Kopš otrdienas slēgta veselības aprūpes nodaļa Valkā. Pilsētā turpinās medicīnas iestāžu slēgšana un iedzīvotājiem arvien grūtāk izprast, kur tagad meklēt palīdzību.

Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila "Ziemeļlatvijai" skaidro, ka šāds lēmums pieņemts saistībā ar būtisko finansējuma samazinājumu stacionāra pakalpojumiem. Arī aprūpes nodaļai valsts piešķirtās finanses šim gadam ir iztērētas jau gada pirmajos divos mēnešos.

Valkas slimnīcu par aprūpes nodaļu ar 28 vietām izveidoja pērn 18. maijā. Šīgada aprīlī pacientiem bija pieejamas 15 aprūpes un septiņas tā saucamās sociālās gultas. Pirmdien nodaļā valdīja miers un klusums. Arī palātās gultas jau bija tukšas, vien darbinieces tās pārvilka ar īpašu zilu materiālu, lai nenoput.

Slimnīcas virsmāsa Iraida Ārgale stāsta, ka diemžēl nodaļa finansiāli nevar pastāvēt, jo gan valstij, gan iedzīvotājiem trūkst naudas. Nodaļas pacientam par dienu bija jāmaksā pieci lati, bet, ja tiek izmantota sociālā gulta, - deviņi lati. Virsmāsa grib ticēt, ka septembrī nodaļa darbu atsāks, bet atklāti pasaka, ka tas diez vai īstenosies. Nodaļā visas telpas ir izremontētas, te valda mājīga atmosfēra.

Valkas slimnīcā vairs nav arī uzņemšanas nodaļas ar diennakti strādājošu dežūrārstu, pie kura vērsties, lai, piemēram, izņemtu piesūkušos ērci. Brila atgādina, ka pēc medicīniskās palīdzības vispirms jāvēršas pie ģimenes ārsta, bet ārpus ģimenes ārsta pieņemšanas laika jāizsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.

"Ziemeļlatvija" novērojusi, ka arvien vairāk valcēniešu izmanto kaimiņpilsētas Valgas slimnīcas medicīniskos pakalpojumus, uzrādot Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK).

Vairākums aptaujāto valcēniešu atzina, ka nebrīnās par slimnīcas slēgšanu, jo valstī medicīnas jomā nav nekādas kārtības un skaidrības. Kāda pensionāre uzskata, ka Vidzemes slimnīca Valmierā nav bezizmēra, un jau pašlaik šajā ārstniecības iestādē valdot konveijera sistēma. Ja vien bija maksātspējīgs pacients, Valkas slimnīcā varēja apārstēt vecuma kaites. Nu šī iespēja ir liegta.

"Būs vien jānomirst mājās, savā gultā bez mediķu palīdzības," skumji secina sirmgalve.

Lai nodrošinātu medicīnisko pakalpojumu pieejamību, arī šomēnes notiks izbraukuma speciālistu pieņemšanas Valkas ambulatorajā nodaļā. Brila informē, ka pie valcēniešiem reizi mēnesī dosies rehabilitoloģe Ārija Zvaigzne, funkcionālās diagnostikas speciāliste Inta Saknīte, divas reizes - endokrinoloģe Baiba Jēgere un ausu, kakla un deguna slimību speciālsite Māra Tērauda.
Darbu arī turpina sertificētas medicīnas māsas, sniedzot medicīniskās aprūpes pakalpojumus pacientam mājās viņa saslimšanas, traumu vai funkcionālās nespējas gadījumā, kad nav nepieciešams visu diennakti atrasties slimnīcā.

"Pakalpojums ir valsts apmaksāts, par tā saņemšanas iespēju jāvēršas pie sava ģimenes ārsta," norāda Brila.

Valkas slimnīcas ambulatorajā daļā darbojas arī dienas stacionārs, kur pacientiem pakalpojumus sniedz ārste Vija Batalauska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!