Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Interesanti ir būt paralēlās realitātēs. Rakstīšanas brīdī esmu ASV, Masačūsetsas štatā, Bostonas priekšpilsētā Veilandē (Wayland). Šī varbūt ir visneizdevīgākā vieta, kur, atrodoties tiešā saskarsmē, rakstīt par Džo Baidena prezidentūras vidustermiņa vēlēšanām. Masačūsetsas štats nesatricināmi ir demokrātu rokās un tādēļ "zils" (tā sauc demokrātu štatus, bet konservatīvie republikāņi ir "sarkani").

Balsojumā 8. novembrī pārvēlēs visus (435) pārstāvju palātas deputātus un trešo daļu no 100 senatoriem, kas veido ASV Senātu Vašingtonā. Vienlaikus 36 štatos pārvēlēs gubernatorus, štatu likumdevējus un lielu skaitu vietējo amatpersonu (prokurorus, tiesnešus, štata finanšu inspektorus u. tml.). Notiek arī pilsoņu tieši balsojumi par likumdošanas iniciatīvām, piemēram, Masačūsetsā šādā balsojumā tiek prasīts aizliegt alkohola tirgošanu pašapkalpošanās kasēs.

Īstā cīņa par vairākumu ASV Kongresa abos namos notiek citur, tā sauktajos "kaujas lauka štatos", kur līdzās abu partiju programmatiskajai pretstāvei ir arī republikāņi, kuri netic, ka 2020. gadā godīgi ievēlēja Baidenu, un prasa dažādas apšaubāmas vēlēšanu procesa reformas. Viens piemērs – obligāta oficiāla adrese katram vēlētājam, kas izslēdz, piemēram, ASV pilsoņus, kas pieder kādai iedzimto ciltij un dzīvo rezervātā, kur nav šādu adrešu. Tiek apšaubīta arī balsošana pa pastu, kuras atcelšana atņemtu balsstiesības slimajiem, komandējumos esošajiem un jau minētajiem cilvēkiem, kuriem nav oficiālas adreses.

Pavērs ceļu Trampam vai viņa surogātam?

Kā tas viss var beigties pēc balsojuma 8. novembrī, nebūt nav skaidrs. Politiskie komentētāji norāda, ka republikāņu uzvara faktiski nozīmētu tā sauktā trampisma uzvaru un pavērtu ceļu Donaldam Trampam kandidēt uz prezidenta amatu 2024. gadā, neskatoties uz viņa "cienījamiem" gadiem. Arī tad, ja Tramps veselības vai citu apsvērumu dēļ nekandidētu, daudzi uzskata, ka viņa vietā varētu stāties

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!