Šī frāze par ideju, kas ir tik neierasta un negaidīta, ka šķiet pilnīgi traka, bet vienlaikus tomēr ir ar savu pamatojumu un varētu izdoties, ir īsta popkultūras klišeja. Dzirdēta kā komēdijās, tā asa sižeta filmās. Nu vienu šādu plānu analizējuši arī ASV pētnieki. Cik reāli ir apturēt planētas strauju sasilšanu, aizsedzot daļu Saules gaismas ar milzīgiem Mēness putekļu mākoņiem?

Augstāk minēto klišeju par plānu, kas ir tieši tik traks, lai varētu izdoties, bieži izmanto kāda trillera varoņi, kad ir nonākuši šķietamā bezizejas situācijā un tūlīt gals būs klāt. Klimata pētnieki jau gadiem brīdina, ka arī planēta tuvojas neatgriezeniskam pavērsiena punktam – robežai, ko nevajadzētu šķērsot, ja gribam izvairīties no katastrofālām sekām. Šādi pavērsiena punkti ir vairāki. Bieži minēta sasilšana, kas mazāka par 1,5 grādu pēc Celsija, salīdzinot pirmsindustriālo līmeni. Tas būtu šobrīd vēlamākais scenārijs, kaut daļa uzskata – šī kauja ir zaudēta, un 1,5 grāda "frontes līnija" neizbēgami tiks pārrauta. Nākamais mērķis ir divi grādi. Ja turpināsim saimniekot kā līdz šim un pārmaiņu ierobežošanas pasākumi tiks ieviesti gausi, arī šī robeža var tikt šķērsota.

Ko darīt, ja pilnīgi visas valstis, uzņēmumi un cilvēki neiesaistās klimatu pārmaiņu mazināšanā?

Īsti globāls un vienots risinājums prasa atkāpties, lai redzētu "lielo bildi". Un atkāpties tā labi tālu. Proti, doties kosmosā un bloķēt Saules gaismu, pirms tā sasniegusi Zemi. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!