Donalds Tramps kļuvis par pirmo bijušo ASV prezidentu, kurš notiesāts par kriminālpārkāpumu. Kā uz to reaģēs viņa atbalstītāji? Vai notiesāšana jelkādi ietekmēs rudenī gaidāmo prezidenta vēlēšanu iznākumu, kurās Tramps šobrīd ir vadošais kandidāts? Un kad varam gaidīt atrisinājumu citiem tiesas procesiem, kuros viņš šobrīd iesaistīts? Par to Ansis Īvāns raidījumā "Spried ar Delfi" runā ar ārpolitikas pētnieku Mārtiņu Hiršu un "Delfi" žurnālistu Tomu Ģiguli.

Fakts, ka Tramps atzīts par vainīgu tā dēvētajā "klusēšanas naudas" lietā, juridiski netraucē viņam kandidēt uz ASV prezidenta amatu - ASV nav aizlieguma notiesātiem noziedzniekiem kandidēt vēlēšanās. Tāpat, ja Trampam būtu jāododas cietumā, likums viņam netraucē vadīt valsti no savas cietuma kameras.

Tramps gan, visticamāk, cietumā šī sprieduma rezultātā nenonāks - viņu Ņujorkas štata tiesa atzīnusi par vainīgu 34 nodarījumos, kas šajā štatā tiek uzskatīti par zemākā līmeņa kriminālpārkāpumiem. Kaut maksimālais sods par katru no tiem ir četri gadi cietumā, realitātē visticamāk Trampam tiks piemērots mājas arests vai nosacīts sods uz daudz īsāku termiņu. Spriedumu tiesnesis plāno nolasīt 11. jūlijā un to vēl būs iespējams apstrīdēt apelācijas instancē.

Šobrīd Tramps tiek apsūdzēts vēl trīs krimināllietās. Divās federālās jurisdikcijas lietās viņš attiecīgi apsūdzēts par nevērīgu apiešanos ar slepeniem dokumentiem un par mēģinājumiem mainīt 2020. gada vēlēšanu rezultātus, kurās viņš zaudēja. Arī Džordžijas štatā bijušais prezidents apsūdzēts par iejaukšanos vēlēšanās.

"Klusēšanas naudas" lietā apsūdzības saistītas ar nelikumībām maksājumos Trampa advokātam Maiklam Koenam, kurš savukārt naudu izmantoja, samaksājot pornozvaigznei Stormijai Danielsai, lai viņa nepubliskotu ziņas par to, ka viņai bijušas seksuālas attiecības ar Trampu 2006.gadā. "Klusēšanas nauda" Danielsai tika samaksāta 2016.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, un tam tika izmantoti kampaņas līdzekļi.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!