Foto: Publicitātes foto
Visa veida baterijas ir videi kaitīgie atkritumi, tāpēc ir īpaši svarīgi, lai tās tiktu apsaimniekotas pareizi un nenonāktu dabā. Vēršot uzmanību bateriju kaitīgajai ietekmei uz vidi un atgādinot par to pareizu šķirošanu, Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA "Eco Baltia vide" īsteno kampaņu "Tavs toksiskais pirkstiņš?", aicinot sabiedrību aizdomāties par to, kādi draudi apkārtējai videi pastāv, ja izlietotās baterijas netiek pareizi apsaimniekotas.

Bateriju sastāvā ir tādas ķīmiskas, videi un cilvēka veselībai kaitīgas vielas kā cinks, kadmijs, dzīvsudrabs u.c. Nonākot dabā, baterijas apkārtējo apstākļu ietekmē sāk sadalīties. Piemēram, viena visbiežāk izmantotā pirkstiņbaterija spēj saindēt zemi aptuveni viena kubikmetra platībā. Noārdīšanās rezultātā dabā nonāk baterijās esošās ķīmiskas vielas, kas caur zemi un gruntsūdeņiem un pēcāk caur uzturu var nonākt arī cilvēka organismā.

Lai vērstu uzmanību uz riskiem, kas tiek radīti, nepareizi atbrīvojoties no izlietotajām baterijām, visu kampaņas periodu no 26. janvāra līdz 18. februārim visās, pavisam kopā 16, Latvijā pieejamajās kafejnīcās "Ezītis miglā" iedzīvotāji varēs nobaudīt speciālus ēdienus un dzērienus, kuru nosaukumi radīti ar mērķi aizdomāties par izlietoto bateriju iespējamo ietekmi uz ikdienas uzturu.

Maltīte un dzērieni tiek gatavoti no pārbaudītiem, pārtikas gatavošanai atbilstošiem un uzturā drošiem produktiem, taču to nosaukumi ēdienkartē veidoti ar mērķi klientiem radīt izaicinājumu vismaz prāta līmenī padomāt, kā būtu ēst, piemēram, spageti ar kadmija mērci.

Vienlaikus, lai veicinātu iedzīvotāju aktīvāku iesaistīšanos bateriju šķirošanā, visās kafejnīcās "Ezītis miglā" klientiem būs iespēja speciālās šķirošanas kastēs nodot izlietotās baterijas, saņemot par to 10% atlaidi piedāvātajai speciālajai ēdienkartei. Tāpat 18. februārī, kad pasaulē tiek svinēta starptautiskā bateriju diena, "Ezītis miglā" klienti, kuri nodos izlietotās baterijas, speciālajai ēdienkartei saņems atlaidi pat 20% apmērā.

Kampaņas rīkotāji atgādina, ka baterijas nedrīkst izmest dabā, kā arī tās nevajadzētu ievietot pie mājas novietotajos atkritumu konteineros. Nonākot atkritumu poligonā, tās, tāpat kā izmestas dabā, ar laiku sāk sadalīties un draud nonākt gruntsūdeņos, tos piesārņojot. Savukārt izmetot baterijas tam neatbilstošā šķirošanas konteinerā, piemēram, pie iepakojuma, baterijas, tostarp tādas, kas sastopamas, piemēram, elektriskajās cigaretēs, var radīt sprādzienbīstamus apstākļus un apdraudēt veselību cilvēkiem, kuri nodrošina tālākos atkritumu šķirošanas procesus. Tāpat, baterijas izmetot tam neparedzētās vietās, tiek novērsta to iespēja nonākt pārstrādē.

Izlietotās baterijas iedzīvotāji aicināti nogādāt uz speciālajiem šķirošanas punktiem, kas pieejami tirdzniecības vietās, kurās tiek tirgotas jaunas baterijas, visā Latvijā. Sadarbībā ar partneriem Latvijas Zaļais punkts izvietojis vairāk nekā 350 speciālās bateriju šķirošanas kastes. To atrašanās vietas pieejamas www.zalais.lv sadaļā "Kur šķirot?". Tāpat baterijas un citus atkritumu veidus var nogādāt uz atkritumu šķirošanas laukumiem, kas pavisam ir 70 visā Latvijas teritorijā. Speciālas bateriju šķirošanas kastes arvien aktīvāk tiek izvietotas arī dažādās publiskās un privātās vietās, piemēram izglītības iestādēs, birojos, daudzdzīvokļu namos un citviet. Par bateriju šķirošanas iespējām var vērsties arī pie sava atkritumu apsaimniekošanas operatora, kurš informēs par ērtākajām iespējām bateriju un citu atkritumu veidu šķirošanai.

Plašāka informācija par kampaņas "Tavs toksiskais pirkstiņš" norisi, kā arī bateriju un citu atkritumu šķirošanu pieejama ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!