Foto: Midjourney/DELFI
Maniaks Staņislavs Rogaļovs, kuram 1984. gadā izpildīja nāvessodu par vismaz desmit Latvijā paveiktām slepkavībām, diemžēl nebija vienīgais noziedznieks, kura nodarījumi radīja plašu rezonansi sabiedrībā. Apgāds "Latvijas Mediji" tikko laidis klajā žurnālistes Lāsmas Gaitnieces grāmatu "Skandalozākie noziegumi Latvijas vēsturē", kurā apkopti un aprakstīti nežēlīgākie noziegumi Latvijā, kas pastrādāti padomju okupācijas laikā un Latvijas neatkarības pirmajos gados.

Nupat iznākušā grāmatā "Skandalozākie noziegumi Latvijas vēsturē" hronoloģiskā secībā aplūkotas 20. gadsimta otrās puses skaļākās krimināllietas mūsu valstī. Aptvertais laika posms – no 1947. gada līdz 1994. gadam, kad Latvijā viena gada laikā notika ap 400 slepkavību. Vairākas no aplūkotajām krimināllietām sabiedrībai ir zināmas, taču, laikam ejot, tās kļuvušas gandrīz vai par urbānām leģendām, kur cilvēku izdomājumi un fantāzija tālu pārsniedz realitātes robežas, norāda grāmatas izdevēji. Vairākas no šīm lietām laika periodā, kad vēl netika izmeklētas un atklātas, ļoti biedēja Latvijas sabiedrību.

Noziedznieku ģimene


Autore kā vienus no šausminošākajiem noziegumiem min divus kanibālisma gadījumus. Pirmais no tiem risinājās Rīgā uzreiz pēc 2. pasaules kara. Memuāru literatūrā vairākkārt ir minētas baumas, ka pēckara Rīgā vajadzēja izvairīties no tirgū pirktiem pīrādziņiem, jo tie varēja būt pildīti ar cilvēka gaļu. Kā liecina Lāsmas Gaitnieces pētījums, šīm baumām tiešām bija pamats.

1947. gada 9. oktobrī Latvijas PSR Augstākā tiesa slēgtā sēdē izskatīja krimināllietu par divu sieviešu slepkavībām un citiem noziegumiem. Tā kā 1947. gadā tika izdots dekrēts par nāvessoda atcelšanu PSRS, maksimālais soda mērs, ko noziedzniekiem varēja piespriest, bija brīvības atņemšana uz 25 gadiem. Šajā reizē tā arī notika. Uz apsūdzēto sola sēdēja trīs vienas ģimenes locekļi. 1903. gadā dzimusī Anna Ādama meita Šakale, viņas meita – 1922. gadā dzimusī Emīlija Sergeja meita Šakale-Palčinska – un Emīlijas vīrs – 1922. gadā dzimušais Pāvels Fjodora dēls Palčinskis," raksta Gaitniece.

Māte un meita Šakales savā Šarlotes ielas dzīvoklī bija nodarbojušās ar prostitūciju, Emīlijas vīrs Pāvels karaspēka daļā zaga degvielu. No šī rūpala ģimene varēja dzīvot diezgan turīgi, tomēr Šakale gribēja vairāk. Vispirms viņi nolēma apzagt kādu dzīvokli, bet, kad tas neizdevās, Anna ierosināja nogalināt kaimiņieni, kura, viņasprāt, bija turīga. Sieviete nogalināta un atstāta dzīvoklī, viņas dzīvoklis aplaupīts, savukārt milicijai slepkavas atrast neizdevās.

Cilvēka kotletes

1947. gada aprīlī Anna Šakale savā dzīvoklī ievilināja

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!