Foto: Vida Press

Vietne "London Crier" sazobē ar prokremliskiem sociālo tīklu kontiem ir aktīvi izplatījusi informāciju, ka savrupmāja "Highgrove House", kuru karalis Čārlzs III kopš 1980. gada izmantojis kā savu lauku rezidenci, nu ir pārdota Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim kopā ar īpašumam pieguļošo parku. Secināts, ka šī ir daļa no daudz plašākas Kremļa kampaņas, kuras mērķis ir attēlot korupciju Ukrainas vadībā.

Šo informāciju sniedzis it kā bijušais karaļa miesassargs Grants Harolds, kurš apgalvojis, ka saskaņā ar viņa rīcībā esošajām ziņām, pārdošanas darījums pabeigts šā gada 29. februārī, akurāt Zelenska sievas vizītes laikā Lielbritānijā. "Highgrove House" pārdošanu par 20 miljoniem mārciņu "apstiprinājis" arī bijušās karaliskās rezidences uzturēšanas personāls, klāstījusi vietne.

ES diplomātiskā dienesta projekta "EU vs Disinfo" pētnieki gan secina, ka publiski nav sniegti un rodami nekādi pierādījumi, kas pamatotu šādu apgalvojumu, kas ir acīmredzami nepatiess. Nav nekādu liecību par to, ka Harrolds, kurš esot ilgus gadus bijis karaļa Čārlza miesassargs, vai kāds cits karaļa dienesta vai svītas loceklis būtu runājis par šo tēmu. Neviens cits plašsaziņas līdzeklis nav ziņojis par šo nepamatoto apgalvojumu, ko izplatījuši tikai prokremliskie mediji un sociālo mediju konti. Secināts, ka vienīgais šī dezinformācijas stāsta avots ir dažas dienas pirms tā publicēšanas it kā britu izveidotā avīze "London Crier", kuru britu sabiedriskās raidorganizācijas pārbaudes komandas "BBC Verify" locekļi ir apzīmējuši kā "Krievijas dezinformācijas tīmekļa vietni, kas izmanto mākslīgo intelektu, lai publicētu viltus un safabricētus stāstus par Ukrainu".

Arī Ukrainas Dezinformācijas apkarošanas centrs ziņo, ka ir identificējis visu šo konkrēto stāstu kā nepatiesu. Secināms, ka šī it kā notikuša nodarījuma ziņa ir daļa no daudz plašākas prokremliski orientētas dezinformācijas kampaņas, kuras mērķis ir attēlot Ukrainas vadību kā korumpētu, lai mazinātu starptautisko atbalstu Kijivas aizstāvībai pret Krievijas agresiju. Šajā kampaņā bieži tiekot izmantoti izdomāti stāsti un viltotas apsūdzības pret Ukrainas prezidentu, viņa ģimeni un līdzgaitniekiem, secinājuši eksperti.

Ietekmes tīkls

Kā portālam "Delfi" sacīja politologs Andis Kudors, Krievija ir izveidojusi veselu ietekmes operāciju tīklojumu "Doppelgänger", kas ir aktīvs kopš 2022. gada maija. "Pētnieki no "Recorded Future's Insikt Group" ziņojuši, ka tajā darbojas ap 2000 kontu un tas ir pats agresīvākais un neatlaidīgākais ļaundabīgais tīklojums sociālajā vidē. "Tiek pieļauts, ka dalībnieku skaits ir vēl lielāks. Tas fokusējas uz Ukrainu, Vāciju un ASV. Darbībai Ukrainas informācijas telpā "Doppelgänger" ietvarā tika izveidoti ap 800 kontu, kuri izplata vēstis par "Ukrainas militāro vājumu", "politisko nestabilitāti". Rakstos tika izplatīti vēstījumi, kuru mērķis bija graut iedzīvotāju ticību Ukrainai, tās Bruņotajiem spēkiem, politiskajai vadībai, kā arī starptautiskajai sabiedrībai un rietumvalstīm, kuras sniegušas lielāko atbalstu Ukrainai," sacīja Kudors.

Pēc viņa domām, mērogs ir iespaidīgs, Kremļa informācijas telpas diversanti izmanto cilvēku lētticību un tehnoloģiju sniegtās iespējas.

"Doppelgänger" ietvaros tiek lietots mākslīgais intelekts, lai ietekmes operācijas uzliktu uz rūpnieciskām sliedēm. Tas ir saistīta ar divām Krievijā reģistrētām kompānijām: "Struktura Nacionaļnih Tehnlologij" (Structura National Technologies) un "Agenstvo Sociaļnogo Projektirovaņija" (Social Design Agency).

Kudors atgādina, ka jēdziens "sociālā projektēšana" kļuvis populārs Krievijā ap 2007.–2008. gadu, laikā, kad Vladimirs Putins lēmis būtiski pastiprināt konfrontāciju ar Rietumiem. "Toreiz Kremlis uzsāka lielu aktivitāti cīņā par kaimiņvalstu pilsoņu prātiem un sirdīm. Abas minētās kompānijas 2023. gada augustā nonāca ES sankciju sarakstā. 2023. gada novembrī ASV varas iestādes sasaistīja abas kompānijas ar dezinformācijas izplatīšanu Latīņamerikā. Lielākais cīņas lauks ir "Facebook", "Instagram", "X", "YouTube", "TikTok" un "Telegram". Krievijas boti, troļļi un propagandisti kopš 2022. gada 24. februāra vislielāko uzmanību velta tam, lai apkarotu Rietumu palīdzību Ukrainai. 2024. gads nesolās būt mierīgs. Saglabājas divas lielās frontes līnijas – tranšejās un datoros," sacīja politologs.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds, ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!