Foto: F64

Sociālajā tīklā "Facebook" pēdējo dienu izplatījies ieraksts, kura autors apgalvo, ka Rīgā pēdējo dienu laiku esot bijusi paaugstināts radiācijas līmenis, kas faktiski esot bīstams cilvēku veselībai. Portāls "Delfi" sazinājās ar Valsts vides dienestu (VVD), kur uzzināja, ka šī ziņa neatbilst patiesībai.

VVD norādīja, ka Latvijas teritorijā nav konstatēts paaugstināts radiācijas līmenis, kas būtu saistīts ar radioaktīvo piesārņojumu. Tāpat nav novēroti paaugstināti radiācijas mērījumi arī citviet Eiropā vai saņemta informācija par iespējamu radiācijas avāriju no Starptautiskās atomenerģijas aģentūras vienotās informācijas apmaiņas sistēmas ārkārtas situācijām.

Ekrānuzņēmums

VVD Radiācijas centrā portālam "Delfi" skaidroja, ka konkrētajā "Facebook" ierakstā publicētie attēli norāda, ka mērīta magnētiskā lauka indukcija, jo norādītas mērvienības aplikācijā ir mikroteslas (µT). Nomērītais lielums parāda magnētiskā lauka indukciju, kas ir atšķirīgs fizikāls lielums no jonizējošā starojuma (radiācija) dozas jaudas. Jonizējošā starojuma dozas jaudas mērvienība ir, piemēram, nanozīverti/stundā (nSv/h).

Tāpēc mērījumu gadījumā ir svarīgi saprast, kāda veida iekārta tā ir, kas tiek mērīts, kādas ir mērvienības un kāda ir šo iekārtu precizitāte. Radiācijas mērījumiem ir nepieciešamas speciālas radiācijas mēriekārtas, kā arī regulāra to kalibrēšana.

Portāls "Delfi" sazinājās ar ieraksta autoru, kurš savā atbildē atsaucās uz vairākām citām sazvērestības teorijām, apgalvojot, ka mikroteslas "izraisa cilvēku nāvi".

VVD skaidroja, ka pēdējā gada laikā Ukrainas notikumu kontekstā sabiedrība daudz vairāk interesējas par radiācijas jautājumiem, iespējamiem riskiem. VVD RDC arī ir saskāries ar iedzīvotāju jautājumiem par paaugstinātiem radiācijas mērījumiem ar viņu iegādātām iekārtām un visos šajos gadījumos pēc datu pārbaudes nav apstiprinājies paaugstināts radiācijas līmenis. Ne visas iekārtas, kuras ir pieejamas tirgū, ir pietiekami precīzas, lai varētu spriest par paaugstinātu radiācijas līmeni. Tāpat ir svarīgs iekārtas tehniskais stāvoklis, vai šī iekārta darbojas pareizi un iegūtie rezultāti ir korekti. Situācijās, kad kādā brīdī ir nomērīts paaugstināts radiācijas līmenis, bet pēc kāda laika šajā vietā vairs netiek konstatēts šāds līmenis, arī var liecināt, ka iekārta nedarbojas korekti.

Lai novērotu radiācijas situāciju un veiktu izvērtējumu radiācijas avārijās, valstis veido radiācijas monitoringa staciju tīklu, ar kura palīdzību atbildīgās iestādes arī pieņems lēmumus par nepieciešamajām rīcībām, informēs sabiedrību.

Latvijā, lai novērotu radiācijas situāciju, ir izveidots stacionāro spektrometrisko radiācijas monitoringa staciju tīkls, kas nodrošina gamma dozas jaudas mērījumus. Šo staciju uzraudzību nodrošina VVD Radiācijas drošības centrs (VVD RDC). Mērījumi tiek veikti nepārtrauktā 24/7 režīmā ar 10 minūšu intervālu. Dozas jaudas mērījumu rezultāti ir pieejami Valsts vides dienesta tīmekļvietnē. Staciju dati tiek arī sniegti Eiropas Komisijas kopējā sistēmā EURDEP, kura ir pieejama sabiedrībai un jebkurš iedzīvotājs var iepazīties ar gamma dozas jaudas mērījumiem monitoringa stacijās dažādās valstīs. 

Aktuālie dati par radiācijas līmeni Latvijā pieejami VVD mājaslapā: https://www.vvd.gov.lv/lv/radiacijas-limenis-latvija.

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!