Foto: Publicitātes foto
"Jau sen gribēju tādu risinājumu, kad klients man samaksā, bet valsts automātiski aprēķina un noņem nodokļus, un man pašam nav jācīnās ar atskaitēm un jālauza galva, vai jāņem grāmatvedis. Zinu, ka pārējā nauda ir mana nauda," atzīst fiziskās sagatavotības treneris Edgars Braže.

Saimnieciskās darbības ieņēmumu (SDI) konts, ko Latvijā piedāvā Industra Bank, ir tieši tāds risinājums. Saimnieciskās darbības veicēju dzīvi tas būtiski atvieglo, ievērojami samazinot administratīvo slogu. SDI konta īpašnieka saistības ar valsti nokārto Industra Bank sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Tagad SDI kontu atvērt ir vēl vienkāršāk – to var izdarīt arī attālināti. Klienta identificēšanu banka veiks videozvanā.

Turklāt šobrīd atvērt SDI kontu ir īpaši izdevīgi – atverot SDI kontu līdz šī gada beigām, konta atvēršana ir bez komisijas maksas, savukārt konta apkalpošana līdz pat 2024. gada 31. decembrim ir par brīvu.

Kādēļ mazie uzņēmēji izvēlas SDI kontu? Īsi sakot, saimnieciskās darbības veicējs ar SDI kontu var dzīvot un strādāt mierīgi, jo saistības ar valsti ir nokārtotas.

Edgars Braže stāsta: "Par Industra Bank izstrādāto saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu uzzināju no sava klienta, kurš ir IT speciālists. 21. gadsimtā tas ir ļoti labs un ērts risinājums tādiem pašnodarbinātajiem kā es un līdzīgiem – treneriem, psihoterapeitiem, IT speciālistiem, dīdžejiem, fotogrāfiem, dažādiem meistariem un citiem. Tas ir ērti, ietaupa laiku un nervus. Esmu tiešām apmierināts ar šo pakalpojumu."

Grima māksliniece Maija Gundare reģistrēta kā pašnodarbinātā jau daudzus gadus un tādu iespēju kā SDI konts gaidījusi jau sen: "Biju dzirdējusi, ka citās valstīs ir īpaši konti pašnodarbinātajiem, un sen gaidīju, kad šāds pakalpojums būs pieejams arī Latvijā. Kad uzzināju, ka šādu kontu piedāvā Industra Bank, nekavējoties pieteicos. Esmu šīs bankas kliente jau gadu un esmu ļoti apmierināta. Priecājos, ka man vairs nav jāuztraucas par nodokļu nomaksu, varu darīt savu darbu un zinu, ka par pārējo parūpēsies banka."

SDI konta priekšrocības nodokļu maksātājs var sākt baudīt no pirmās dienas. Atverot SDI kontu, uzņēmējam vairs nav jāaprēķina un jādeklarē maksājamie nodokļ. Tio nodrošina banka sadarbībā ar VID. Mikrouzņēmumu nodokļa deklarācijas aizpildīšanu, kā arī valsts budžetā maksājamo summu aprēķināšanu un pārskaitīšanu uzņēmēja vietā Industra Bank sadarbībā ar VID veic automātiski.

Kā tas darbojas? SDI kontā jāieskaita visi saimnieciskās darbības ieņēmumi, arī skaidrā naudā saņemtie. Visi ienākumi tiek aplikti ar mikrouzņēmumu nodokli.

Šo risinājumu jauns saimnieciskās darbības veicējs ir tiesīgs sākt izmantot līdz ar mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāja statusa iegūšanas dienu un pieteikšanos vienkāršotajam nodokļa nomaksas risinājumam, esošs MUN maksātājs – no nākamā ceturkšņa pirmā datuma, esošs saimnieciskās darbības veicējs, kas līdz šim maksājis nodokļus citā nodokļu režīmā, – ar nākamā gada sākumu (SDI konts jāatver un MUN jāpiesakās līdz 15. decembrim).

Atvērt SDI kontu var ikviens nodokļu maksātājs, kurš reģistrēts VID kā saimnieciskās darbības veicējs vai kā individuālais komersants Uzņēmumu reģistrā. Lai atvērtu kontu, nodokļu maksātājam nedrīkst būt mikrouzņēmumu nodokļa parādu, viņam jābūt mikrouzņēmumu nodokļa, nevis PVN maksātājam, viņš nevar būt darba devējs.

Jāparedz laiks SDI konta atvēršanas procesam – tas aizņem piecas darba dienas. Saimnieciskās darbības veicējam jāveic tikai divas darbības. Pirmkārt, jāatver norēķinu konts Industra Bank, otrkārt, jāiesniedz VID EDS iesniegumu par konkrētā norēķinu konta lietošanu kā SDI kontu.

Pārējo paveic VID un Industra Bank. VID izskata iesniegumu, pārbauda, vai izpildīti priekšnosacījumi, un informē Industra Bank. Banka pārveido norēķinu kontu par SDI kontu un informē par to VID. Savukārt VID informē nodokļu maksātāju, ka konts darbojas SDI režīmā.

No brīža, kad reģistrēts SDI konts, nodokļu maksātāja dzīve kļūst daudz vienkāršāka. Vairs nav jāpilda mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija, nav jāaprēķina un jāpārskaita valsts budžetā maksājamās summas. Visas šīs darbības viņa vietā paveic banka un VID.

Kā tas notiek?

Mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 25% apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā, 40% –apgrozījuma daļai, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā. (Šobrīd Saeimā tiek virzīti grozījumi, kas paredzēs no nākamā gada vienotu likmi 25% apmērā).

No katra SDI kontā ienākošā maksājuma banka vispirms rezervē 40% (maksimālo likmi). VID pārliecinās, vai apgrozījums nav pārsniedzis 25 000 eiro gadā. Ja apgrozījuma slieksnis nav pārsniegts, papildus rezervētā summa tiek atbrīvota un vēlākais divu darbdienu laikā ir pieejama konta īpašniekam, savukārt 25% tiek iemaksāti valsts budžetā. Ja apgrozījuma slieksnis ir pārsniegts, no tās apgrozījuma daļas, kas ir virs 25 000 eiro gadā, valsts budžetā tiek maksāti 40%.

Izklausās piņķerīgi? Patiesībā saimnieciskās darbības veicējs šo visu var arī nezināt, jo tāda jau ir pakalpojuma būtība – atverot SDI kontu, nodokļu administrēšanas slogs noveļas no mazā uzņēmēja pleciem.

Radiobalss Lauris Zalāns jau vairāk nekā gadu lieto SDI kontu un atzīst, ka dzīve kļuvusi vieglāka: "Man grāmatvedības pasaule ir tāda ne līdz galam saprotama – ir gadījušies sarežģījumi ar dokumentiem. Agrāk darbojos pēc autoratlīdzības principa, pašam bija jārēķina un jānomaksā nodokļi. SDI konts ir supervienkārša, ērta un parocīga sistēma. Es pats esmu vienkāršības pavēlnieks, tāpēc tiešām priecājos, ka kaut kas tāds ir izdomāts."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!