Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uz īra Deivida O'Salivana pleciem ir smaga krava. Viņš, tēlaini izsakoties, lāpa caurumus tirdzniecībā, lai Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam būtu grūtāk un dārgāk karot.

Eiropas Savienības īpašais sūtnis sankciju jautājumos O'Salivans jau trešo reizi lidos uz Turciju, kur vēlreiz uzstās uz to, lai turku uzņēmumi pārtrauktu piegādāt Krievijas armijai mikroshēmas un optiku. Tomēr liela daļa šo preču Krievijā nonāk caur Ķīnu. O'Salivans neplāno lidot uz Ķīnu, tādēļ šīs vienas sarunas nelīdzēs. Tomēr Eiropa nav vientuļa, amerikāņu sankcijas ir daudz sāpīgākas. 

To, kādēļ Eiropai neder ASV izmantotie paņēmieni, īpašajam sūtnim vaicā kādreizējais Igaunijas satiksmes un telekomunikāciju ministrs un tranzīta eksperts Raivo Vares, kā arī izdevējs, "Ekspress Grupp" īpašnieks Hanss H. Luiks.

Raivo Vare: Godātais īpašais sūtni, sāksim ar aviāciju. Nupat bija ziņojums, ka sabojājušās trīs Krievijai piederošas pasažieru lidmašīnas. Kāds brīnums notur gaisā simtiem "Boeing" un "Airbus", kurus krievi kara sākumā banāli piesavinājās? Rietumi taču nepārdod krieviem aviācijas rezerves detaļas.

Deivids O'Salivans: Paraugieties uz Irānu. Jau ne pirmo gadu Irāna lido ar vecām Rietumu lidmašīnām. Bez Rietumu diagnostikas, tehniskās apkopes un oriģinālajām detaļām. Visu iegūst pa kaut kādiem kreisajiem ceļiem. Gan krieviem, gan irāņiem nospļauties uz lidojumu drošības prasībām.

Hanss H. Luiks: Pieņemsim, ka man ir uzņēmums Kaukāzā. Un, pārdodot Krievijas biznesmeņiem mikroshēmas, atmiņas kartes un nakts optikas komplektus, es gūstu labus ienākumus. Krievijā prece iziet caur vairākām rokām, un gala pircējs izrādās Aizsardzības ministrija. Es tieku pieķerts, un jūs mani brīdināt. Es no visas sirds atvainojos, slēdzu uzņēmumu un dibinu jaunu – uz drauga vārda. Un kādu laiku gūstu ienākumus, līdz jūs atkal mani noķerat.

O'Salivans: Tāds scenārijs ir visnotaļ iespējams. Tādēļ arī ir jārunā ar valdībām. Mēs rādām statistiku: skatieties, jums pārsteidzoši palielinājies tādu detaļu imports, kas tiek izmantotas Ukrainas karā. Atrodiet, kurš ar to nodarbojas, un ar to lieta beigsies. Vairumā valstu, kur esmu bijis, valdība sola saukt pie kārtības savus uzņēmējus.

Vare: Kazahstānas prezidents Kasims Tokajevs zvērēja, ka Kazahstāna neeksportē uz Krieviju divējāda pielietojuma preces. Fakti liecina par pretējo. 

O'Salivans: Vai zināt, kā ir ar Kazahstānu? Viņiem nav jūras ostu, kravas tiek transportētas pa sauszemi. Pusceļā preces izkrīt no mašīnām vai vagoniem. Sak, "lielceļu laupītāji" pie vainas. Kazahi vien noplāta rokas: "sensitīvā" prece mūsu robežu nav šķērsojusi!

Vare (Smejas.): Un jūs ticat, ka valdība tam nepievērš uzmanību?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!