Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Šo Saeimas vēlēšanu aktivitāte varētu pārsniegt 50%, tomēr tas būs atkarīgs no vairākiem aspektiem, portālam "Delfi" pauda sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS sociāli politisko pētījumu projektu direktore Ieva Strode.

Viņa norādīja, ka būtu interesanti apskatīt tos vēlēšanu iecirkņus, kuros ierasti labus rezultātus ieguva "Saskaņa" – no tā, cik daudz tajos būs bijuši novēlējušie, varētu būt atkarīga arī kopējā vēlēšanu aktivitāte un arī vēlēšanu rezultāts. Vienlaikus Strode sagaida, ka šajās vēlēšanās "Saskaņa" zaudēs daļu atbalstītāju, jo tie būs veikuši izvēli par labu partijai "Stabilitātei!". "Būs interesanti redzēt, cik daudz "Saskaņas" elektorāta balsis aizies ["Stabilitātei!" premjera amata kandidātam Aleksejam] Rosļikovam, bet cik – neatnāks vispār," saka Stode.

Tāpat viņa atzina, ka šobrīd ir grūti pateikt, cik lielu iespaidu uz galīgajiem vēlēšanu rezultātiem atstās ārvalstīs novēlējušie Latvijas pilsoņi. Strode arī uzsvēra, ka viennozīmīgi pateikt, balstoties tikai uz sociālo tīklu informāciju, vai šoreiz vēlētāji ārvalstīs ir aktīvāki nevar, jo iepriekšējās vēlēšanās ārpus Latvijas bija vairāk vēlēšanu iecirkņi. "Līdz ar to nevar droši teikt, ka tāpēc, ka ir rindas, ārvalstīs vēlētāji šoreiz ir aktīvāki. Iecirkņi vienkārši ir mazāk," saka Strode. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija liecina, ka 13. Saeimas vēlēšanās ārvalstīs bija 121 iecirknis, bet šajās – vairs tikai 81.

Tāpat esot grūti pateikt, vai šajās vēlēšanās kāda partija ārvalstīs balsojošo vidū gūs tādu atbalstu, kā iepriekšējās vēlēšanās partija "KPV LV". Strode arī atzīst, ka pirmsvēlēšanu aptaujās ir grūti sasniegt ārvalstīs dzīvojošos latviešus. "Ja Latvijā aptaujās pirmajā vietā ir "Jaunā Vienotība", tad mēs nezinām, kas ir Briselē, Dubaijā vai Londonā," pauž Strode.

Viņa prognozē, ka vēlētāju aktivitāte iecirkņos Latvijā atkal varētu palielināties neilgi pirms slēgšanas. Tādā gadījumā jautājums esot, vai tad, ja neilgi pirms plkst.20, kad vēlēšanu iecirkņi oficiāli beidz darbu, ir izveidojusies vēlētgribētāju rinda, viņiem atļaus nobalsot. Tas arī varot atstāt iespaidu uz kopējo vēlēšanu aktivitāte. CVK pārstāve Laura Krastiņa portālam "Delfi" apliecināja, ka gadījumā, ja neilgi pirms plkst.20 pie vēlēšanu iecirkņa būs izveidojusies rinda, nobalsot varēs visi, kas iestājušies rindā līdz vēlēšanu iecirkņa darba laika beigām.

Jau vēstīts, ka Saeimas vēlēšanās līdz plkst.16, ņemot vērā arī tos iedzīvotājus, kuri balsi nodeva glabāšanā iepriekšējās dienās, Latvijā nobalsojuši kopumā 652 100 vēlētāju jeb 42,28% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!