Foto: Publicitātes foto

Pēc 10 mediju vidē nostrādātiem gadiem Jānis nolēma mainīt profesiju, pērn izgāja apmācības un kļuva par programmētāju, un jau šobrīd uzņēmumā "Accenture" strādā ar mākoņskaitļošanu, mākslīgo intelektu un meklē risinājumus, lai ar tehnoloģiju palīdzību vēl vairāk atvieglotu cilvēku dzīvi. Kā viņam tas izdodas? Ieskaties Jāņa stāstā!

Karjeru sāka medijos

Vidējo izglītību Jānis ieguva Preiļu Valsts ģimnāzijā, kam sekoja politoloģijas studijas Latvijas Universitātē. Pēc augstākās izglītības iegūšanas Jānis uzsāka darbu masu medijos. Pats puisis stāsta, ka līdz žurnālistikai nonācis, pateicoties labām rakstītprasmēm un plašam pazīstamo cilvēku lokam – bijušas paziņas, kas strādāja medijos un izteica viņam darba piedāvājumu. Lai sāktu tur strādāt, Jānim bija jānokārto daži rakstiskie pārbaudījumi, tomēr viņš pats smej, ka tas grūtības nesagādājis, jo skolas laikā labi rakstījis domrakstus. Turklāt arī Jāņa vecāki daudzus gadus bija saistīti ar medijiem, tādēļ nokļūšana šajā jomā likusies pašsaprotama.

Mainīt profesiju pamudinājusi Covid-19 pandēmija

Kopumā mediju jomā Jānis nostrādāja apmēram 10 gadus, tomēr jau tad viņu aizvien vairāk vilināja dažādi tehniskie un informācijas tehnoloģiju (IT) jautājumi. Tādēļ puisis pašmācības ceļā sāka apgūt programmēšanu, tomēr pilnībā mainīt profesiju Jāni pamudināja Covid-19 pandēmija. "Tajā brīdī domāju, ka ir ļoti labs laiks, lai dzīvē kaut ko mainītu, nostiprinātu esošās, kā arī iemācītos jaunas prasmes. Tādēļ pagājušā gada augustā iestājos informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Accenture" rīkotajās apmācībās (bootcamp), izturēju praksi (internship) un sāku šajā uzņēmumā strādāt par programmētāju," stāsta Jānis.

Lai arī kopumā profesijas maiņa Jānim lielas grūtības nesagādāja, tomēr sarežģītākais šajā procesā bija laika pārvaldīšana. "Mācībās bija jāiegulda daudz brīvā laika, turklāt daudz ko apguvu arī pašmācības ceļā, tomēr, lai būtu ienākumi, pa dienu turpināju strādāt medijos, savukārt vakarus veltīju jaunu zināšanu un prasmju ieguvei IT jomā," lielākos izaicinājumus min Jānis.

Jāni ļoti ieinteresēja "Python" programmēšanas valoda, kā arī "Linux" programmatūra. Puisis norāda, ka darbā ar tehnoloģijām mācīšanās nekad nebeidzas, tādēļ viņš pašmācības ceļā ir apguvis lineāro algebru, diferenciāļus, integrāļus, kā arī mākslīgā intelekta un neironu tīklu darbību. "Tehnoloģiju un IT jomā nepārtraukti parādās jauni risinājumi un inovācijas. Ja cilvēks izvēlas IT ceļu, jārēķinās, ka visu mūžu būs jāturpina mācīties un pilnveidot esošās zināšanas un prasmes," uzsver Jānis.

Ieguvumi – atalgojums un intelektuālais izaicinājums

Šobrīd Jānis strādā vienā no pasaules vadošajiem IT jomas uzņēmumiem "Accenture", kur viņš ikdienā darbojas ar mākoņskaitļošanu, "Linux" tehnoloģijām un mākslīgo intelektu. Pats puisis ar savu izvēli ir ļoti apmierināts, jo jaunā profesija sniedzot ne vien plašas finansiālās iespējas, bet arī nepārtrauktu intelektuālo izaicinājumu – ikdienā ir jāspēj risināt dažādas situācijas un īsā laikā jārod risinājumi sarežģītām problēmām. Tāpat Jāni aizrauj tehnoloģijas un tas, kā tās spēj uzlabot cilvēku dzīvi, tādēļ viņš ir gandarīts, ka ar savu darbu šobrīd var sniegt ieguldījumu nākotnes attīstībā.

Cilvēkiem, kuri vēl tikai apsver profesijas maiņu, Jānis iesaka pieņemt gala lēmumu un īpaši domāt par digitālajām prasmēm. "Lai arī par programmētājiem visiem nav jākļūst, tomēr šobrīd vairs nav tādas jomas, kuru nav ietekmējuši digitālie risinājumi. Darbs ar telefonu, datoru un viedpulksteņiem jau šobrīd darba tirgū ir pašsaprotamas prasības un, jo tālāk virzīsimies, jo lielāka nozīme būs digitālajām prasmēm," sarunas noslēgumā uzsver Jānis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!