Foto: Publicitātes foto

Lietuvas debesīs nesen fiksētā "ķīmiju izsmidzinošā" lidmašīna un tās pārvietošanās attēls, kurš guvis rezonansi sociālajos tīklos, izrādījusies Polijas uzņēmuma "MGGP Aero" lidaparāts, kas veicis aerofotografēšanas un vienkārši veidojis ortofotogrāfiskās kartes, raksta "delfi.lt".

Lietuvas debesīs pamanīta lidmašīna, par kuru sociālo mediju lietotāju vidū ātri izplatījās baumas, ka tā, iespējams, veic "ķīmisko izsmidzināšanu". Tomēr, kā noskaidroja "Delfi", šī informācija ir maigi sakot, maldinoša. Lidmašīna pieder Polijas uzņēmumam, kas konkrētajā apvidū veicis aerofotografēšanas un ortofotogrāfiskās kartes izveides darbus Lietuvā.

Telefonu ekrāna attēlā, ar kuru dalījās interneta lietotāji, redzams ne tikai lidmašīnas maršruts, bet arī lidmašīnas īpašnieki – "MGGP Aero". Šis uzņēmums kopš 2001. gada, izmantojot speciāli pielāgotas lidmašīnas un sarežģītus sensorus, veic aerofotografēšanas darbus, kā arī izveido ortofotogrāfiskās kartes.

Foto: DELFI

Lietuvā patlaban norit vērienīgi darbi, lai atjaunotu valsts ortofotogrāfiskos datus un attēlus, kurus atjaunina ik pa trim gadiem.

"MGGP Aero" Gaisa fotogrāfiju nodaļas vadītājs Tomass Kundzierevičs apstiprinājis, ka uzņēmums jau kopš 2022. gada lido Lietuvas debesīs, veidojot airofotogrāfiju kartes.

Akurāt šā gada 30. aprīlī un 1. maijā "MGGP Aero" lidmašīna veica Panevēžas, Kedaiņu, Ukmerges, Jonavas, Kaišiadoru un Prienu rajonu pašvaldību teritoriju vai teritorijas daļu aerofotografēšanu.

"Delfi" izpētījis, ka airofotogrāfēšana Lietuvā reāli var notikt tikai 10–25 dienas gadā, kad ir pilnīgi skaidrs, nav sniega, ēnu, miglas un piemērots saules leņķis virs horizonta. Parasti fotografēšana notiek no 1. aprīļa līdz 1. jūnijam.

Interesenti var iepazīties ar ortofotogrāfiskajām kartēm vietnē www.geoportal.lt, bet jaunākās ortofotogrāfiskās kartes, kas izgatavotas pēc šā gada aerofotogrāfijām, tikšot publicētas šā gada novembrī-decembrī.

*Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds (EMIF), ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!