Fоtо: Shutterstock

1992. gada novembra beigās un decembra sākumā vācu policijai gadījās lielākais ķēriens tās vēsturē – Frankfurtes lidostā Vācijas likumsargi atrada 63 kastes ar deviņiem miljoniem amfetamīna tablešu. Kravas pavaddokumentos gan bija minēts cits saturs – remantadīna tabletes, kas ražotas "Latbiofarm" (tagad "Olainfarm") rūpnīcā Latvijā, Olainē. 18. decembrī aptuveni 100 policisti ieradās "Latbiofarm", kur atrada vēl vairākus miljonus tablešu, un galu galā arestēja rūpnīcas vadību. Narkotiku rūpala organizētāju skaidrojums bija bezgala naivs – "mēs nezinājām, ka tās ir narkotikas, un mēs gribējām paglābt rūpnīcu no bankrota". Tomēr likumsargi viņiem nenoticēja.

Izmantojot šīs krimināllietas materiālus, portāls "Delfi" soli solim atklāj, kā Latvijas valstij piederošs uzņēmums "mežonīgajos deviņdesmitajos" uz brīdi kļuva par vienu no lielākajiem narkotiku ražotājiem Eiropā.

Uzņēmums "Latbiofarm" tika dibināts 1972. gadā kā "Olaines ķīmiski-farmaceitiskā rūpnīca". 1976. gadā rūpnīca kļuva par vadošo ražotāju apvienībā "Latvbiofarm", bet 1986. gadā tā tika pārdēvēta par "Latbiofarm". Rūpnīca spēja nodrošināt ar aktīvajiem ķīmiskajiem ingredientiem un pusproduktiem visus Padomju Savienības medikamentu ražotājus. Kā valsts uzņēmums tā ražoja medikamentus arī pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, savukārt 1997. gadā "Latbiofarm" privatizēja un pārveidoja par akciju sabiedrību "Olainfarm", kas joprojām ir viens lielākajiem medikamentu ražotājiem Baltijā.

Latvieši meklē noieta tirgu

1990. gadu sākumā, tāpat kā citiem valsts uzņēmumiem, arī "Latbiofarm" bija salīdzinoši grūti laiki, jo pazuda noieta tirgus plašajā padomijā. Rūpnīcai vairs nebija pasūtījumu, un tā strādāja tikai periodiski. Tomēr 1992. gadā "Latbiofarm" 4. cehā vairākus mēnešus darba duna neapstājās ne uz mirkli, jo uzņēmuma vadītājs Ilmārs Penke bija atradis pasūtītāju – slovāku uzņēmēju Pāvelu Veinvurmu. Āķis gan bija tāds, ka Veinvurmam nevajadzēja remantadīnu vai aspirīnu, bet gan narkotikas – amfetamīna un ekstazī tabletes.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !