Foto: Publicitātes attēli
Karš par Rietumiem šobrīd notiek trīs frontēs: Ukrainā, Izraēlā un Taivānā. Taču ir vēl viena – Armēnija. Mēs par viņu daudz nerunājam. Lai gan arī šeit galvenā definīcija notiek attiecībās ar padoto Krieviju caur autoritārās Azerbaidžānas opozīciju.

Tāpat kā Vladimirs Putins, arī Ilhams Alijevs savas teritoriālās ambīcijas un izaicinājumus Rietumiem pamato ļoti līdzīgā veidā – vēstures falsifikācijā. Un izmanto arī atlikušās nabassaites, kuras baro tā Rietumu pasaules daļa, kas cenšas nezaudēt tā saucamās pragmatiskās attiecības ar austrumu autokrātijām, tostarp enerģētiku.

Starp citu, Baku atjaunotās prasības Erevānai atvērt nekontrolētu sauszemes koridoru uz Azerbaidžānas Nahičevanas eksklāvu Armēnijā kaut kā neapzināti atgādina Lietuvu ar tā saukto Kaļiņingradas tranzītu. "Kravām, pilsoņiem un transportlīdzekļiem, kas dodas no Azerbaidžānas uz Azerbaidžānu, ir jāpārvietojas brīvi, bez jebkādām pārbaudēm un muitas formalitātēm," pavisam nesen sacīja I. Alijevs.

Koridoru tēma Baku un īpaši Maskavas retorikā un diplomātijā ir jāapspriež atsevišķi.
Un mēs to darīsim. Tagad ir vērts pievērst uzmanību kontekstam, kas it kā attaisno šo tēmu. Un tā ir kaimiņu valstiskuma pamatu noliegšana.

Šeit seko ilustrācijas.

V. Putins: "Kijeva un Novgoroda ir Krievijas pilsētas no seniem laikiem (...) Un visi zina, ka Odesa ir Krievijas pilsēta" (2019. gada maijs, militārā parāde Maskavā). I. Alijevs: "Zangezura, Sevana, Erevāna – tās ir vēsturiskas azerbaidžāņu zemes. Mūsu cilvēki tur ir dzīvojuši gadsimtiem ilgi." (2020. gada decembris, militārā parāde Baku).

V. Putins: "Kijeva ir Krievijas pilsētu māte (...) Ukrainā dzīvoja un dzīvo miljoniem krievu, un Krievija vienmēr aizstāvēs viņu intereses." (2014. gada uzruna Krievijas Valsts domei, atkārtota 2019. gada militārajā parādē Maskavā) I. Alijevs: "Erevāna ir mūsu vēsturiskā teritorija, un mums, azerbaidžāņiem, ir jāatgriežas šajā vēsturiskajā zemē. Tas ir mūsu politiskais un stratēģiskais mērķis, kuru mēs pakāpeniski sasniegsim." (2018. gada uzruna valdošās Jaunās Azerbaidžānas partijas kongresam, atkārtota 2020. gada decembra militārajā parādē Baku)

V. Putins: "Viens no mūsu operācijas mērķiem ir Ukrainas denacifikācija." (2022. gada februāris, tieši pirms uzbrukuma Ukrainai) I. Alijevs: "Nacisma slavināšana ir Armēnijas valsts politika." (2020. gada 22. septembris, piecas dienas pirms uzbrukuma Kalnu Karabahai)

V. Putins: "Neonacistu hunta sagrāba varu pēc 2014. gada." Eiromaidana sacelšanās" (2022. gada uzruna krieviem televīzijā) I. Alijevs: "Iepriekš savās runās es vairākkārt izvirzīju armēņu fašistu problēmu (...) un teicu, ka nedrīkst ļaut nacistiem kļūt par varoņiem." (2022. gada janvāris)

V. Putina runas iegūst citu impulsu un formu, par ko liecina viņa dekrēts par Maskavai vēsturiski piederošiem nekustamā īpašuma objektiem un īpašumiem, kas atrodas ārvalstīs. Un konkrētās attiecības ar Azerbaidžānu, caur kuru Krievijai tiek piegādāti Irānā ražoti droni un citi ieroči.

Par I. Alijevu Lietuvas publiskajā telpā dzirdam, ka viņš kā neviens cits ilgojas pēc miera Dienvidkaukāzā, uzskata Armēnijas valsti par leģitīmu, taču lūdz ņemt vērā arī azerbaidžāņu intereses. Taču viņus nesaprot francūži, kuri apbruņo Armēniju, kādēļ no valsts ir izraidīti franču diplomāti, un amerikāņi – jo principā ir "neobjektīvi", tāpēc nozīmētais ASV vēstnieks Baku netiks akreditēts.

Arī ES organizētās miera sarunas ir pamestas. Jo Eiropas Savienība (ES) jau ir atkarīga no nesen noslēgtā līguma ar Baku par dabasgāzes piegādi.

Tikmēr I. Alijevs prezidenta pārvēlēšanu pacēla par dažiem gadiem (šogad 7. februārī), kas viņam garantē šo amatu uz mūžu, un turpina neatlaidīgi skaidrot, ka vēsturiski Armēnija ir Rietumazerbaidžāna, Erevāna ir azerbaidžāņu pilsēta kopš seniem laikiem, ka robežas ar Armēniju ir relatīvas, jo tās nelegāli noteica padomju vara un tā tālāk un tā joprojām. Un mēs to varam uzskatīt par Baku turpmāko reālo darbību projekciju.

"Mēs nevaram ieiet jaunā ērā ar veciem mērķiem, jo tie mērķi jau ir sasniegti," saka I. Alijevs. Nebūtu pareizi pastāvīgi ekspluatēt vēsturisko Uzvaru. Pirmkārt, tas nav politiski korekti. Otrkārt, sabiedrībā nevajadzētu valdīt pašapmierinātības gaisotnei. Pietiek karu. Taču mūsu jaunā konceptuālā attīstības stratēģija, mūsu nacionālās ideoloģijas jaunie virzieni un pašapmierinātība ar sasniegto var izraisīt zināmu stagnāciju. Tāpēc sabiedrībā nevajadzētu būt pašapmierinātībai.

I. Alijevs vēlas iznīcināt Armēniju, kā V. Putins – Ukrainu, kā "Hamas" – Izraēlu, kā Pekina – Taivānu. Pieprasījums pēc nekontrolēta sauszemes koridora uz Nahičevanas eksklāvu ir tikai "jaunas ēras" sākums.

Kā piezīmi minēšu ES augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikas jautājumos Hosepa Borela bažas par Azerbaidžānas prezidenta nesenajām teritoriālajām pretenzijām. Pēc viņa domām, jebkurš Armēnijas teritoriālās integritātes pārkāpums ir nepieņemams un radīs nopietnas sekas. Tāpēc ES valstis pauda solidaritāti ar Franciju, kuras diplomāti tika izraidīti no Baku. Kā arī vēl viena piebilde, ka par Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rezolūciju balsoja tikai Lukas Savickas – viens no četriem Lietuvas Seima delegācijas locekļiem Asamblejā, atņemot Azerbaidžānas delegācijai balsstiesības līdz 2025. gadam. Visu cieņu demokrātiem.

https://www.delfi.lt/news/ringas/politics/raimundas-lopata-alijevas-putinas-ir-lietuva-95738435

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!