Foto: LETA

"Neformāli runājot, "Apvienotā saraksta" (AS) biedru vidū, mums nebūtu iebildumu pieņemt piedāvājumu darboties kopā ar "Jauno vienotību" (JV) un tās izvirzīto Ministru prezidenta kandidātu," pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja AS Ministru prezidenta amata kandidāts uzņēmējs Uldis Pīlēns, kurš pats gan 14. Saeimas vēlēšanās nekandidēja.

No savas puses AS varētu piedāvāt sarunās "šo krīzes menedžmenta kapacitāti", kuras dēļ arī politiskais spēks esot izveidojies.

No AS puses koalīcijas veidošanas sarunu vedēji būtu "Liepājas partijas", "Zaļās partijas" un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) vadītāji, kā arī pats Pīlēns. Tas arī varētu būt kodols, kas šajās sarunās piedalītos.

JV ir uzvarējusi vēlēšanās un "tai ir gan tiesības gan pienākums ieteikt savu Ministru prezidenta amata kandidātu," sacīja Pīlēns. Viņa skatījumā, Saeimā ievēlētajām "Nacionālajai apvienībai", AS un JV arī būtu jāveido jaunās koalīcijas kodols, sacīja Pīlēns.

Priekšā ir grūta ziema, tāpēc nepieciešama arī konstruktīva koalīcijas un opozīcijas sadarbība, viņš lēsa.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka, ja "koalīcijas spēja ir vairākās kombinācijās izveidoties no trīs partijām, tas arī man liekas nāk par labu demokrātijai". "Tas nozīmē mazāk sīkpartiju un vienlaicīgi mēs redzam arī sabiedrības noskaņojumu," teica Pīlēns.

"Šobrīd tas noskaņojums Latgales reģionā liek mums aizdomāties par procesiem, par reformas tempiem, un to, ka Latgalē nepieciešama savādāka uzrunas forma, savādāka iesaistības forma, jo tā būtiski atšķiras no citiem reģioniem," vēlēšanu rezultātus vērtēja Pīlēns.

Viņš piebilda, ka arī viņa uzņēmējdarbība esot Latgalē, tur cilvēki esot "valstiski pareizi noskaņoti", tāpēc tas noskaņojums, kas "nāk ārā" caur vēlēšanu rezultātiem, "ar nopietnu politisku darbu ir maināms".

Jau ziņots, ka AS nākamajā Saeimas sasaukumā pārstāvēs politiķi no visiem tajā iekļautajiem politiskajiem spēkiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati.

14. Saeimā ievēlēti septiņi politiskie spēki – JV, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), AS, Nacionālā apvienība (NA), "Stabilitātei!", Latvija pirmajā vietā (LPV) un "Progresīvie", turpretī "Attīstībai/Par!" (AP) tomēr nepārvarēja 5% barjeru, liecina CVK publicētie vēlēšanu rezultāti no visiem 1055 iecirkņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!