Foto: Publicitātes foto
2017. gadā ir palielinājies to uzņēmumu īpatsvars, kuri būtu ieinteresēti nodrošināt prakses vietas tuvākajā nākotnē. Interese palielinājusies arī tādu uzņēmumu vidū, kuri līdz šim nekad prakses vietas nav nodrošinājuši. To varētu skaidrot ar uzlabojumiem profesionālās izglītības sistēmā, kā arī pieejamo atbalstu uzņēmējiem prakses vietu un darba vidē balstītu mācību nodrošināšanai.

Latvijas uzņēmēju aptaujas par praksēm, kas tika veiktas 2014. un 2017. gadā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) "Erasmus+" projekta "Kvalitatīvas prakses darba tirgum" ietvaros, parādīja, ka pakāpeniski aug uzņēmumu interese nodrošināt prakses vietas: 2014. gadā tādu uzņēmumu, kas vēlētos tuvākajā laikā piedāvāt prakses vietas, bija 33 %, bet 2017. gadā jau 39 %. To uzņēmumu vidū, kuri prakses vietas nekad iepriekš nav nodrošinājuši, interese to darīt palielinājusies no 13 % līdz 20 %.

Šīs ir iepriecinošas ziņas profesionālās izglītības audzēkņiem un studentiem, kas meklē prakses iespējas, jo īpaši tādēļ, ka pēdējos gados prakses nodrošinošo uzņēmumu skaits bija samazinājies.

Lielāko interesi par praktikantu piesaisti izrāda to nozaru un reģionu uzņēmumi, kuros arī līdz šim prakses vietu nodrošināšana bijusi izplatītāka: uzņēmumi būvniecības un pakalpojumu jomās, Kurzemē un Latgalē strādājošie, vidējie un it īpaši lielie uzņēmumi, kā arī eksportētāji un tie, kuros ir ārvalstu kapitāls. Tomēr intereses pieaugums vērojams arī citās nozarēs un reģionos, kur līdz šim prakses bijušas mazāk izplatītas.

Lai piedāvātu prakses vietas, uzņēmumiem ir ļoti svarīga praktikanta motivācija mācīties un strādāt, izglītības iestādes metodiskais atbalsts, sakārots normatīvais ietvars un finanšu atbalsts izdevumu mazināšanai. Pēdējos gados ir veikti daudzi uzlabojumi profesionālajā izglītībā, ar ko arī varētu skaidrot uzņēmumu intereses pieaugumu. Ir uzlabota profesionālās izglītības iestāžu infrastruktūra, uzbūvējot un atjaunojot mācību ēkas un iekārtas, patstāvīgi tiek veikti uzlabojumi mācību programmās, kopš 2017. gada uzņēmējiem tiek piedāvāts finanšu atbalsts prakšu un darba vidē balstītu mācību organizēšanai profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības programmās Eiropas Sociālā fonda projekta "Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu dalība darba vidē balstītās mācībās un mācību praksēs uzņēmumos". Tāpat arī veikti grozījumi Likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli, kas paredz iespēju neaplikt ar nodokli stipendiju līdz 280 eiro mēnesī, ko darba devējs maksā izglītojamam darba vidē balstītu mācību ietvaros.

Arvien vairāk uzņēmumu novērtē ieguvumus no iespējas pašiem iesaistīties topošo darbinieku izglītošanā. Te dažu uzņēmumu viedokļi par ieguvumiem no praksēm:

"Latvenergo": "Prakses ir iespēja piesaistīt labākos izglītības iestāžu absolventus, kam jau ir neliela pieredze uzņēmumā".

"Exigen Services Latvia": "Galvenais ieguvums ir jaunie darbinieki, kuri jau ir iepazinušies ar uzņēmumu, pierādījuši sevi praksē un izrādījuši interesi kļūt par daļu no uzņēmuma komandas".

"Dinex": "Tiek iegūti kvalificēti speciālisti, kas sagatavoti atbilstoši uzņēmuma tehnoloģiskajiem procesiem un kvalitātes prasībām. Tiek veidota personāla rezerve – prakses laikā tiek izvērtēta nākamā darbinieka attieksme pret darbu un viņa atbildības līmenis."

Komerccentrs "DATI grupa": "Būtiska daļa audzēkņu pēc prakses noslēguma spēj pilnvērtīgi un patstāvīgi pildīt darba pienākumus atbilstoši izglītības līmenim, kā arī uzsāk savas pirmās darba gaitas. Uzņēmums prakšu vietas nodrošina jau ļoti daudzus gadus un vairāki uzņēmuma darbinieki ir sākuši savu karjeru tieši kā prakses audzēkņi."

Informācija par praktikantu atrašanu, pieejamo atbalstu darba devējiem, kā arī atbalsta materiāli prakšu organizēšanai atrodami LDDK mājas lapā sadaļā "Praktikantu piesaiste".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!