Foto: Publicitātes foto - DNB Latvijas filiāle

DNB Latvijas filiāles vadītāja Svetlana Kočerova sevi droši var saukt par "gandrīz norvēģieti". Viņas darba vieta jau vairāk kā 10 gadus ir DNB Bank ASA Latvijas filiālē, un tieši šeit viņas karjera izaugusi no koordinatora līdz pat filiāles vadītājai. Šobrīd DNB Rīgas filiālē strādā ciešā sadarbība ar Norvēģijas organizāciju un nodarbina vairāk kā 400 darbinieku, kas ik dienu pavada Norvēģijas darba vidē, Rīgā. Sarunā atskatījāmies uz DNB Latvijas filiāles izaugsmes lēcienu pēdējā gada laikā, darbinieku labbūtību, kā arī to, kā 24 stundās paspēt visu – darbu, ģimeni, doktora grādu un izbrīvēt mirkli arī sev.

Foto: Publicitātes foto

DNB Latvijas filiālē ir pagājis ļoti jaudīgs gads. Ar kādām sajūtām un plāniem tu pagājušajā gadā atsāki strādāt jaunajā amatā, un kādas ir sajūtas šī gada noslēgumā?

Pagājušā gada janvārī man bija liels prieks atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma un atsākt strādāt DNB. Iesākumā mans uzdevums bija nodrošināt filiāles veiksmīgu turpmāko darbību, sakārtot iekšējos procesus, pielietojot LEAN metodi, kas arī ir mana specialitāte un doktora darba tēma. Šajā laikā man bija skaidrs, ka Rīgas filiāle var daudz, un ar šo pārliecību arī gāju uz priekšu, kopā ar komandu ieviesām vērienīgas pārmaiņas iekšējā kultūrā un procesos, vienlaikus pārliecinot mūsu vadītājus Norvēģijā, ka esam spēcīgs atbalsts. Būtiski bija arī veidot DNB kā laba darba devēja tēlu Latvijā, jo, atšķirībā no Norvēģijas, kur DNB ir vislielākā un atpazīstamākā banka valstī, un ikviens darbinieks ļoti labi apzinās organizāciju, kurā strādā, Latvijā šīs atpazīstamības un sajūtas bija jārada un jāattīsta. Pavasarī Norvēģijas DNB bija gatavi pie mums, Latvijā, atvērt papildu nodaļas, tāpēc jau vasarā sākās aktīvas izaugsmes posms, kad ik mēnesi mūsu darbinieku skaits sāka pieaugt. Atskatoties varu teikt, ka kopumā šis ir bijis straujas izaugsmes gads ar lielu fokusu uz skandināvu darba kultūru un vērtībām, par ko ļoti priecājos, jo tas norāda uz to, ka kopā mēs varam daudz, arī mainīties. Rīgā ir daudz spējīgu profesionāļu, izcilu vadītāju un mūsu komandas darbs patiesi ir rezultatīvs, pateicoties visu faktoru savstarpējai mijiedarbībai.

Jūs daudz strādājat pie tā, lai darbinieki pie jums justos labi. Vai arī šogad plānotas kādas pārmaiņas, kas tiešā veidā skars jūsu lielo komandu?

Būt gatavam pārmaiņām un pieņemt tās, ir viena no lietām, kas ļauj augt. Man pašai pārmaiņas ļoti patīk un uzskatu, ka tām jābūt gatavam vienmēr. Mēs vēlamies, lai mūsu darbinieki jūtas cienīti, novērtēti un ērti savā darba vietā, kā arī spētu ietekmēt procesus, kas notiek organizācijā.

Tie nav tikai tukši vārdi, jo šī spēja ietekmēt procesus ir arī ierakstīta uzņēmuma galvenajos vadības dokumentos – mēs priecājamies par iniciatīvu, idejām, un to novērtējam. Šī proaktīvā darbība ir daļa no darba kultūras, kuru tiecamies veicināt – dažādība viedokļos, jautājumu uzdošana un darbinieku iekļaušana visās šī vārda nozīmēs, ir būtiska DNB vērtība.

Mūsu darbinieku "labuma grozs" tiek pārskatīts katru gadu, ņemot vērā to, ko esam saņēmuši kā atgriezenisko saiti sarunās. Daudz strādājam pie vienlīdzības principa un nu jau vairākus gadus saņemam balvu kā taisnīgs algu maksātājs. Lielākās pārmaiņas gan tikai priekšā – plānojam pārcelties uz uzlabotām telpām, kurās varēsim strādāt vēl ērtāk. Mūsu "mazā Norvēģija", kā neformāli sauksim savu jauno ofisu, joprojām atradīsies Jaunajā Teikā, taču šīs telpas iekārtosim saskaņā ar mūsu darbinieku izteiktajiem priekšlikumiem, mūsu korporatīvajā stilā un ļoti pārdomāti izkārtojot darba vietas, lai maksimāli apvienotu vienā nodaļā strādājošos veiksmīgākam darbam.

Tava ikdiena ir gana spraiga, papildus ģimenei un darbam, tu paspēj gan studēt, gan pasniegt Latvijas Universitātē. Kā tev tas izdodas? Vai tev ir brīvais laiks un ko tu tajā dari?

Domāju, ka noslēpumu šeit nav – viss slēpjas plānošanā. Man ļoti patīk pasniegt lekcijas studentiem, bet arī pati joprojām studēju, tāpēc ir būtiski visam atvēlēt gana daudz laika, turklāt es skaidri zinu – ja neieplānošu savu dienu, laiks aizskries tur, kur tas nebija paredzēts. Es ļoti piedomāju pie tā, lai ģimenes un darba laiks būtu līdzsvarā. Jā, man ir arī brīvie brīži, kuros cenšos lasīt vai klausīties audiogrāmatas – piemēram, braucot ar auto. Man patīk spēlēt tenisu, bet ir arī mazs sapnis iemācīties slēpot. Jau ilgstoši, braucot uz Norvēģiju, esmu iedvesmojusies no viņu nacionālā sporta veida, un arī man gribas pamēģināt.

Kas ir tas ko tu īpaši novērtē savā darba vietā DNB?

DNB noteikti ir mana vieta tādēļ, ka manas vērtības sakrīt ar uzņēmuma vērtībām, tā ir lielākā veiksmes atslēga. Man ļoti patīk tas, ka darbinieki paši var organizēt pasākumus, mums ofisā ir ļoti krāsaina ikdiena. Šeit ir starptautiska vide, kas man ir būtiski, mums ir izcila komanda un kopīgs virziens, kurā doties. Jau kopš sāku strādāt uzņēmumā, man ļoti iepatikās Norvēģu kultūra un šobrīd jūtos ļoti tuva tai, nu jau man ir arī radi un draugi Norvēģijā, domāju, ka daudz dod arī valodas zināšanas, tāpēc priecājos, ka mūsu darbiniekiem ir iespēja šo valodu apgūt. Man vienmēr ir bijusi iespēja augt, attīstīties un pielietot savas prasmes. Esmu strādājusi ļoti dažādos amatos DNB, un tāpēc varu teikt, ka katra no šīm pārmaiņām man sniegusi iespēju iepazīt uzņēmumu no ļoti dažādiem rakursiem. DNB pavisam noteikti ir vieta, kur cilvēki un bizness plaukst!

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!