Ieva Treija ir žurnāliste, mārketinga speciāliste, kā arī cilvēks kurš spēs palīdzēt atrisināt jebkurā drosmīgā uzņēmumā radušos izaicinājumus ar LEGO® SERIOUS PLAY® palīdzību. Ieva jau divus gadus strādā kā "Labs of Latvia" redaktore, tādēļ ir cieši saistīta ar Latvijas jaunuzņēmumu vidi, kā arī ar sabiedrības informēšanu par visu labo, kas tajā notiek.

Līkloči caur kuriem dzīve ved

"Esmu varbūt tāds ļoti rets gadījums, kas 7. klasē jau zināja, ka mācīsies žurnālistiku un pa šo ceļu arī aizgāju." Iegūstot kāroto profesiju un kādu laiku arī pastrādājot konkrētajā nozarē, Ieva saprata, ka tomēr prasās kas vairāk. Tamdēļ domas pievērsās mārketingam un maģistra iegūšanai tajā. "Tajā laikā bija ļoti laba programma Tallinas universitātē, un tieši tur es izlēmu mācīties maģistrantūrā. Iespēja pamainīt vidi, valsti un iepazīt jaunus cilvēkus bija kā pamudinājums. Tas bija gana tuvu, lai varētu turpināt strādāt, taču ārpus komforta zonas, lai spētu kaut ko mainīt savā dzīvē."

Pēc studiju beigšanas Ieva atgriezās Latvijā un strādāja vairākās aģentūrās. Pēc pieciem gadiem mārketinga vadītājas amatā viņa saprata, ka tomēr kaut kas bija pareizs jau sākotnējā lēmumā par žurnālistiku. "Tagad ir lieliska iespēja to apvienot – to sauc par satura mārketingu." Pievēršoties tam, viņas ceļš aizveda pie "Labs of Latvia", kur nu jau otro gadu viņa raksta labos stāstus par Latviju, kā arī stāstus no kuriem cilvēki var mācīties un iedvesmoties pārmaiņām. "Kad nolēmu pamest algotu darbu, vēl nezināju, ka nokļūšu "Labs Of Latvia", patiesībā, es vispār nezināju, kā būs. Ar ļoti daudziem tā notiek. Tie kas uzdrošinās – viņi lec nezināmajā un tad skatās kas notiks. Man varbūt paveicās, jo es atradu savu vietu un varēju pamēģināt sevi realizēt šādi – strādāt savā uzņēmumā, darīt to, kas man padodas un patīk."

Latvija un tās vide jaunuzņēmumiem

Ar jaunuzņēmumu vidi pati interesantākā lieta ir tāda, ka viss tikai sākas – viss tikai attīstās. Tajā strādā cilvēki, kuri tic savai idejai, kuri tic, ka Latvijā ir visi vajadzīgie priekšnosacījumi, lai veiksmīgi uzsāktu savu biznesu un, lai attīstītu to ārpus Latvijas. Tas patiešām aizrauj!
Ieva Treija

Īpaši var izcelt cilvēkus, kuri darbojas jaunuzņēmumu vidē. Kad tie satiekas klātienē vai digitālajā vidē, viņi dalās ar saviem viedokļiem tik aizrautīgi, ka teju ikvienu cilvēku no malas tas spētu aizraut. "Paskatoties uz šiem cilvēkiem, kuri reizēm pat bez iemesla tic, ka viņiem izdosies, ir ļoti viegli noticēt, ka viss ir iespējams. Tas nav atkarīgs no valsts, tas nav atkarīgs no nodokļu sistēmas, tas nav atkarīgs no valdības." Tomēr Ieva atzīst, ka likumdošana ietekmē jaunuzņēmumu vidi. Ir svarīgi, cik ātri tā spēj attīstīties un pielāgoties jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem. Taču tas nav galvenais: "Cilvēki, kuri ir paveikuši fantastiskas lietas Latvijā – viņiem nav bijis šķērslis, ka likums nav sakārtots – viņi vienkārši dara. Pārējais viss notiek pakārtoti. Viņi ir tie, kas iegriež pārmaiņu ratu. Diemžēl, daļa cilvēku nemaz nav dzirdējuši par Latvijas uzņēmumu sasniegumiem, tieši tāpēc "Labs of Latvia" ir tie, kas cenšas par to izglītot sabiedrību.

Neskatoties uz visu skaisto un iedvesmojošo, kas notiek jaunuzņēmumu vidē – tā tomēr nav domāta ikvienam cilvēkam. "Ir jāaizmirst par stabilitāti, par to ka tu varēsi saplānot savu dzīvi ilgāk kā trīs mēnešus uz priekšu. Ir jāaizmirst par astoņu stundu darba dienu, ir jāaizmirst par piecu dienu darba nedēļu, bet kaut kas tajā visā ir tāds, kas cilvēkus notur, tai skaitā mani. Vismaz šobrīd nevēlos iet atpakaļ korporatīvajā vidē vai strādāt citā uzņēmumā." Kā iemeslu palikšanai šajā vidē Ieva min brīvību. Tā ir iespēja pašam būt noteicējam par projektiem, kuros darboties, lai nākotnē nebūtu nepieciešams atskatīties uz ko tādu, kas neatbilst paša mērķiem un vērtībām.

Latvieša mentalitāte

Latviešiem kļūdīties vai atzīt savas kļūdas – tas nav mūsu mentalitātē. Ir ļoti daudz citu nāciju, kuras brīvi runā gan par savām veiksmēm, gan neveiksmēm. Latvietis ir tas, kurš negrib ne bļaut par savu veiksmi, nedz arī stāstīt par savu neveiksmi.
Ieva Treija

Tomēr jaunuzņēmumu vidē, kurā tempi ir krietni ātrāki, ir svarīgi atzīt savas kļūdas un censties tās izprast. Tikai tādā veidā var virzīties uz priekšu un attīstīt plānotās ieceres.

Tieši digitālā pasaule ir tā, kas sāk mums mācīt, ka runāšana par savām kļūdām spēj palīdzēt paša nākotnei, tomēr brīžiem var šķist, ka tas jau ir sācis kļūt par trendu. "Vai kļūdīties ir stilīgi šobrīd? Jautājums – kas vispār ir stilīgi? Es domāju, ka stilīgi ir darīt to, kas tev patīk."

Ja ir gadījies pieļaut kādu kļūdu, tad svarīgākais ir to piefiksēt, apstāties un to apdomāt, kā arī izvērtēt, ko no šīs pieredzes ir iespējams iemācīties.

Atgriezies bērnībā, lai palīdzētu savam uzņēmumam

LEGO® SERIOUS PLAY® ir metode kā uzņēmumiem rast risinājumus dažādiem izaicinājumiem, izmantojot radošu pieeju. Tā ļauj katram uzņēmuma komandas pārstāvimradīt savu unikālu un telpisku risinājumu dažādām problēmam. "Metodes priekšrocība ir tā, ka tā ļauj uzzināt visu iesaistīto cilvēku viedokli, jo katrs būvē savu modeli atbildot uz kādu iepriekš definētu jautājumu. Moderatora uzdevums ir vadīt šo procesu. Kāpēc tieši LEGO® ir interesants? Tāpēc, ka LEGO® vienmēr raisa smaidu un pozitīvas emocijas!"

Uzdevums, izmantojot izsniegtos klucīšus, ir uzbūvēt atbildi uz iepriekš definētu jautājumu. "Jautājumu definē procesa moderators kopā ar pasūtītāju, šajā gadījumā – ar klientu, kurš vēlas rast atbildi. Tieši jautājuma formulēšana ir viena no būtiskākajām sadaļām visā procesā.. Ja jautājums būs tāds uz kuru atbilde ir pašsaprotama, tad tas nebūs nedz interesanti, nedz vērtīgi. Tam ir jābūt tādam, kas tiešām ļauj atklāt, ko cilvēki patiesībā domā." Kad dalībnieki ir uzbūvējuši savas atbildes, viņu nākamais uzdevums ir ar tām publiski dalīties un apkārtējiem izskaidrot to, kas tieši ar konkrēto veidojumu ir domāts.

Ieva šo metodi atklāja, domājot par to, kā palīdzēt uzņēmējiem risināt viņu ikdienas izaicinājumus. Katram uzņēmumam ir savi izaicinājumi, un šī metode ir universāli pielāgojama ikvienam no tiem. Tā ir gana interesanta, radoša un aktīva metode ar kuru palīdzēt uzņēmējiem rast nepieciešamos risinājumus.

"Mūsu rokas ir savienotas ar smadzenēm, un ne velti LEGO® SERIOUS PLAY® viens no pamata postulātiem skan tā – mēs nezinām to, ko mēs zinām. Bieži vien uzdodot jautājumu, cilvēki nezina, ko būvēt, bet tad viņi sāk darboties un atnāk arī atbilde. Dažkārt viņiem pašiem ir pārsteigums, pie kādiem secinājumiem ir nonākuši."

Mūsdienās, kad teju viss ar ko mēs strādājam ir mūsu datora klaviatūra un telefona ekrāns, ir patiešām noderīgi atrauties no ierastās rutīnas un ļauties iztēlei, darbojoties ar fiziskām lietām.

Atceries – mēs katrs šo pasauli redzam citādāk

Šī metode var atklāt ļoti daudz par to, ko patiesi domā darbinieki par uzņēmumā notiekošiem procesiem. "Tas, protams, nozīmē to, ka uzņēmuma vadītājam jābūt tik drosmīgam, lai viņš ieklausītos un dzirdētu publiski lietas, kas varbūt viņam nav patīkamas. Ja viņam ir šāda vēlme to zināt – patiešām godīgi uzzināt darbinieku domas, tad šī ir vislabākā metode, kas palīdzēs tās noskaidrot." LEGO® SERIOUS PLAY® arī ļauj visiem iesaistītajiem skaidri redzēt to, cik atšķirīgi ir visu cilvēku viedokļi, pat ja cilvēki ir no vienas komandas. Tas parāda to, cik ļoti citādāk mēs katrs redzam šo pasauli.

Tas ir kaut kas, ko cilvēki ikdienā neizmanto, taču neizbēgami, šī metode sevī ietver humoru un jautrību. "Sarežģītu vai grūtu problēmu risināšanā tas nedaudz atvieglo skatījumu uz dzīvi un ļauj cilvēkiem paskatīties no cita skatu punkta. Varbūt arī nedaudz vieglāk paskatīties uz problēmām, kā rezultātā var rasties interesantāki un netradicionālāki risinājumi."

Vairāk par šo metodu varēs uzzināt festivālā "iNOVUSS", kas augusta izskaņā notiks Lucavsalā. Ieeja pasākumā būs bez maksas, plašāka informācija par festivālu meklējama "iNOVUSS" mājaslapā, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Facebook" lapā.

Projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība" pasākuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!