Foto: Publicitātes foto
Armands ir piemērs tam, kā jaunu iespēju meklējumi un uzdrošināšanās mainīt profesiju ir sniegusi stabilu un labi apmaksātu darbu laukos. Kā viņam tas izdevies? Vai tas bijis viegli? Šīs un citas atbildes meklē Armanda stāstā!

Interese par ēdināšanu radusies bērnībā

Pats Armands teic, ka ar ēdināšanas jomu viņš ir bijis saistīts jau kopš pirmajiem skolas gadiem, kad virtuves darbos palīdzēja mammai, kura strādāja par ēdnīcas vadītāju Vecbebru profesionālajā vidusskolā. Pēc stundām Armands palīdzēja klāt galdus, mazgāt traukus un mizot kartupeļus, vismaz daļēji ēdināšanas jomu iepazīstot jau agrā vecumā. Tādēļ pēc pamatskolas pabeigšanas Armands pieņēma tajā brīdī likumsakarīgu lēmumu doties mammas pēdās un kļūt par ēdināšanas servisa speciālistu, apgūstot pavāra, konditora un bārmeņa prasmes. Šo profesiju Armands izvēlējās apgūt turpat Vecbebru profesionālajā vidusskolā, kur pēc četru gadu mācībām arī saņēma diplomu.

Jaunu iespēju meklējumi

Pēc profesijas iegūšanas Armands dažus gadus izmēģināja savus spēkus bārmeņa un konditora darbos Rīgā, tomēr pamazām saprata, ka šīs nodarbošanās nesniedz piepildījumu un vēlamo materiālo nodrošinājumu. Jaunu iespēju meklējumos puisis bija devies arī uz ārzemēm, kur kādu brīdi strādāja būvniecības un apsardzes jomā, tomēr drīzumā saprata, ka savu dzīvi vēlas saistīt ar Latviju. Tādēļ atgriezās, apprecējās un daļu kāzās uzdāvinātās naudas izmantoja, lai nokārtotu CE kategorijas tiesības, kas ļautu vadīt lielo mežizstrādes tehniku. "Sākotnējā doma bija, ka jaunās zināšanas un prasmes gan jau kādā brīdī noderēs, un tā arī bija, jo jau drīzumā kļuvu par kokvedēja vadītāju un iekraušanas manipulatora operatoru," teic Armands.

Interesi par tehniku devis tēvs

Armanda interese par tehniku nav bijusi nejauša, jo viņa tēvs jau 20 gadus strādā Aizkrauklē, zemnieku saimniecībā "Vairogi," kur vada mežizstrādes tehniku un pārzina šīs nodarbošanās specifiku. Vispirms Armands pamēģināja braukt tēvam līdzi izbraucienos ar kokvedēju, vēroja darbu un vienā brīdī izlēma pamēģināt arī pats. Puisis atzīst, ka sākotnēji darbs nelicies viegls, tomēr pakāpeniski tas "aizgājis no rokas" un iepaticies. Kopumā profesijas maiņa īpašas grūtības Armandam neradīja, jo par tehnikas lietām ir bijusi dabiska interese un ķēriens.

Lai arī CE kategorijas tiesību iegūšana aizņēma četrus mēnešus, pats Armands uzsver, ka galvenais un sarežģītākais šajā darbā ir strādāt uz iekrāvēja manipulatora. Lai uz tā patstāvīgi un bez kļūdām strādātu, ir nepieciešams apmēram gads, tomēr Armands savas prasmes ir izkopis līdz tam, ka arī pats ik pa laikam palīdz jaunajiem šoferiem iegūt praksi un labprāt dalās savos padomos.

Savu izvēli nenožēlo

Armands šobrīd kopā ar tēvu strādā zemnieku saimniecībā "Vairogi." Viņa pamatdarbs ir transportēt kokus – tie ir jāiekrauj, jānogādā līdz klientam un jāizkrauj, kā arī viņa ikdienas pienākumos ietilpst arī pamata tehniskās apkopes jautājumi.

Armands par izvēli mainīt profesiju kopumā ir apmierināts. "Lielākais ieguvums no profesijas maiņas ir materiālais nodrošinājums. Laukos šī ir viena no profesijām, kas sniedz iespēju strādāt stabilu, labi atalgotu darbu un nodrošināt sevi un ģimeni ar visu nepieciešamo. Tāpat man patīk, ka šī nodarbošanās sniedz iespēju atrasties pie dabas, jo arī brīvajā laikā labprāt makšķerēju un atpūšos brīvā dabā," savas izvēles ieguvumus uzskaita Armands.

Armands aicina uzdrošināties apgūt jaunas zināšanas un prasmes, jo tās paplašina apvārsni un var praktiski noderēt gan darbā, gan ikdienā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!