Foto: AP/Scanpix/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja ASV republikāņiem, kuri pirms vidustermiņa vēlēšanu solījumos iekļāvuši mazināt atbalstu Ukrainai, ka tas tikai stiprinās autoritārās valstis, tostarp Ķīnu, informē medijs "Politico".

Stoltenbergs intervijā medijam "Politico" norādīja, ka "ASV un Kanādas klātbūtne Eiropā ir būtisks transatlantisko saišu stipruma un uzticamības rādītājs". Tomēr politikas aprindās valda nemiers par to, ka ASV varētu kļūt atturīgāka pret iesaisti Eiropas drošības veicināšanā.

Gaidāmās ASV vidustermiņa vēlēšanas varētu ietekmēt Kongresa virzību, dodot iespēju republikāņiem pārtraukt ASV prezidenta Džo Baidena sūtīto militāro palīdzību Ukrainai.

Stoltenbergs intervijā arī aicināja uz spēcīgāku pret Ķīnu vērstu pozīciju, kas ir abu ASV politisko partiju interesēs. Viņš sacīja, ka Krievijas uzvara "nāktu par sliktu visiem Eiropā, Ziemeļamerikā un visā NATO, jo tas nosūtīs vēstījumu autoritāriem līderiem — ne tikai Putinam, bet arī Ķīnai — ka, izmantojot brutālu militāru spēku, viņi var sasniegt savus mērķus".

Tomēr ģenerālsekretārs pauda arī optimismu, ka ASV tik drīz nepazustu no Eiropas, tostarp no Ukrainas. "Es esmu pārliecināts, ka arī pēc vēlēšanām joprojām būs vērojams skaidrs vairākums par atbalsta sniegšanas Ukrainai turpināšanu," norādīja Stoltenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!