Foto: Publicitātes foto

"Xiaomi 14 Ultra" ir ne tikai šā ražotāja vislabākais telefons. Tas ir arī viens no telefonu tirgus līderiem. Ja runājam par attēlu uzņemšanu, "Xiaomi 14 Ultra" var droši lepoties, ka tam ir, iespējams, tirgū labākais telefona kameru tehniskais aprīkojums. Lieli sensori, "Leica" optika, fantastiskas krāsas – fotogrāfijas ir dabiskākas, ar dziļām ēnām, bez pamanāmiem izkropļojumiem, ainās, kurās ir liels kontrasts, labāk attēlotas piesātinātas krāsas.

Iespaidīgs "Xiaomi 14 Ultra" četru kameru komplekts

"Xiaomi 14 Ultra" mugurpusē ir redzams slavenā Vācijas fotoaparātu un optikas ražotāja "Leica" logotips – un tas nav tikai dekors pircēju pievilināšanai, bet gan ciešas sadarbības zīme. Sadarbības, kuras rezultāts gan priecē, gan pārsteidz. Jaunie telefoni, īpaši pazīstamāko ražotāju flagmaņi, fotografē labi, taču tas, ko piedāvā "Xiaomi 14 Ultra" ir pilnīgi jaunas virsotnes. Šim telefonam ir četras "Leica Summilux" kameras: galvenā, divi telefoto objektīvi un viens ultra platleņķa objektīvs; visu kameru izšķirtspēja ir vienāda – 50 MP. Pateicoties šādam objektīvu komplektam, "Xiaomi 14 Ultra" fotoaparāta fokusa attālums ir 12–120 mm.

Foto: Publicitātes foto

Galvenajai kamerai ir mehāniska diafragma – to var redzēt, apskatot šo objektīvu. Optiskā pietuvināšana nodrošina, ka fotogrāfijas saglabājas spilgtas un detalizētas, arī tad, ja fotografējamais objekts tiek pietuvināts 30 reižu. Pietuvinot vairāk reižu, var rasties iebildumi attiecībā uz fotogrāfiju kvalitāti, taču, ja apgaismojums ir labs, pietuvinot arī 60 reizes, var iegūt spilgtu un detalizētu attēlu. Fotografēju istabā (respektīvi, apgaismojums bija samērā vājš) dažādus objektus: sākumā pietuvināju 10, pēc tam 25 reizes. Pēc tam rūpīgi izpētīju ikvienu fotogrāfiju – pārsteidzoši detalizētas un spilgtas. Domāju, ka šie objektīvi kļūs par ikviena, kurš iegādāsies telefonu "Xiaomi 14 Ultra", favorītiem. Kad redzēju, kādas ir to piedāvātās iespējas, paliku pavērtu muti, savukārt uz galda noliktā spoguļkamera apraudājās, tikai padomājot vien par to, kādus pārsteigumus var gaidīt nākotnē.

Galvenajā kamerā ir izmantots pilnībā jauns "Sony LYT-900" sensors, kura izmērs ir 1 colla. Objektīvi – gaiši: galvenās kameras maksimālā diafragma ir f/1,63, bet 75 mm un 120 mm telefoto objektīviem – attiecīgi f/1,8 un f/2,5. Optiskais attēla stabilizators darbojas lieliski. Ja apskatīsiet šo telefonu veikalā (noteikti dariet to!), paskatieties, kā darbojas tā fokusēšanas sistēma – kā labai spoguļkamerai.

Foto: Publicitātes foto

Kopumā par fotogrāfijām nav daudz, ko runāt, – fotografēju dažādos apstākļos, kādi nu mēdz būt marta mēnesī, gan dienā, gan naktī un visos gadījumos fotogrāfijas izdevās premium līmeņa neatkarīgi no tā, kāds bija apgaismojums.

Uzņemot attēlus, var izvēlēties vienu no diviem stiliem – "Leica Authentic" vai "Leica Vibrant". Pirmajā gadījumā attēli ir reālistiski, otrajā – to krāsas ir piesātinātākas.

Vēl dažas "Xiaomi 14 Ultra" fotografēšanas nianses

  • Spēlējoties ar telefoto objektīviem, izmēģināju arī mākslīgā intelekta funkciju, kas papildina fotogrāfijas ar detaļām. Atsevišķos gadījumos funkcija darbojās lieliski, citos mazāk veiksmīgi, taču to var izslēgt.

  • Telefoto objektīvs ar 75 mm fokusa attālumu ļauj fotografēt 10 cm attālumā esošus objektus – iztēlojieties makro fotogrāfiju, kad objekts ir 10 cm attālumā, bet jūs vēl optiski pietuvināt 3,5 reizes.

  • Ja filmēsiet videoierakstus ar 4K izšķirtspēju un ātrumu 60 kadri sekundē, varat izmantot visas četras kameras, un filmēšanas laikā tās pārslēgsies. Var izvēlēties 8K izšķirtspēju un ātrumu 30 kadri sekundē, taču tad nebūs iespējas mainīt kameras.

  • Filmējot nevar nepamanīt labo attēla stabilizācijas funkcijas darbu.

  • Filmējot maksimālais pietuvinājums ir 15x. Attēla kvalitāte un detalizētība, ja ir šāds pietuvinājums, saglabājas augsta.

  • Fotoaparāta saskarnei ir daudz režīmu, atsevišķu režīmu funkcijas pat pārklājas; ļoti plašs dažādu filtru klāsts. Tiem, kuriem patīk atklāt jauno fotografēšanas jomā, bez automātiskā fotografēšanas režīma, ir vērts vairāk uzmanības pievērst "Pro" režīmam, kurā var regulēt baltās krāsas līdzsvaru, fokusēšanas opcijas, ISO jutību, kā arī daudz citu parametru.

  • Režisora režīms ļauj savienot vairākus "Xiaomi" viedtālruņus, lai attēlu varētu fiksēt ar vairākām kamerām.

  • Priekšējā 32 MP kamera dienas gaismā darbojas ļoti labi. Šajā modulī netiek izmantota "Leica" optika. Fotogrāfiju kvalitāte ir laba arī tad, ja ir slikts apgaismojums.

Negaidīta telefona pārtapšana par fotoaparātu ar "Xiaomi 14 Ultra Photography Kit"

"Xiaomi" ir izveidojis arī fotografēšanas komplektu "Xiaomi 14 Ultra Photography Kit". Tajā ir iekļauts vāciņš, piederums ar fotoaparāta vadības pogām un 1500 mAh bateriju, dekoratīvs vara krāsas gredzens, kuru var nomainīt pret identisku tērauda krāsas gredzenu, 67 mm gredzens, kurā var ievietot vēlamo (polarizējošu vai aizsargfiltru) filtru un ap roku liekama siksniņa ierīces pārnēsāšanai.

Vāciņš un piederums ir pārklāts ar neslīdošu melnu materiālu, kura virsmas struktūra ir tādi pati, kā īstiem fotoaparātiem. Piederums nodrošina iespēju turēt ierīci un fotografēt ar vienu roku, dažādos leņķos, tā vadības pogas ir viegli aizsniedzamas ar rādītājpirkstu. Ar vienu vada fotoaparāta piederumu, ar otru ieslēdz videokameru, izmantojot piederuma pogas apakšpusē esošo disku, maina objektīva fokusu (pietuvina vai attālina attēlu), pagriežot otru disku, var regulēt izvēlētos parametrus: diafragmu (padara attēlu gaišāku vai tumšāku), jutību (ISO) u.c.

Piederuma poga darbojas kā īstos fotoaparātos: nospiežot līdz pusei, fokusē objektīvu, nospiežot līdz galam, – fotografē. Piederumu ar "Xiaomi 14 Ultra" var savienot ātri, savienojums ir uzticams, neķeras.

"Xiaomi 14 Ultra Photography Kit" ir pievilcīgs komplekts, kas pēc būtības maina telefona dizainu un ievērojami atvieglo fotoaparāta vadību.

Īsi par izskatu

Telefonam "Xiaomi 14 Ultra" ir izturīgs viengabala alumīnija korpuss. Ekrāns – plakans, tikai malās nedaudz noapaļots. Estētiku lieliski papildina stilīgs vegānas ādas aizmugurējais vāciņš. Tiek piedāvāts divās krāsās: melnā un baltā. Aizmugurē skatienu uzreiz piesaista masīvais, "Xiaomi 14 Ultra" kameru bloks, kas pēc izskata atgādina lielu objektīvu. Tas, būtībā, ir kā vēstījums: fotogrāfija šeit ir vissvarīgākā lieta. Viena interesanta nianse: ieslēgšanas pogas virsma ir rievota, tāpēc labi sajūtama. Arī kameru bloku ietver nelīdzens gredzens, kas izskatās ļoti iespaidīgi.

Telefona noturība pret mitrumu un putekļiem – augstās IP68 klases. "Xiaomi 14 Ultra" integrētie "Dolby Atmos" skaļruņi izplata detalizētu skaņu.

Foto: Publicitātes foto

Ļoti spilgts ekrāns – spīdot saulei, viss ir labi saskatāms

"Xiaomi" savus flagmaņus nodrošina ar labākajiem ekrāniem tirgū. Telefonam "Xiaomi 14 Ultra" ir 6,73 collu, 3200 x 1440 pikseļu izšķirtspējas (522 pikseļi collā) AMOLED ekrāns, kura maksimālā atjaunošanās frekvence ir 120 Hz. Ekrāna atjaunošanās frekvence pielāgojas saturam, tāpēc tā var būt no 1 līdz 120 Hz. Maksimālais ekrāna spilgtums – 3000 niti. Ekrāna skārienjutīgums – 240 Hz.

Ekrāna krāsu reproducēšana un to piesātinājums jautājumus nerada – viss ir lieliski kalibrēts. Ja ekrāna iestatījumos bija izvēlēta krāsu shēma "Original Color Pro" un iestatīta silta ("Warm") krāsu temperatūra, krāsu precizitāte un dabiskums bija pārsteidzošs. Krāsu režīmā "Vivid" ekrāns dinamiski pielāgo krāsas saturam, un tās ir piesātinātākas. Krāsu regulēšanas iespējas ir ļoti plašas, tāpēc tiem, kuriem patīk ar to nodarboties, patiešām būs, ko darīt. Ekrāns uztur "HDR10+" un "Dolby Vision".

"Xiaomi 14 Ultra" spilgtā ekrāna priekšrocības ir labi redzamas ārā, īpaši dienās, kad spilgti spīd saule.

"Xiaomi 14 Ultra" procesors

"Xiaomi 14 Ultra" ir integrēts augstākās klases "Snapdragon 8 Gen 3" procesors. Manis izmēģinātajam modelim bija 16 GB operatīvā atmiņa, UFS 4.0 datu krātuve, kas darbojās ļoti ātri un kuras tilpums ir 512 GB. Šis telefons ir viens no ātrākajiem šobrīd pieejamiem viedtālruņiem.

No veiktspējas viedokļa "Snapdragon 8 Gen 3" ievērojami apsteidz iepriekšējās paaudzes "Snapdragon 8 Gen 2" procesoru, kas aizvien ir uzteicams un tiek integrēts jaunajos telefonos. Dažādu testu rezultāti apliecina, ka trešās paaudzes "Snapdragon 8" procesora veiktspēja ir no 14 līdz 30 % augstāka, salīdzinot ar otrās paaudzes "Snapdragon 8". "Snapdragon 8 Gen 3" procesors kopā ar ekrānu, kura atjaunošanās frekvence ir 120 Hz, darbojas raiti, arī spēles, kurām ir ļoti sarežģīta grafika, šajā telefonā darbojas bez aizķeršanās, arī tad, ja ir augsti grafikas izšķirtspējas iestatījumi.

Nepamanīju nekādas problēmas ar veiktspēju ne spēlējot "Genshin Impact" vai "PUBG Mobile", ne skatoties video saturu, ne strādājot ar sarežģītākām programmām. Ja ir lielāks noslogojums, "Xiaomi 14 Ultra" nedaudz sakarst, taču veiktspēja saglabājas.

Foto: Publicitātes foto

Operētājsistēma "Xiaomi HyperOS"

Telefonā "Xiaomi 14 Ultra" ir instalēta jaunā operētājsistēma "Xiaomi HyperOS", kas izveidota uz "Android 14" pamata. "Xiaomi HyperOS" integrācijas mērķis ir apvienot visas "Xiaomi" ierīces vienotā struktūrā, nodrošinot maksimālu to veiktspēju un labāku lietotāju pieredzi. "Xiaomi HyperOS" nav kaut kas neredzēts vai nepazīstams: ja jums ir vecāks "Xiaomi" telefons ar MIUI lietotāja saskarni, lielas atšķirības starp MIUI un "Xiaomi HyperOS" nepamanīsiet – pie lietotāja saskarnes patiešām nebūs jāpierod no jauna. Gan MIUI, gan arī "Xiaomi HyperOS" ir vienkārša, viegli saprotama, intuitīva, ar pietiekami daudz praktiskām funkcijām.

"Xiaomi" sola operētājsistēmas atjauninājumus nodrošināt četrus gadus, bet drošības atjauninājumus – piecus gadus.

Baterija un lādētājs

"Xiaomi 14 Ultra" ir 5000 mAh baterija. Ja telefonu lietosiet mierīgi (neskatīsieties visu dienu "Youtube"), ar baterijas nodrošināto enerģiju pietiks divām diennaktīm. Ja lietosiet intensīvi, baterija būs jālādē pēc 15 stundām.

"Xiaomi 14 Ultra" komplektā iekļautais 90 W lādētājs uzlādē bateriju ļoti ātri – no 0 līdz 100 % tā tiek uzlādēta 35 minūšu laikā. Telefonam "Xiaomi 14 Ultra" tiek nodrošināta bezvadu uzlāde, tās jauda ir 80 W. Šajā gadījumā baterija tiek uzlādēta 45 minūšu laikā.

Ir pieejama arī 10 W bezvadu reversās uzlādes funkcija pulksteņa vai austiņu uzlādēšanai.

Foto: Publicitātes foto

Vērtējums

"Xiaomi 14 Ultra" ir dārgs viedtālrunis, taču tas patiešām ir savas cenas vērts, jo nodrošina augstākās kvalitātes pieredzi, – sākot no tā, kas atrodas tā iekšpusē, un beidzot ar programmatūru.

Fotoaparāts – augstākās klases, un tagad "Xiaomi 14 Ultra" gaida, vai parādīsies kāds cits viedtālrunis, kas uzdrošināsies konkurēt fotogrāfiju uzņemšanas jomā.

"Xiaomi 14 Ultra Photography Kit" – ļoti praktisks un no dizaina viedokļa nevainojams papildinājums, tikai jāiegādājas atsevišķi.

Šis telefons tirgū izceļas ar savu estētiku un funkcionalitāti, un par to tas noteikti ir jāuzteic. Runājot par veiktspēju un fotografēšanu, tas ir viens no līderiem tirgū. Nešaubos, ka "Xiaomi 14 Ultra" nonāks reitingu augšgalos, jo nav neviena iemesla, kāpēc tas tur nevarētu atrasties.

Rakstu sagatavoja neatkarīgs žurnālists R.Kažimėkas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!