Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirmdien Rīgā sākās Krievijas pilsoņu parakstu vākšana par vienīgā potenciālā Vladimira Putina sāncenša izvirzīšanu Krievijas prezidenta vēlēšanām. Kara kritiķis Boriss Nadeždins ir liberāls politiķis ar ilggadēju pieredzi. Par Nadeždinu kā prezidenta amata kandidātu parakstīties gribētāji Krievijas pilsētās stājas garās rindās. Tie arī īsā laikā tika sakrāti, tostarp tas izdeies Maskavā un Sanktpēterburgā. Lai Krievijas Federācijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) reģistrētu viņu kā prezidenta amata kandidātu, līdz 31. janvārim vismaz pusē Krievijas reģionu bija jāsavāc 100 tūkstoši parakstu. Nekad agrāk Krievijas iedzīvotāji nav stājušies rindās, lai prezidenta vēlēšanās atbalstītu opozīcijas kandidātu.

Uz ko tiecas Boriss Nadeždins? Kā viņš plāno pārtraukt karu? Vai viņš rēķinās ar uzvaru, ja rezultāts ir zināms jau iepriekš? Vai viņa kandidatūra ir saskaņota ar Kremli? Vai Krievijā vispār pastāv pretkara noskaņojums? Kas notiek ar Krievijas komunālo infrastruktūru? Uz ko balstās Putina atbalsts, un kādēļ tas gaist? Uz šiem un vairākiem citiem jautājumiem sarunā ar "Delfi" atbild pret karu noskaņotais Putina sāncensis.

Kas licis jums kļūt par prezidenta amata kandidātu vēlēšanās, kuru rezultāts ir skaidri paredzams? Turklāt vēl ar pretkara vēstījumu daudzo cenzūras aizliegumu apstākļos?

Vēlos izvilkt Krieviju no tā kakta, kurā Putins to ir iedzinis. No autoritārisma, militarizācijas, pasaules izolācijas. Krievija taču ir nonākusi īstā izolācijā. Nekādu normālu attiecību ar Eiropas valstīm vai ar pasaules lielākajām valstīm taču Krievijai tagad nav. Putins mēģina veidot kaut kādas attiecības ar Ķīnu, ar citām valstīm, kas nav G-7. Pieteicos prezidenta vēlēšanām, lai Krievija kļūtu brīva, mierīga valsts. Gribas, lai mani daudzie bērni un mazbērni dzīvotu mierīgā, brīvā zemē un varētu, piemēram, brīvi atbraukt uz Rīgu.

Boriss Ņemcovs (no kreisās) ar savu padomnieku Nadeždinu 90. gadu izskaņā.

Jūs var viegli apsūdzēt politiskajās spēlēs. Jūs esat bijis pašreizējā Putina administrācijas vadītāja Sergeja Kirijenko palīgs. Andrejs Nečajevs, kurš vada jūs izvirzījušo partiju, savulaik strādāja Valsts bankā. Vai esat savu kandidatūru saskaņojis ar Kremli?

Bet, protams, mani zina Kirijenko, arī Putins labi zina. Ar Putinu deviņdesmitajos gados, kad viņš vēl nebija prezidents, ne reizi vien dzērām tēju, arī ap 2000. gadu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!