Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kremlis par Ramzana Kadirova veselības stāvokli ziņas nesniedz. "Šis jautājums nav jāuzdod prezidenta administrācijai," 18. jūnijā paziņoja Krievijas valsts ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz Vladimira Putina preses sekretāru Dmitriju Peskovu. Tikmēr Maskavas Centrālo klīnisko slimnīcu, kur, ļoti iespējams, atrodas Čečenijas prokremliskais līderis, joprojām apsargā čečenu kaujinieki.

Kopš 2007. gada Čečenijas vadītājs nemainīgi ir 47 gadus vecais Ramzans Kadirovs. Šobrīd viņš ir "kritiskā stāvoklī" hronisku slimību saasinājuma dēļ. Tā 15. septembrī vēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrejs Jusovs. Ziņas par pēkšņu Čečenijas vadītāja veselības stāvokļa pasliktināšanos ir dzirdētas arī iepriekš. Piemēram, 2023. gada martā vācu laikraksts "Bild" rakstīja, ka Kadirovam ir nieru mazspēja un viņu ārstējuši speciālisti no Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

"Telegram" kanālā VČK-OGPU (kas esot saistīts ar Krievijas likumsargu struktūrām) 17. septembrī tika publicēta ziņa, ka pie Centrālās klīniskās slimnīcas Maskavā (to apsargā Krievijas Federālais apsardzes dienests – red.) sapulcējušās daudzas dārgas automašīnas ar Čečenijas numurzīmēm. "Telegram" ziņas autors atbraukušo vidū atpazina vairākus augsta ranga čečenu ierēdņus.

Čečenu opozicionārs un cilvēktiesību aktīvists Abubakars Jangulbajevs 17. septembrī savā "Telegram" kanālā rakstīja: "Kadirovs ir miris." Diez vai tā ir taisnība. Par Kadirova nāvi, visticamāk, taptu zināms uzreiz, jo saskaņā ar islāma tradīcijām mirušais jāapglabā jau tajā pašā dienā līdz saulrietam. Turklāt Kadirovu var apglabāt tikai vienā vietā – viņa dzimtajā Centarojas ciemā.

Tajā pašā dienā Krievijas opozīcijas izdevums "Verstka" ziņoja, ka Kadirova privātais lidaparāts "Airbus A319-10" septembrī no Groznijas uz Maskavu lidojis trīs reizes. Turklāt šī lidmašīna 10. septembrī jau trīs dienas atradusies Maskavā. Naktī uz 18. septembri "Telegram" kanālā "Kaukāza patiesība" tika publicēta ziņa, ka iebraukšana Kadirova dzimtajā Centarojas ciemā ir "ierobežota" (ciems 2019. gadā pārdēvēts par Ahmat-Jurtu par godu Kadirova tēvam – red.). Tās pašas dienas rītā VČK-OGPU "Telegram" kanālā vēstīts, ka 17. septembra vakarā Kadirova "Airbus" lidmašīna atgriezusies Groznijā, bet nākamajā dienā atkal devusies uz Maskavu.

Baumas par Kadirova smago veselības stāvokli vai pat nāvi mēģināts kliedēt Čečenijas vadītāja "Telegram" kanālā. Tajā publicēts video, kuru filmējis pats Kadirovs. Ierakstā redzams, kā Kadirovs lietus laikā pastaigājas. Tiek lēsts, ka video uzņemts Groznijā, viņa pils teritorijā.

Video viņš čečenu valodā stāsta, ka nogājis 11 kilometrus un iesaka pievērsties sportam. "To ļoti iesaku visiem, kas internetā nespēj atšķirt patiesību no meliem. Pastaigas svaigā gaisā palīdz sakārtot domas," teikts video parakstā.

Vienīgi ne 16., ne 17. septembrī Groznijā nelija. Video redzams, ka Kadirovs saģērbies gana silti, kaut arī pilsētā gaisa temperatūra bija +16 grādi. Visos video, kas pēdējā gada laikā publicēti, Čečenijas vadītājs izskatās arvien apaļīgāks, neveiklāks un ir acīmredzami nevesels.

Ja Kadirovs kļūst rīcībnespējīgs vai nomirst, var tikt apdraudēta Čečenijas stabilitāte. Savulaik tas bija Krievijas dumpīgākais reģions, kas pretendēja uz savu neatkarību. Čečenija 90. gados ir piedzīvojusi divus asiņainus karus ar Krieviju, turklāt pirmajā karā Krievija zaudēja. Jāpiemin, ka Kadirovs, tāpat kā Jevgeņijs Prigožins, aizvadītajā ziemā skarbi kritizēja Krievijas militāro sistēmu.

Ahmata dēls Ramzans

Ramzans Kadirovs Čečeniju vada jau vairāk nekā 15 gadus. Viņa tēvs Ahmats Kadirovs pirmā Čečenijas kara laikā bija čečenu sunnītu muftijs (garīgais līderis – red.) un aktīvs neatkarības atbalstītājs. Viņš pat pieteica Krievijai svēto karu – džihādu. Tolaik Ramzans Kadirovs ar tēvu piedalījās kaujās pret Krieviju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!