Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Vēl pavisam nesen daudziem likās, ka Vladimira Putina un viņa karadarbības pret Ukrainu atbalsts Krievijas sabiedrībā ir spēcīgāks nekā jebkad. Visi protesti apspiesti, bet režīma pretinieki ir vai nu cietumā, vai aizbēguši uz ārzemēm. Tagad aptaujas parāda, ka aug pret karu vērsto viedokļu īpatsvars. Kā 22 karadarbības mēnešu laikā mainījies sabiedrības viedoklis? Par šo jautājumu portāls "Delfi" aprunājās ar krievu sociologu, zinātņu doktoru, Mančestras Universitātē augstu vērtētu pieaicināto zinātnes darbinieku, Maskavas Sociālo un ekonomikas zinātņu augstskolas absolventu Alekseju Titkovu.

"Vladimir Vladimirovič, līdz kam jūs cilvēkus esat novedis? Mums, krieviem, nav vairāk nekādu cerību jūsu vadībā. Beidziet savu specoperāciju un sēdieties pie pārrunu galda. Kāda, pie velna, denacifikācija un demilitarizācija? Jūs pats vispār saprotat, par ko runājat? Katru reizi, kad jūs sakāt šos vārdus, cilvēki mirst. Ļaujiet mums mierīgi dzīvot! Vai ejiet uz fronti un mirstiet pats."

Šis teksts ir no publikācijas "Telegram" kanālā "Ceļš mājup" ("Путь домой"). Šo kanālu veido krievu mobilizēto vīriešu mātes un sievas. Viņas pieprasa atgriezt mājās savus vīrus. Viņas organizē sapulces un protestus un nekautrējas skarbi izteikties. Savus vārdus un uzvārdus arī neslēpj. Krievijā nav pieņemts tik rupji un publiski runāt ar valdību. It īpaši ar Vladimiru Putinu. Pārsvarā pēc tādiem izteicieniem seko skarbi sodi. Piemēram, cietums. Izskatās, ka šīs sievietes tas ir pārstājis biedēt.

Kā divu kara gadu laikā mainījusies Krievijas sabiedrības situācija?

Pa pagājušo pusotru gadu karš un sankcijas, kas sākumā bija šokējoša parādība, tagad ir kļuvušas par rutīnas fonu un sabiedrība nonākusi inertākā stāvoklī. Pozicionālā rakstura karadarbība notiek bez nopietnām izmaiņām jau gadu, varbūt pat ilgāk. Ekonomikas pasliktināšanās ir lēna – rāpojošs cenu pieaugums

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!