Foto: Shutterstock

Tatjana Ždanoka pavasarī parādījās "Twitter" ierakstu sērijā "#VatnikSoup". Somu profesors Peka Kalioniemi pērn aizsāka Krievijas propagandas izplatītāju atmaskošanu un Latvijas eiroparlamentāriete, viņaprāt, precīzi atbilda šim profilam. Sākotnēji viņš pievērsa uzmanību tikai saviem tautiešiem, bet ļoti drīz pētnieka veidotā ierakstu sērija kļuva par starptautiski pamanītu un spēcīgu kampaņu pret prokremliskās domas sludināšanu Rietumu publiskajā telpā.

Kalioniemi tā dēvētos "Tvitter" ierakstu pavedienus veido paralēli savam pamatdarbam – cilvēka un datora savstarpējās interakcijas pētīšanai Tamperes Universitātē. Šobrīd izlaidumu skaits pārsniedz 200. "Vatņiku zupā" iekļautas arī tādas prominentas personas kā Ungārijas prezidents Viktors Orbans, amerikāņu eksprezidents Donalds Tramps un dienvidāfrikāņu izcelsmes uzņēmējs Īlons Masks.  Vienu sižetu viņš veltījis arī Rīgā šoruden gaidāmajam kanādiešu klīniskajam psihologam Džordanam Pītersonam. 

Peka ir līdzautors arī jaunizveidotajam "YouTube" kanālam "The Soup Central", kurā Kremļa dezinformācija tiek atmaskota jau video formātā, pastiprināti pievēroties informācijas kara tehnoloģiju aspektam, tostarp mākslīgā intelekta izmantošanai.

Par to, kas ir vatņiki, kāpēc viņus vārīt un kādu reakciju saņēmusi "#VatnikSoup" ierakstu sērija, jautāju pašam Kalioniemi.

Kā jūs izdomājāt veidot "#VatnikSoup"?

Es tviterim pievienojos salīdzinoši vēlu – tikai pēc Krievijas vispārējā iebrukuma Ukrainā. Pēc neilga laika es pamanīju, ka pārāk bieži strīdos ar prokremliniski noskaņotiem cilvēkiem, kuriem skaidroju vienu un to pašu uz riņķi. Un tad es padomāju, ka, iespējams, noderētu informācijas bāze, uz kuru cilvēki, kas ir līdzīgā situācijā, varētu atsaukties. Es arī vēlējos pievērst uzmanību dažādiem prokremliniskiem indivīdiem, kuru ietekme ir liela, bet kurus sabiedrība tik labi nezina.  

Kā jūs vispār definējat vārdu "vatņiks"?

Mana definīcija sakrīt ar, šķiet, jau vārda oficiālo definīciju. Vatņiks ir

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!