Foto: DELFI

Pēdējās dienās internetā izplatījusies fotogrāfija, kurā redzama anketa, kas jāaizpilda tiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kuri vēlas saņemt uzturēšanās atļauju Latvijā, taču Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova apgalvo, ka šādi tiek apšaubīta Krievijas teritoriālā vienotība. Šāds apgalvojums neatbilst patiesībai, jo starp anketas jautājumiem ir tikai tādi, kas skar Krievijas pretlikumīgi okupētās teritorijas, nevis starptautiski pieņemtās Krievijas robežas.

Līdzīgas sūdzības prokremliskajos "Telegram" kanālos izplatījusi arī Krievijas vēstniecība Latvijā.

Šajā anketā tiek uzdoti dažādi jautājumi, kas saistīti ar personas nostāju jautājumā par Krievijas nelikumīgo iebrukumu Ukrainā, kā arī padomju mantojuma demontāžu Latvijā. Tostarp tiek jautāts, vai 2014. gadā Krima tika anektēta. Ņemot vērā, ka starptautiskā sabiedrība līdz šim brīdim nav atzinusi Krimas "pievienošanu" Krievijas teritorijai, par nepatiesu uzskatāms apgalvojums, ka tiek apšaubīta Krievijas teritoriālā vienotība.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) portālam "Delfi" skaidroja, ka anketu aizpildīšana ieviesta kopš decembra vidus. Tās jāaizpilda Krievijas un Baltkrievijas valstspiederīgajiem, kas pieprasa uzturēšanās atļaujas.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!