Foto: F64

Mirusi Smiltenes pagasta pensionāre, kura pārskatīšanās dēļ izcepa balto mušmiru karbonādes un tās
apēda, pacienājot arī kaimiņus. Savukārt piecus gadus vecai meitenei ģimene meklē aknu donorus, rakta portāls "Ziemeļlatvija".

Jau vēstīts, ka ar smagu saindēšanos sēņošana ir beigusies dzīvesbiedriem, diviem gados veciem Smiltenes pagasta iedzīvotājiem, jo viņi pārskatīšanās dēļ izcepa balto mušmiru karbonādes, ēda paši un pacienāja arī kaimiņus, tai skaitā piecus gadus vecu meiteni. Visi cietušie dzīvo vienā daudzdzīvokļu mājā Brutuļu ciematā.

Pirmdien pēc indīgu sēņu apēšanas neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde nogādāja Vidzemes slimnīcā Valmierā Brutuļu iedzīvotājus - četrus pensionārus un piecus gadus vecu bērnu. Viņu tajā pašā dienā smagā stāvoklī pārveda uz bērnu klīnisko slimnīcu Rīgā. Visi pieaugušie - divas sievietes un divi vīrieši pensijas vecumā - turpina ārstēties Vidzemes slimnīcā.

Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila portālam "Ziemeļlatvija" skaidro, ka pēc saindēšanās ar baltajām mušmirēm kritiskākās dienas ir, sākot no sestās līdz 16., tāpēc par pacientu atveseļošanās gaitu izteikt prognozes ir pāragri.

Abi dzīvesbiedri, pensionāri devās sēņot svētdien. Kaut gan pēc kaimiņu stāstītā, viņi ir sēņotāji ar gadiem ilgu stāžu, tomēr šoreiz salasījuši baltās mušmires, noturot tās par bērzlapēm, un izcepuši sēņu karbonādes. Uz pusdienām pensionāri pasaukuši kaimiņus, kuri līdzi paņēma radinieci, piecus gadus veco meiteni.

Sēņu ēšana notikusi svētdien ap pulksten 14 dienā, bet pirmie saindēšanās simptomi, pēc pacientu stāstītā, parādījušies ap 20 vakarā, stāsta neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) mediķi. Izsaukumu viņi saņēma tikai pirmdien pulksten 9.40.

Uz slimnīcu līdzi paķertas dzīvoklī vēl palikušās sēnes, tā mediķi noskaidrojuši, ka visi cietušie uzturā ir lietojuši baltās mušmires, jo sēņotāji un karbonāžu cepēji tās noturējuši par ēdamām sēnēm. Šogad Smiltenes pusē tas ir pirmais saindēšanās gadījums ar sēnēm.

Vidzemes slimnīcā paskaidro, ka ir notikusi saindēšanās ar tāda veida mušmiri, kuras toksīniem ir šūnas nāvējoša iedarbe. Baltā mušmire ir otra indīgākā sēne Latvijā aiz zaļās mušmires. To apēdot, saindēšanās pazīmes parādās vēlu, pēc astoņām līdz 40 stundām, kad jau skarti dzīvībai svarīgi orgāni. Raksturīgākie simptomi ir vemšana un caureja. Vairākos izziņas avotos norādīts, ka toksīni izraisa aknu un nieru bojājumus un pat nekrozi, tādēļ saindēšanās ne reti beidzas ar nāvi vai arī izraisa aknu un nieru mazspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!