Latvijā turpinās samērā straujš algu kāpums, lielā mērā pateicoties sabiedriskajam sektoram. Vienlaikus Latvijā joprojām reāla problēma ir diskriminācija starp dzimumiem atalgojuma jomā – sieviešu vidējā stundas alga ir zemāka visos izglītības līmeņos, visās nozarēs un visās amatu grupās. Vai varam sagaidīt, ka atalgojumā kāpums saglabāsies arī turpmāk un vai Eiropas Vienlīdzīgas samaksas direktīva, kura stāsies spēkā pēc diviem gadiem, nozīmē, ka algas sievietēm tuvākajā laikā varētu augt straujāk? Par to trešdien, 5. jūnijā, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Raivis Vilūns sarunājās ar Latvijas bankas Monetārās politikas analīzes daļas vadītāju Kristu Kalnbērziņu, "Luminor" bankas galveno ekonomistu Pēteri Strautiņu un "Figure Baltic Advisory" datu zinātnieku Jāni Kaļķi.

Pēc CSP datiem, 2024.gada pirmajā ceturksnī vidējās algas kāpums sasniedza 11%, salīdzinot ar 2023.gada attiecīgo periodu. Gada laikā vidējais atalgojums sabiedriskajā sektorā pieauga par 7,4 procentpunktiem straujāk nekā privātajā – attiecīgi par 16,3% un 8,9%. Komentējot ekonomikas izaugsmes rādītājus un izmaiņas atalgojumā, Strautiņš secina: "Tik dīvainas ekonomikas mums sen nav bijis."

Vienlaikus eksperti mudina jau laikus sākt gatavoties Eiropas direktīvām, kas ietekmēs situāciju atalgojuma jomā. Lai ieviestu Eiropas Komisijas direktīvu par adekvātām minimālajām algām, Latvijas valdībai šogad būs jālemj par minimālās algas aprēķināšanas metodoloģiju un termiņiem, kad minimālā alga tiks pārskatīta un pārrēķināta nākotnē. Direktīva nodrošinās godīgākas minimālās algas starp Eiropas Savienības (ES) valstīm, jo katrā valstī tās kļūs relatīvas, tas ir, būs piesaistītas pie kāda rādītāja, piemēram, vidējās algas. Direktīva ES dalībvalstīm jāiestrādā savos tiesību aktos līdz šā gada oktobrim.

Tāpat eksperti mudina gan valsti, gan uzņēmumus jau laikus gatavoties arī Eiropas Savienības Parlamenta un Padomes Vienlīdzīgas samaksas direktīvai, kas nosaka, ka 2027. gadā uzņēmumiem jāievieš taisnīga atalgojuma princips, proti, par līdzīgas vērtības darbu nepamatotas atalgojuma atšķirības sievietēm un vīriešiem nedrīkstēs būt lielākas par 5%. Prasības ieviešanai izmaiņas būs jāveic gan valstij likumos, gan arī uzņēmumiem.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!