Foto: Publicitātes foto
Pieteikšanās, dokumentu iesniegšana, medicīniskās pārbaudes – kas vēl nepieciešams, lai pieteiktos dienestam Zemessardzē, ar ko sākt? Kur meklēt informāciju un kas ir pirmie reālie soļi, kas jāsper, lai varētu pieteikt savu kandidatūru Zemessardzei? Kampaņas "Esi drošs, esi zemessargs" ietvaros Aizsardzības ministrija vēlas iepazīstināt ar Zemessardzi, tās funkcijām, kliedēt mītus par dienestu. Zemāk apkopoti soļi, kas ir jāveic, lai veiksmīgi pieteiktos dienestam.

Pirmais solis – bataljona izvēle

Bataljona izvēle primāri ir atkarīga no dzīvesvietas vai darba vietas. Tam ir tīri praktisks iemesls, lai reizēs, kad nepieciešams nokļūt uz bataljonu vai mācībām, to būtu vieglāk, ātrāk paveikt.

Ir divi veidi, kā noskaidrot sev tuvāko bataljonu un kontaktinformāciju – zvanīt uz tālruni 1811 (darba dienās no pulksten 9.00 līdz 16.30) vai arī apmeklēt www.zs.mil.lv sadaļu "Kontakti".

Otrais solis – pieteikums

Kad ir noskaidrots tuvākais bataljons, dodies uz to iepriekš sarunātajā laikā, ņemot līdzi personu apliecinošu dokumentu (pasi vai ID karti) un iegūto izglītību apliecinošus dokumentus. Izglītības dokumenti tiks pievienoti zemessarga kandidāta personas lietai. Tikmēr uz vietas būs jāaizpilda pieteikuma anketa. Zemessardze pārbaudīs datus Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā, vai persona nav sodīta par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Trešais solis – veselības pārbaude

Bataljona personāldaļā saņemsi norīkojumus uz apmaksātām veselības pārbaudēm:

1) pie ģimenes ārsta, lai saņemtu izziņu par vispārējo veselības stāvokli;

2) pie psihiatra, lai saņemtu atzinumu par veselības stāvokli;

3) pie narkologa, lai saņemtu atzinumu par veselības stāvokli;

4) uz medicīnisko komisiju.

Pēdējais ārsts sniegs kopējās veselības novērtējumu, nosakot, vai veselības stāvoklis ir atbilstošs dienestam Zemessardzē. Vairāk par konkrētajiem izmeklējumiem vari vaicāt savam ģimenes ārstam, bataljona personāldaļā vai arī lasīt www.esizemessargs.lv.

Kad ir saņemti dokumenti un atzinums no ārstniecības iestādes par dienestam Zemessardzē atbilstošu veselības stāvokli, ir laiks vēlreiz doties uz izvēlēto bataljonu un iesniegt medicīnas dokumentus bataljona personāldaļai.

Ceturtais solis – pirmszvēresta apmācība

Kad ir veikta veselības pārbaude, iesniegta nepieciešamā dokumentācija un bataljons saņēmis pieprasītos atzinumus, – esi kļuvis par pilntiesīgu zemessarga kandidātu. Sākas pirmszvēresta apmācības posms. Šajā posmā apgūst ierindas mācības pamatus, kā arī teorētiskās zināšanas par likumiem, reglamentiem un citiem saistošajiem normatīvajiem aktiem.

Piektais solis – zvēresta došanas ceremonija

Zvēresta došanas ceremonija ir svarīgs un svinīgs mirklis ikviena zemessarga dzīvē. To parasti organizē bataljona vēsturei, Zemessardzei vai valstiski nozīmīgos datumos un vietās. Šajā dienā tiek parakstīts arī līgums par dienestu Zemessardzē. Lai arī iestāšanās Zemessardzē ir brīvprātīga, tomēr līdz ar zvēresta došanu un līguma parakstīšanu zemessargs uzņemas arī pienākumus.

Sestais solis – pamatapmācība

Pēc zvēresta došanas katrs jaunais zemessargs apgūst pamatapmācību.

To var paveikt divos veidos:

1) Centralizētās trīs nedēļu ilgās nometnēs, kas parasti notiek vasarā;
2) Vai ilgākā laika posmā pa nedēļas nogalēm visa gada garumā atbilstoši katra bataljona apmācību plānam.

Jau no pašiem pirmsākumiem Zemessardze ir bijusi brīvprātīgs militārs sabiedrības pašaizsardzības formējums, kur savu aicinājumu ik gadu rod vairāki simti, pat tūkstoši vīriešu un sieviešu visā Latvijā. Ja vēlies uzzināt vairāk par Zemessardzi vai pieteikties dienestam, ienāc www.esizemessargs.lv!

Zemessardze ir ar savu īpašu vēsturi un bagātām tradīcijām. Laika gaitā mainījušās paaudzes, mainījies zemessargu ekipējums, nodrošinājums, apmācības taktikas. Īpaši pēdējo gadu laikā Zemessardze ir strauji attīstījusies. Tikai viena lieta, kas palikusi pārliecinoši nemainīga – dažāda vecuma, izglītības, profesiju pārstāvju vēlme stāties zem vienota – Latvijas karoga, ar vienotu mērķi sargāt Tēvzemes neatkarību un brīvību. Tomēr sabiedrībā aizvien valda priekšstati par dienestu, kas nebūt neatbilst patiesībai. Tāpēc Aizsardzības ministrija un Zemessardze kampaņas "Esi drošs, esi zemessargs" ietvaros aicina iepazīties ar informāciju par Zemessardzi, kā arī sazināties, izmantojot kampaņas vietnē norādīto kontaktinformāciju, lai uzdotu savus jautājumus par iespējām iesaistīties Zemessardzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!