Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lai arī Čehijas galvaspilsētā, kurā savulaik vairākus gadus strādāju, esmu atgriezies vairākreiz, janvārī uz ielām jūtu pārspīlēti politizētu vidi. Ceļā no lidostas, tuvojoties metrostacijas izejai, acīs iekrīt milzu plakāts ar efektīgo blondīni Danuši Nerudovu, bijušo Brno universitātes rektori, – "Pārmaiņas, kas restartēs Čehiju" (attēlā zemāk). Pa eskalatoru uzslīdot Republikas laukuma viducī, redzu pie laternas staba piestiprinātus veselus divus ģenerāļus Petrus Pavelus: "Balsosim par pieredzējušu diplomātu un varoni!" Ujezda ielā Mala Strana rajonā Pāvels Fišers uz plakāta ir lakonisks – "Prezidents 2023". Kad vakarā ieslēdzu televizoru, jau pilnīgi apzinos Čehijas prezidenta vēlēšanu kampaņas kulminācijas tuvumu.

Šīs nedēļas nogales balsojums daudz ko pateiks par čehu redzējumu par savu nākotni, kā arī attiecībām ar pagātni. "The Balkan Insight" vārdiem sakot, jaunais gads sniedz jaunas cerības valstij, kuras demokrātiskos instinktus jau ilgstoši apspieduši populistiskie pēckomunistiskie ego, ko radījuši tādi ļaudis kā līdzšinējais prezidents Milošs Zemans un viņa priekštecis Vaclavs Klauss.

Lai arī parlamenta vēlēšanām vienmēr ir un būs lielāka ietekme uz iedzīvotāju ikdienas dzīvi, čehu uztverē prezidenta amatam ir liela simboliska nozīme. Čehijas prezidentam faktiski ir maz izpildvaras pilnvaru, taču viņš bieži veido publiskās debates un pārstāv valsti ārvalstīs starptautiskos forumos. Līdz 2013. gadam Čehijas valsts galvu ievēlēja parlaments. Tagad prezidentu izvēlas visi balsstiesīgie, kas no astoņiem pretendentiem sešus jau atsijājuši balsošanas pirmajā kārtā. 

Pašreiz ir jāizdara izvēle starp miljardieri un neseno premjeru Andreju Babišu (attēlā pa kreisi) – vietējo Donalda Trampa un Silvio Berluskoni variantu – un atvaļināto ģenerāli Petru Pavelu (attēlā pa labi), bijušo Čehijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku un NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju, ar spožu 30 gadu karjeru militārajā jomā. Katrs kandidāts iemieso atšķirīgu Čehijas identitātes izpratni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!