilddirektors Jānis Batalauskis norāda, ka pacientu strauju aizplūdumu uz Valgu pagaidām neizjūtot, tāpēc neesot pamata satraukumam, ka uz kaimiņvalsti aizplūst liela Latvijas nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!