Pirmdien strauji kāpis ūdens līmenis Ogresupē, kur izveidojies ledus sablīvējums, un plūdu draudu dēļ evakuēta viena ģimene, informē Ogres novada portāls, atsaucoties uz novada pašvaldības policijas priekšnieku Uģi Ulmani.

"Ūdens līmenis ir paaugstinājies upes posmā starp "Dārziņiem" un Ogres HES. Lai gan HES slūžas ir vaļā un netraucē ūdens plūsmai, acīmredzot ledus ir sablīvējies līdz pat ūdenskrātuves dibenam. Ūdens līmenis svārstās – strauji paaugstinās un tikpat strauji atkal noplok," situāciju raksturo Ulmanis.

Policijas priekšnieks informē, ka vienas dārzkopības sabiedrības "Ogre" mājas iedzīvotājus pirmdien jau nācies evakuēt.

Ledus spridzināšana Ogres upē 2010.gadā

Ulmanis informē, ka, gatavojoties iespējamajiem plūdiem Ogrē, pašvaldības policija ir apzinājusi visus īpašumus, kas atrodas plūdu zonā, brīdinājusi iedzīvotājus par to, kā rīkoties plūdu draudu un plūdu gadījumā. Visi dienesti ir gatavi plūdu draudu novēršanai.

Ja būs nepieciešams, tad, līdzīgi kā pagājušajā gadā, tiks spridzināts ledus Ogres upes lejtecē.

Ulmanis atgādina, kur iedzīvotāji plūdu draudu gadījumā var zvanīt pa diennakts tālruņiem 112, 65002400 vai 65002402.

Jau ziņots, ka arī Krustpils novadā pie Zeļķu tilta Daugavā strauji cēlies ūdens līmenis, un līdz krastu pārplūšanai pirmdienas rītā bija atlikuši vien 50 centimetri. Daudzās Latvijas upēs ledus ir jau izgājis, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, un šobrīd kritiskākā situācija ir Daugavā un upēs, kas tajā ietek.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka Daugavā svētdien ar dažādu intensitāti gāja ledus posmā Piedruja – Līksna, taču tas apstājies starp Līksnu un Nīcgali. Daudzviet ledus iešana izraisīja arī ūdens līmeņa celšanos.

Ledus sega ar izskalojumiem un brīva ūdens joslām gar krastiem ir Nīcgales – Jersikas posmā. Ledus iešana svētdien pēcpusdienā novērota arī posmā Jēkabpils – Zeļķu, taču jau vakarā, ap pulksten 20 tā apstājās, liecina novērojumi. Strauja ledus iešana apstājās arī apmēram puskilometru no Zeļķu tilta un aiz tā uz Jēkabpils pusi ūdens ir praktiski brīvs, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Pie Zeļķiem pirmdienas rītā ūdens līmenis strauji sāka kāpt. Arī Pļaviņās ūdens līmenis nedaudz paaugstinājās un ap pulksten sešiem no rīta bija pakāpies par 72 centimetriem. VUGD gan prognozē, ka šogad plūdi nebūs tik nopietni kā pērn.

Jau vēstīts, ka brīvdienās gandrīz visās Latvijas upēs ūdens līmenis paaugstinājās, bet pieaugums pārsvarā bija neliels. Visstraujāk - par pusmetru - ūdens līmenis cēlies Daugavas pietekā Dubnā, kā arī Dubnas pietekā Ošā.

Pērnā gada pavasara plūdi skāra daudzas pašvaldības, īpaši Lielupes, Daugavas un Gaujas piekrastēs, un kopējie pašvaldībām nodarītie zaudējumi pārsniedza vienu miljonu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!