Foto: Publicitātes foto

Daudzi noteikti jau sen ir apjukuši ar dažāda veida televizoru apzīmējumiem. Šajā rakstā būs neliels ceļvedis, kas izskaidro visu veidu televizoru tipus un to, kas liek tiem darboties (un līdz ar to arī to, kā tie atšķiras). Arī dažas priekšrocības un trūkumi katram tipam – viss, kas varētu palīdzēt pieņemt labāku lēmumu par jauna TV iegādi. Dažus no labākajiem TV modeļiem varat apskatīt šeit.

Lai saprastu, kur atrodamies televizoru industrijā, sākumā būtu labi uzzināt, ko esam jau piedzīvojuši.

CRT televizori

Sāksim ar CRT televizoru – sauktu arī par spuldžu televizoru, jo ar CRT apzīmē katodstaru spuldzi. Ar to sākās TV ēra pirms daudziem gadiem. Pirmo CRT televizoru 1934. gadā izgatavoja "Telefunken" Vācijā. Šie televizori attīstījās no melnbaltiem līdz krāsainiem, no pavisam maziem līdz relatīvi lieliem, un galu galā 2000. gadā tie pakāpeniski izzuda. Tie izmantoja katodstaru lampu, lai veidotu fotoattēlus pie ekrāna, kas bija pārklāts ar fosforiem. Gaisma trāpa fosforiem, un fosfori veido attēlu.

Kopā ar CRT televizoru parādījās arī aizmugures projekcijas televizori, kas bija pazīstami kā "lielā ekrāna televizori". Šajās milzīgajās kastēs tika izmantoti trīs krāsu gaismas lielgabali, lai projicētu attēlu ekrānā no aizmugures.

Plazmas televizori

Pēc CRT televizoriem nāca plazmas televizori un līdz ar to arī termins "plakanā ekrāna televizors". Šeit televizori būtībā šķīrās no proporcijas 4:3 un pārgāja uz taisnstūra ekrāna formu 16:9.

Plazmas televizoriem ekrānā bija mazas pikseļu kabatas ar gāzi. Kad TV iedod elektrību, gāze pārvēršas plazmā un aizdedzina fosforus. Plazmas televizori bija tam laikam ļoti futūristiski.

Plazmas plakanā ekrāna daļa zināmā mērā novērsa uzmanību no tā, kas šajā tehnoloģijā patiešām bija labi — tas bija izstarojošs displejs.

LCD televizori

Plazmas televizors bija plakanā ekrāna pionieris. Taču daudz tika strādāts ar šķidro kristālu displejiem, lai tie būtu izmantojami TV aplikācijām. LCD televizori bija arī plakani ekrāni, taču tie bija daudz vieglāki un vieglāk pārvietojami, padarot tos par tādiem, ko var piestiprināt pie sienas.

LCD televizoriem sākumā aizmugurē bija kompakta fluorescējoša spuldzīte, kas spīdēja cauri visiem šiem dažādajiem slāņiem, lai ekrānā būtu jauks attēls. Tie kļuva spilgtāki par plazmas televizoriem un kopumā bija tik lieliski, ka sabiedrība īsti nepamanīja, ka melnās krāsas viņi nespēj saražot pietiekami labi, vai pat vispār necik. Lietas, kurām bija jābūt melnām, patiesībā bija tikai pienpelēkas. Bet nevienu tas neinteresēja, jo, skat, cik foršs šis TV!

LED televizori

Bet tad kāds izdomāja, ka tāda paša veida spuldzes izmantošana televizoros, kādu mēs izmantojām savās lampās, ir antikvāra pieeja. Tieši tad sāka runāt par LED – gaismu izstarojošo diodi.

Pēkšņi sākās sacensības, lai izveidotu pēc iespējas plānāku televizoru. Gaismas diodes bija arī daudz košākas par vecām spuldzēm, tāpēc šie tā sauktie LED televizori kļuva ļoti populāri.

OLED televizori

Ar šo tehnoloģiju vairāk vai mazāk esam modernajā pasaulē. OLED apzīmē organisko gaismu izstarojošo diodi, un daudzējādā ziņā šie bija kā plazmas televizori. Bet tā vietā, lai izmantotu gāzi, tie izmanto organiskos savienojumus, kas iedegtos kā atsevišķi pikseļi, kad tiem pievieno elektrību.

OLED televizori ir krietni vieglāki un plānāki, jo, lai saturētu visu mehānismu, tiem nebija vajadzīgi ne fosfori, ne pat stikls. Tie ir arī daudz spilgtāki nekā plazmas televizori, ja ne tik pat spilgti kā LED televizori, un krāsas atšķīrās no jebkā, kas iepriekš bija redzēts televizorā, jo to radītā sarkanā, zaļā un zilā gaisma bija precīzākas.

OLED televizori bija tik ļoti pārāki gandrīz visos rādītājos, ka plazmas televizori nomira ātrā nāvē.

OLED televizori apskatāmi šeit.

QLED televizori

"Samsung" tikmēr bija apnicis, ka "LG" ar šo OLED biznesu pilda savas kabatas. "Samsung" un "LG" ir mūžseni Dienvidkorejas TV ražotāju konkurenti.

Samsung izvēlējās pieeju, ka vienkārši nepieciešams pārcelt TV krāsas nākamā līmenī, lai tad varētu apgalvot, ka Samsung televizori ir labāki par OLED televizoriem.

Tā tika izveidots QLED televizors. QLED Q apzīmē kvantu punktus – sīkas nanodaļiņas, kas spīd ar lielu efektivitāti, kad uz tām spīd gaisma. Un Samsung tos izmantoja, lai savu LED gaismojumu padarītu vēl jaudīgāku. QLED televizori kļuva košāki un krāsaināki.

QLED televizori apskatāmi šeit.

"220.lv" interneta veikala sortimentā pieejami populārāko ražotāju dažādi televizori – "Samsung", "LG", "Philips", "Sony", "Panasonic" un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!