Foto: DELFI
Atšķirībā no citiem vēlēšanu gadiem ekonomikas attīstības sadaļā šoreiz partijas ne tikai izmanto tradicionālos jājamzirdziņus, piemēram, "stiprināsim konkurētspēju", bet atvēzējušās arī, pēc savām domām, ar jauniem trumpjiem, solot, piemēram, 50 tūkstošus jaunu mājokļu, piesaucot digitalizāciju un digitālo pārvaldi. Cieņā ir arī vārdi "zaļš" un "zaļi".

Tomēr, kā norāda eksperti, lielai daļai partiju programmās ir lozungi, vīzijas, pamanāma "vēlmju domāšana", trūkst konkrētības, soļu, risinājumu, kā nonākt līdz mērķim. Turklāt reti kurš no šiem mērķiem ir izteikts skaitļos un līdz ar to – izmērāms. Kopumā piedāvājumi tautsaimniecības sadaļā ir visai vāji, dažām partijām – pat neesoši.

Analītiskajā rakstu sērijā "Sasodīti sasolīts" piedāvājam padziļinātu ieskatu visu Saeimas vēlēšanās startējošo politisko spēku piedāvājumā vēlētājiem. "Delfi" autoru kolektīvs kopā ar vairāk nekā 40 ekspertiem izanalizēja katras partijas īsajā programmā izteiktos solījumus un mērķus. Skaidrojam, kā dažādi politiskie spēki sola mainīt veselības un izglītības sistēmas, veicināt integrāciju, stiprināt likuma varu un Latvijas aizsardzību, kā arī ieviest citas pārmaiņas. Atzīmējam arī tos, kuri noteiktus jautājumus vai pat veselas nozares atstājuši novārtā. Kāds ir konkrēto solījumu pamatojums, mērķis un nozīme, savukārt vērtē gan pieredzējuši jomu pārstāvji un praktiķi, gan jaunie speciālisti.

Kopā ar ekspertiem atsevišķi apskatām nodokļu jautājumus un piedāvājumus enerģētikas sektorā.


Vairāku partiju piedāvājumos nav ko komentēt

Ģirts Rungainis vērtē ne tikai partijas vēlmes, bet arī rīcību jeb piedāvājumu, kā panākt rezultātu. Viņam šķiet svarīgs arī cilvēciskais faktors, vai konkrētajiem cilvēkiem var uzticēties, kāda ir bijusi viņu darbība valsts pārvaldes līmenī līdz šim, cik profesionāli viņi ir.

Aldis Greitāns savos vērtējumos ir ļoti lakonisks, skaidrojot tikai to, kāpēc kādas partijas programmu novērtējis augstāk par "0" vai ielicis vairāk nekā vienu zvaigzni. Par lielu daļu partiju piedāvājumu komentāru nav sniedzis, jo tautsaimniecības piedāvājums ir pārāk nabadzīgs. "Lasot partiju ekonomikas programmas, rodas iespaids, ka partijas saprot ekonomikas nozīmi valsts dzīvē, taču negrib savās programmās šim jautājumam veltīt pietiekoši lielu enerģiju un detalizāciju."

"Dažām partijām solījumi ir pretrunā cits citam," norāda Sandra Jēkabsone. Atsevišķiem solījumiem nav seguma jeb nav paskaidrots, kur ņemt līdzekļus plānu īstenošanai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!