Foto: 1a.lv

Ērts dīvāns ir viesistabas neatņemama sastāvdaļa. Tas kalpo ne tikai komfortam un atpūtai, bet veido arī telpas noskaņu un atmosfēru, tāpēc interjera dizaina speciālisti iesaka kopējo interjera ansambli veidot, primāri izvēloties tieši dīvānu un citas mīkstās mēbeles.

Telpas izmērs, apdare un citas nianses

Lai uzlabotu savu dzīvojamo platību, mēbeles jāpielāgo telpu plānojumam, tā nodrošinot primāro mājokļa funkciju – vietu kustībām un ērtām ikdienas darbībām. Ja dīvāns, skapis vai gulta aizņem gandrīz visu telpu, tas izjauc ne tikai interjera harmoniju un proporcijas, bet arī ierobežo tādas elementāras ikdienas darbības, kā gultas veļas nomaiņa, rotaļu iespējas bērniem, viesu uzņemšanu, uzkopšanas darbus.

Tāpat dīvāni un citas lielizmēra mēbeles jāpielāgo telpas apdares risinājumiem. Ja telpas sienu un grīdas tonis ir siltos vai tieši otrādi, vēsos toņos, šādā krāsu gammā jāizvēlas arī mēbeles. Savukārt, ja sienas vai grīdas segums ir tumšos toņos, svarīgi izvēlēties mēbeles, kas izcelsies, nevis saplūdīs ar telpas apdari.

Jāapsver arī dīvāna izvietojums. Dīvānam būtu jāatrodas labi apgaismotā vietā, vai jāparedz iespēja blakus novietot papildu gaismekļus. Tā kā dīvāna galvenā funkcija ir ērta vieta atpūtai, jāizvērtē arī komunikāciju izvietojumu telpā, jo atpūtas brīžiem viesistabā visbiežāk tiek novietots arī televizors, skaņu sistēma un video spēļu atskaņotājs.

  • Mūsdienās tik iecienītie liela izmēra televizori nodrošina izcilu attēla un skaņas kvalitāti. Taču šāda izmēra televizoriem jāparedz atbilstošs attālums no dīvāna un piemērots skata leņķis. Piemēra, 70 collu TV jānovieto vismaz 2,5 m attālumā no dīvāna un ierīcēi būtu jāatrodas acu augstumā.

  • Atceries, ka attēla kvalitāti ietekmē dienas gaisma un apgaismojums. Televizoru nav ieteicams novietot tieši blakus logam, līdz ar to šī nianse jāņem vērā arī, izvēloties dīvānu un tā novietojumu telpā. 

Lai dīvāns kalpotu gan komfortam un atpūtai, gan izdaiļotu dzīvojamo telpu un papildinātu interjeru, izvēlies mūsdienīgus dizaina risinājumus un nebaidies riskēt ar oriģināliem krāsu toņiem. Viens no veidiem, kā radīt harmonisku telpas atmosfēru, ir saskaņot dīvāna apdari ar telpas tekstilu un dekoriem.

  • Aizkarus vai žalūzijas pieskaņo dīvāna vai dekoratīvo spilvenu tonim, gaismekļiem vai mīkstajam grīdas segumam. Papildu pluss – kvalitatīvas žalūzijas palīdzēs izkliedēt dienas gaismu, tā uzlabojot TV attēla kvalitāti.

Foto: 1a.lv

Dīvāna izvēle dažādiem mājokļiem

  • Nelieliem dzīvokļiem: izvēlies funkcionālu un kompaktu L tipa jeb stūra dīvānu ar gulēšanas funkciju, ciemiņu uzņemšanai. Ja dzīvoklis ir neliels, optimāli jāpielāgo uzglabāšanas risinājumi, tāpēc praktiskāka izvēle būs dīvāni ar veļas kasti, kurā varēsi uzglabāt ne tikai gultasveļu, bet arī citus, ikdienā retāk nepieciešamus sadzīves priekšmetus. Savukārt moduļu dīvāni ļaus pielāgot sev vēlamo dīvāna izmēru un izvietojumu, tā maksimāli ietaupot vietu un radot oriģinālu telpas interjeru.

  • Plašām viesistabām: plašāka dzīvojamā telpa ļauj brīvāk plānot telpas interjeru, taču vienlaikus svarīgi izvēlēties mēbeles, kas "nepazudīs" plašajā telpā. Neliela izmēra dīvāns nebūs tā labākā izvēle, tāpēc plašām viesistabām vēlams izvēlēties liela izmēra U vai L tipa dīvānu, moduļu dīvānu vai mīksto mēbeļu komplektu, stilīgas atpūtas zonas iekārtošanai. Plašākās telpās dīvāns vai mīksto mēbeļu komplekts kļūst par centrālo interjera elementu, tāpēc svarīgi izvērtēt gan dīvāna formu un dizainu, gan proporcijas.

  • Atvērta tipa mājokļiem: ja dzīvojamā zonā apvienota ar virtuves zonu, dīvānu var izmantot, lai telpu sadalītu atsevišķās zonās. Šādā gadījumā svarīgi, lai dīvāns būtu vizuāli estētisks no visiem skatu leņķiem.

  • Vienistabas dzīvoklim: šādā gadījumā dīvāns visbiežāk tiek izmantots arī gulēšanai, tāpēc tam jābūt maksimāli komfortablam un aprīkotam ar plašu veļas kasti, virsmatrača uzglabāšanai.

Ja bērnistaba ir gana plaša, praktiska izvēle būs izvelkams dīvāns, kas izgatavots no viegli kopjama materiāla. Tas kalpos gan atpūtai un rotaļām, gan nodrošinās papildu guļvietu ciemiņu izguldīšanai. Šobrīd aktuāls risinājums bērnistabām ir grīdas dīvāngultas, kas ir droša un atraktīva izvēle pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Savukārt guļamistabā gaumīgs interjera papildinājums būs atpūtas krēsls vai eleganta sofa.

Foto: 1a.lv

Papildu nianses, kam vērts pievērst uzmanību

  • Papildu funkcijas: ja vēlies baudīt maksimālu komfortu, izvēlies dīvānu, kas ir aprīkots ar roku balstiem un iespēju regulēt galvas balstu vai kājas atzveltņu leņķi.

  • Izvelkamo mehānismu kvalitāte: ja nepieciešams dīvāns ar gulēšanas funkciju, svarīgi izvērtēt izvelkamo mehānismu un stiprinājumu kvalitāti, izturību, kā arī ērtu lietošanu.

    Atceries, ka katram dīvāna apdares materiālam ir savas priekšrocības un mīnusi, tāpēc pirms dīvāna iegādes, iepazīsties ar materiālu kopšanas nosacījumiem.

  • Poliestera un velūra dīvāna apdare ir izturīga, mīksta un viegli kopjama, turklāt pieejamas ļoti plašas krāsu un apdruku opcijas.

  • Velvets un samts ir šī brīža mīksto mēbeļu aktuālākā tendence, radot izsmalcinātu un ļoti gaumīgu atmosfēru, taču šie māteriāli var būt grūtāk kopjami.

  • Plīšs arī ir viens no šī brīža aktuāliem dīvānu apdares materiāliem, kas tiek izmantots ekskluzīvāku dizaina dīvānu ražošanā.

  • Viegli kopjams un pieejams materiāls ir eko āda, savukārt dabīgās ādas dīvāni ir ļoti eleganti un ilgmūžīgi, taču tiem jāveic regulāra apkope ar specifiskiem, ādai piemērotiem kopšanas līdzekļiem.

    Ja vēlies gūt padomus mūsdienīga, funkcionālas un praktiska viesistabas interjera izveidei, lasi rakstu "Viesistabas interjers – idejas un praktiski padomi".

Foto: 1a.lv

Dīvāni un mīkstās mēbeles plašā klāstā "1a.lv"!

Kvalitatīvi dīvāni visplašākajā klāstā pieejami interneta veikalā "1a.lv"! Plašs mīksto mēbeļu dizaina, materiālu, apdruku un formu klāsts, izcila kvalitāte un vienmēr izdevīgas cenas, kā arī teicama iepirkšanās pieredze – ienāc "1a.lv" un veic nesteidzīgu un pārdomātu izvēli!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!