Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 30. augustā, Vērmanes dārzā 9. starptautiskā multikultūru festivāla "Maija grāfa svētki 2020" ietvaros notiks diskusiju un pasākumu cikls "Demokrātijai ikviens ir svarīgs!", ko organizē kultūras biedrība "Alternatīvā Realitāte" ar mērķi popularizēt brīvprātīgo darbu un sociāli aktīvu dzīvesveidu.

Projekta pasākumi, kas no gada sākuma jau norit Rīgas skolās un bērnunamos, kā arī bērnu vasaras nometnēs, ir paredzēti 9.–12. klašu skolēniem un notiek neformālās apmācības veidā. Kopumā tās ir septiņas aktivitātes, kas kulmināciju piedzīvos pasākumā Vērmanes dārzā sociālajā akcijā-performancē "Maini pasauli – domā plašāk". Tajā no pulksten 10.00 līdz pat 20.00 aktīvākie projekta jaunieši varēs pielietot gūtās teorētiskās zināšanas praksē kopā ar biedrības "Alternatīvā Realitāte" biedriem un brīvprātīgajiem.

Neformālo diskusiju gaitā jaunieši iemācās saprast un pielietot pamata mehānismus, kas palīdz aizstāvēt savas intereses, atrast domubiedrus, iesaistīties sabiedrības sociālajā dzīvē un sākt mainīt pasauli uz labo pusi. Aktivitāšu dienaskārtības galvenās tēmas ir sociālā aktivitāte, brīvprātīgais darbs, vēlēšanu tiesības, vārda brīvība un pilsoniskā atbildība.

Akcijas-performances dekorācijas gan atbilst pasākuma tematikai, gan atspoguļo iepriekšējo aktivitāšu ietvaros organizēto simulācijas spēli "Apaļā galda bruņinieki". Savukārt akcijas dalībnieki būs tērpti bruņinieku tērpos, kas simbolizē brīvprātīgo darbu kā mūsdienu bruņniecību, un tās dalībnieki piedāvās pasākuma apmeklētājiem kļūt par moderniem bruņiniekiem – brīvprātīgajiem – un izvēlēties sev piemērotākos varoņdarbus. Šis koncepts tiešā veidā saslēdzas arī ar festivāla "Maija grāfa svētki" konceptu, jo arī to rīko brīvprātīgie entuziasti.

Sociālajā akcijā piedalīsies tādas sabiedriskās organizācijas kā kultūras biedrība "Alternatīvā Realitāte", "Be kind", "Smaids", "Bioētika", "Motus vita" u. c.

Pasākuma apmeklētājiem tiks piedāvāts aizpildīt arī anketas, lai noteiktu piemērotāko brīvprātīgā darba veidu. Pēc pasākuma šīs anketas tiks nodotas profila organizācijām, lai tās varētu iesaistīt interesentus savos turpmākajos projektos.

Šobrīd Latvijā ir visai zems jaunatnes līdzdalības līmenis sabiedrības attīstībā un lēmumu pieņemšanā, īpaši starp jauniešiem no sociālās atstumtības riska grupām (bērnunami, krīzes centri, maznodrošinātās ģimenes, minoritāšu pārstāvji u. c.). Šie jaunieši bieži netic saviem spēkiem un iespējai ko mainīt sabiedrībā kopumā.

"Maija grāfa svētki" ir ikgadējs festivāls, kas tiek organizēts vēsturiska karnevāla formātā, balstoties uz Rīgas viduslaiku kultūras tradīcijām, ar viduslaiku amatnieku tirdziņu un atrakcijām, uguns šovu, bruņinieku turnīru gan pieaugušajiem, gan bērniem, kā arī koncertu. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

NVO "Alternatīvā Realitāte" organizē sociālos un kultūras projektus, kas saistīti ar sociālo iekļaušanu, integrāciju, brīvprātīgo darbību, cilvēku aktīvu iesaisti un līdzdalību sociālajā dzīvē neatkarīgi no sociālā statusa, nacionālās vai reliģiskās piederības. Vairāk informācijas var atrast biedrības mājaslapā.

Projektu "Diskusiju cikls: Demokrātijai ikviens ir svarīgs!" finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!