Foto: Sandija Veikša
Jau trešo gadu pēc kārtas "Swedbank" kopā ar sadarbības partneriem organizē Pasaules Uzņēmējdarbības kausa ("Entrepreneurship World Cup") Nacionālo finālu, kas ir unikāla iespēja Latvijas jaunuzņēmumiem savu biznesa ideju parādīt pasaulei, tai skaitā potenciālajiem investoriem un klientiem. Ik gadu Nacionālajā finālā piesakās uzņēmumi ar unikālām biznesa idejām un to realizāciju, kas ir ne tikai konkurētspējīgas vietējā tirgū, bet arī pārsteidz pat pieredzējušākos uzņēmējus visā pasaulē. Arī šis gads nav izņēmums!

Par ceļazīmi uz Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Globālo finālu un kopējo balvu fondu 1 miljona ASV dolāru apmērā šogad cīnīsies pieci perspektīvi Latvijas uzņēmumi, kas katrs savā jomā piedāvā revolucionārus risinājumus – no ilgtspējīgas pārtikas ražošanas līdz inovatīvām tehnoloģijām un risinājumiem medicīnas jomā. Iesniegtos pieteikumus rūpīgi izvērtēja žūrijas pārstāvji no "Swedbank", Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas "Startin.LV", katru uzņēmumu vērtējot pēc četriem kritērijiem – produkts, tā potenciāls, biznesa modeļa paredzamība un komanda.

Latvijas uzņēmumi ceļā uz globālo arēnu!

Latvijas Nacionālā fināla uzvarētājs sacentīsies par iekļūšanu TOP 100 labāko uzņēmumu vidū un nokļūšanu Globālajā finālā Rijādā, Saūda Arābijā šī gada nogalē. Šogad Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Latvijas Nacionālajā finālā sacentīsies pieci uzņēmumi.

  • Spirulina Nord – divu Latvijas zinātnieču uzņēmums, kura darbības pamatā ir unikāla tehnoloģija, kas ļauj tropisko mikroaļģi spirulīnu īpaši augstā kvalitātē audzēt Latvijā. Šī aļģe ir viens no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem pasaulē, kas satur visas neaizvietojamās aminoskābes, milzīgu antioksidantu un vitamīnu daudzumu, tādēļ tiek uzskatīts par superproduktu. Tās audzēšana ir videi draudzīga un šī iemesla dēļ NATO un ANO to atzīst par nākotnes pārtiku.
  • BirgerMind – medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "BirgerMind" izstrādājis smadzeņu viļņu mērīšanas ierīci un programmatūru, kas smadzeņu aktivitāti spēj pārvērst tekstā, tādējādi dodot iespēju paralizētiem cilvēkiem sazināties. Izmantojot BirgerMind izstrādāto neinvazīvu smadzeņu-datora saskarni, lietotāji ar daļēju vai pilnīgu motorisko funkciju paralīzi atgūst spēju izmantot e-pastu, sociālos tīklus, ģenerēt runu no teksta, izsaukt palīdzību, pārvaldīt kontaktus, sekot rakstiem un veikt piezīmes.
  • PurOceans – uzņēmums piedāvā risinājumu ūdens gultņu saudzīgai attīrīšanai no naftas nogulsnēm, mikroplastmasas, ķīmiskajām vielām un cita veida piesārņojuma. PurOceans piesārņotajā vietā ievada gaisa burbuļus, atdalot piesārņojumu no smiltīm un augsnes. Pēc tam piesārņojums tiek savākts un pārstrādāts, neizmantojot ķīmiskas vielas vai procesus, kas kaitē videi. Izstrādātā metode ne tikai attīra jūras, upes un ezerus no piesārņojuma, bet arī bagātina tos ar skābekli, veicinot ūdens ekosistēmu dabisko atjaunošanu.
  • Medon – uzņēmums ir izveidojis digitālo klīniku, kurā jau vairāk nekā 100 dažādi ārsti nodrošina attālinātas videokonsultācijas. "Medon" misija ir sniegt cilvēkiem iespēju sev ērtā veidā un vietā saņemt ārsta konsultāciju, savukārt ārstiem nodrošināt ērtu un drošu vidi, kur var fokusēties uz katru pacientu - viņu personīgo veselības stāvokli, pieņemot uz datiem balstītus lēmumus. Attīstot savu pakalpojumu Latvijā, uzņēmums "Medon" ir uzsācis līdzīgu pakalpojumu sniegšanu arī Indijā un jau pavisam drīz arī Apvienotajos Arābu Emirātos un Saūda Arābijā. Šajos tirgos Medon orientējas uz sirds un asinsvadu jeb kardiovaskulāro veselību, nodrošinot konsultācijas ar Eiropas kardiologiem.
  • PrintyMed – "PrintyMed" ir revolucionārs medicīnas uzņēmums, kas izstrādā unikālu biomateriālu - mākslīgo zirnekļa zīdu – ko tālāk izmantot dažādām medicīnas vajadzībām. Papildus jau šobrīd labi zināmajiem mākslīgā zirnekļa zīda pielietojumiem, "PrintyMed" zinātnieki, inženieri un medicīnas speciālisti ir izstrādājuši materiālu, ko iespējams izmantot 3D bioprinteros un medicīnas iekārtās drukātu audus un pat mākslīgos orgānus. "PrintyMed" inovācija piedāvā jaunas iespējas orgānu transplantācijā, ādas atjaunošanā, kā arī kaulu, skrimšļu, sirds muskuļu un perifēro nervu reģenerācijā.

Kā skaidro Nacionālā fināla žūrijas pārstāve Elīna Volāne, globālā atpazīstamība ir unikāls atspēriena punkts ikvienam uzņēmumam: "Līdzās tehnoloģiju attīstībai ilgtspējas kontekstā, šogad finālistu vidū redzam vairākus uzņēmumus, kas risina medicīnas nozares izaicinājumus un piedāvā inovatīvus risinājumus. Pasaules Uzņēmējdarbības kauss šiem uzņēmumiem ir lieliska iespēja veidot atpazīstamību, sasniegt potenciālos klientus un investorus. Man ir gandarījums, ka arī šogad finālistu vidū ir konkurētspējīgas un uz inovācijām balstītas biznesa idejas, kas radītas pie mums Latvijā," teic Elīna Volāne, "Swedbank" Mazo uzņēmumu segmenta vadītāja, Pasaules Uzņēmējdarbības kausa Nacionālā fināla žūrijas pārstāve.

Balso par, tavuprāt, labāko biznesa ideju!

Ikviens iedzīvotājs aicināts balsot par veiksmīgāko biznesa ideju šeit, nosakot Skatītāju simpātiju, kas finālā saņems īpašu skatītāju simpātijas balvu.

Nacionālais fināls notiks 3. aprīlī pulksten 14.00 un būs skatāms "Swedbank" Latvijas "Facebook" kanālā.

Par Pasaules Uzņēmējdarbības kausu

"Swedbank" kopš 2020. gada oktobra kļuvusi par "Global Entrepreneurship Network" pārstāvi Latvijā, kas paver arī unikālas tiesības jau trešo reizi organizēt Pasaules Uzņēmējdarbības kausa ("Entrepreneurship World Cup", EWC) finālu Latvijā. Kopš 2019. gada Pasaules Uzņēmējdarbības kauss (EWC) ir kļuvis par vienu no lielākajiem un daudzveidīgākajiem šāda veida jaunuzņēmumu konkursiem un atbalsta programmām, kurā piedalās vairāk nekā 370 000 uzņēmēju no vairāk nekā 200 valstīm, vienlaikus piedāvājot uzvarētājiem iespaidīgu balvu fondu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!