Foto: No privātā arhīva/ Kārlis Dambrāns, DELFI
Petra šajā saulē nodzīvoja vienu dienu. Piedzimstot meitenīte neelpoja, jo ap kaklu bija aptinusies nabassaite. Mammas vēderā Petra smaka 43 minūtes, jo Rīgas Dzemdību nama vecmāte strādāja nolaidīgi. Petras vecākiem 2019. gada 16. februāris bija pirmdzimtās dzimšanas diena, bet 17. februāris – miršanas.

Jelgavā mājdzemdībās 2020. gada 31. jūlijā noasiņojot mira četru bērnu mamma Brigita Benze. Jaundzimušais piedzimstot neelpoja, taču tika atdzīvināts un nu jau Henrikam drīz būs divi gadi. Valsts policija joprojām veic izmeklēšanu, līdz tiesai lieta divu gadu laikā vēl nav nonākusi.

Petras tētis Andris Petrovs un Brigitas vīrs Igors Benze uz traģisko pieredzi neraugās tikai personīgi, bet ar virkni ideju, kā uzlabot dzemdniecību. Pērn zaudēti 112 jaundzimušie un sešas dzemdētājas. Tas ir kā cilvēkiem – kājās stāvošiem un sēdošiem – piebāzts autobuss. Ko darīt, lai situāciju uzlabotu?

Uzticējās ārstiem

Andra sievai Zanei visas pārbaudes līdz dzemdībām bija labas. Sagaidīt pirmdzimto Petrovi nolēma Rīgas Dzemdību namā (RDzN), jo tā ir iestāde, kas specializējas tieši dzemdībās - tātad, visam jābūt profesionāli – gan aprīkojumam, gan speciālistiem. Līgumu ar vecmāti neslēdza, jo neuzskatīja par nepieciešamību.

Tā bija 2019. gada 15. februāra pēcpusdiena, kad Zane juta, ka "lēnā garā jāsāk taisīties uz slimnīcu", stāsta Andris. Sākumā viss bija labi - mediķi pieskatīja, kā veidojas atvērums. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!