Foto: DELFI.ee

Igaunijas premjerministre un "Reformu partijas" priekšsēdētāja Kaja Kallasa intervijā "Eesti Päevaleht" atklāj, ka, saglabājoties pašreizējai neapmierinātībai sabiedrībā, viņa vairs nevarēs turpināt darbu savā amatā. Nākamajā valdībā nebūšot, jo esot pārāk vētraini, bet cer noturēties līdz vēlēšanām, lai redzētu arī smago un daudz kritizēto lēmumu augļus.

Skandālu, kurā bija iesaistīts Kajas Kallasas vīrs, kuram daļēji pieder uzņēmums, kas turpina tirgoties ar Krieviju, igauņu politiķe ir pārcietusi, bet – par kādu cenu? Skandāla un daudzu sabiedrībā neviennozīmīgi vērtētu lēmumu dēļ Igaunijas valdības vadītāja arī jaunajā gadā ir kā uz plāna ledus.

"Delfi.ee" aicināja valdības galvu uz sarunu par Igaunijas valdības noturību, popularitāti sabidrības acīs, uzņēmējdarbības vidi, amatiem Briselē un starptautisko tēlu.

Kerta Anvelta (K. A.): Cik sarežģīts bija iepriekšējais gads? Vai tas bija ierasti saspringts? Anomāli spraigs? Iekšējo pretrunu gads?

Šos gadus es nevaru salīdzināt. Viss premjerministres amatā pavadītais periods nebūt nav bijis vienkāršs. Sākumā – koronavīruss, kad mums nācās pieņemt ļoti nepopulārus lēmumus par ierobežojumiem un tamlīdzīgi. Tad sekoja energoresursu krīze un karš Ukrainā. Nevar teikt, ka viens gads bijis vieglāks par citu. Tie visi bija pārbaudījumu vienlīdz piesātināti.

Hermans Kelomēss (H. K.): Kā vērtējat skandālu ar jūsu vīra biznesu Krievijā? Teicāt, ka reaģējāt nekavējoties, taču tā nebija. Kādēļ neklausījāt padomiem?

Kā radušās runas par to, ka es neklausu saviem padomniekiem? Gluži pretēji – man šķiet, ka es pat pārāk daudz ieklausos.

Taču es vēlos palabot jautājumu – nekāda Krievijas biznesa nebija. Manam vīram piederēja daļa uzņēmumā, kas palīdzēja citam Igaunijas uzņēmumam. Tas nebija Krievijas bizness. Bet lai tā paliek. Skaidrs, ka jau nākamajā dienā es paudu savu morālo vērtējumu, bet dienu vēlāk vīrs atteicās no šīs īpašuma daļas. Visi soļi tika sperti nekavējoties.

K. A.: Kā skandālu izturēja jūsu garīgā veselība? Kurš bija tas grūtākais brīdis, kad jutāt, ka viss jūk un brūk?

Iespējams, tā atkal ir cilvēka daba:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!