Foto: AFI
Dzēšot kūdras ugunsgrēku Kaigu purvā Līvbērzes pagastā, glābēji pirmdien saskārušies ne vien ar dūmu un liesmu radītajām grūtībām, bet arī tehniskām problēmām – vairākām glābēju automašīnām pārkarsuši degvielas sūkņi, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Dienesta pārstāve Viktorija Šembele informē, ka kopējā degšanas platība bija 60 hektāri un dzēšanas darbus apgrūtināja spēcīgais piedūmojums. Tā kā dzēšanai bija nepieciešami ievērojami cilvēku un tehnikas resursi, šis tika izsludināts kā paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks un darbos iesaistījās apmēram 60 cilvēki, to skaitā 23 ugunsdzēsēji glābēji ar astoņām tehnikas vienībām, 35 kūdras pārstrādes uzņēmuma darbinieki ar sešiem buldozeriem, kā arī Valsts mežu dienesta darbinieki.

Sākotnēji ar ūdeni tika noliets kūdras augšējais slānis. Kopējais šļūteņu garums sasniedza vismaz 2,5 kilometrus. Pēc tam nolietais slānis tika nošķūrēts ar buldozeru un atsegtā kūdra atkal laistīta ar ūdeni.

Dzēšanu apgrūtināja gan spēcīgais piedūmojums, gan lielais karstums, norādda glābēji. Vairākas tehnikas vienības pēc iebraukšanas ugunsgrēka teritorijā vairs neredzēja ceļu atpakaļ, savukārt vairākām ZIL markas automašīnām karstuma un intensīvās slodzes dēļ pārkarsa degvielas sūknis.

Naktī uz otrduenu notikuma vietā dežūrēja divas VUGD autocisternas. Tā kā ir liels vējš un pastāv iespēja, ka var atsākties kūdras gruzdēšana, otrdien glābēji turpinās kūdras slāņu pārstumšanu ar buldozeriem, lai pārliecinātos, ka visas gruzdošās vietas ir apdzēstas.

Jau ziņots, ka pirmdien Kaigu purvā, kas atrodas Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, lielā platībā aizdegusies kūdra. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz notikuma vietu saņēmuši plkst.14.

Kaigu purvā kūdru iegūst SIA "Laflora" - viens no lielākajiem kūdras ieguves uzņēmumiem Latvijā, kas darbojas industrijā kopš 1995.gada. "Laflora" apsaimnieko trīs kūdras purvus ar kopējo platību 1800 hektāriem un kūdras krājumiem ap 5,3 miljoniem tonnu. Lielākais no uzņēmuma apsaimniekotajiem purviem ir Kaigu kūdras purvs apmēram 1000 hektāru platībā, kas izceļas ar kūdras augsto kvalitāti, kuru ir ievērojuši un novērtējuši profesionāli audzētāji un dārznieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!