Foto: DELFI

14. Saeimas vēlēšanās otro vietu ieguvusī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir gatava uzņemties nākamās valdības veidošanu, portālam "Delfi" sacīja politiskā spēka pārstāvis Viktors Valainis.

Viņš informēja, ka šodien notika ZZS valdes sēde, kuras laikā politiskais spēks pārrunājis 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus, kā arī tika spriests, ka gadījumā, ja būs tāda iespēja, ZZS būs gatava veidot nākamo valdību. "Mēs šādu situāciju neizslēdzam," pauda Valainis.

Vaicāts, vai gadījumā, ja ZZS tiktu uzticēta valdības veidošana, politiskais spēks būtu gatavs atteikties no Aivara Lemberga kā premjera amata kandidāta, Valainis norādīja, ka ZZS ir politiska organizācija, kuras vadība nepieciešamības gadījumā sanāks kopā un izlems.

"Esam gatavi strādāt valdībā, jo mums ir spēcīgs deputātu korpuss ar ļoti dažādu pieredzi – gan vadot ministrijas, gan pašvaldības. Šajā vēlēšanās esam būtiski audzējuši atbalstu, tāpēc aicinām citas partijas mūs respektēt," sacīja politiķis.

Valainis kategoriski noraidīja iespēju veikt tā dēvētās kuluāru sarunas par nākamo valdību. "Tagad var vērot, ka politiskie konkurenti atkāpjas no saviem principiem, bet mēs paliksim pie savām vērtībām un dosimies tālāk kā komanda. Lai arī kāds grib redzēt ZZS šķelšanos, tas nenotiks. Mēs sevi esam pierādījuši, bet šaubas varētu būt par jaunpienācējiem," secināja ZZS pārstāvis.

Viņš piebilda, ka ZZS ar citiem politiskajiem spēkiem sakrīt viedoklis virknē jautājumu, tostarp turēties pie Rietumnieciskā fokusa.

Jau ziņots, ka svētdienas rītā Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir saskaitījusi jau 98,77% balsu (1042 no 1055 iecirkņiem) un pārliecinošā vadībā atrodas "Jaunā Vienotība" (JV), kas līdz šim saņēmusi 18,95% vēlētāju atbalstu. Otrajā vietā atrodas Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kam savu balsi atdevuši 12,51% vēlētāju, bet trešajā vietā ierindojas Apvienotais saraksts ar 10,88% vēlētāju atbalstu, liecina CVK publiskotā informācija.

Ceturtajā vietā atrodama Nacionālā apvienība, par kuru balsojuši 9,27%, piektā vietā ir "Stabilitātei!" ar 6,83% lielu atbalstu, septītajā vietā ir "Latvija pirmajā vietā", par kuru savu balsi atdevuši 6,24% vēlētāju.

Vēl 5% barjeru pārvarējuši un Saeimā iekļūst arī "Progresīvie" ar 6,16% lielu atbalstu un "Attīstībai/Par!" ar 5,0% lielu atbalstu. Dati rāda, ka parlamentā neiekļūst "Saskaņa", kurai līdz šim saskaitītas 4,81% vēlētāju atbalsts. Savukārt "Katram un Katrai" vēlēšanās saņēmusi 3,68% balsu.

Tāpat vēstīts, ka "Jaunā Vienotība" (JV), kura ir uzvarējusi aizvadītajās Saeimas vēlēšanās, ir gatava uzņemties iniciatīvu jaunas valdības veidošanai un jau šodien izvirzīs pārstāvjus sarunām ar citām partijām, aģentūrai LETA pastāstīja "Jaunās Vienotības" politiķis, Saeimas deputāts Arvils Ašeradens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!